Mor l’excasteller Enric Giménez Ojeda, aixecador del primer 3d8 del s.XX

15/12/2021 - 20:55h

Aquest dimecres ha mort als 79 anys Enric Giménez Ojeda, conegut com a ‘Gimenall’, excasteller dels Castellers de Vilafranca i que també va pujar amb la colla dels Nens del Vendrell, amb qui va completar, el 15 d’octubre del 1951 (fa setmanes que va fer 70 anys), el primer tres de vuit descarregat per cap colla al segle XX.

Com apuntàvem en un reportatge al 3d8 precisament amb motiu del setantè aniversari d’aquest emblemàtic castell, fins ara quedaven vius 4 integrants d’aquella construcció, i el setmanari vam parlar amb el mateix Enric Giménez Ojeda, nascut a Vilafranca del Penedès el 8 de febrer del 1942, i Emiliano García Rubio, ‘Garcelló’, també vilafranquí i que gairebé va néixer 2 anys exactes després de Giménez, el 9 de febrer del 1944.

‘Gimenall’ era l’aixecador d’aquell primer 3d8 del segle XX. A més d’ells dos, al castell hi havia tres vilafranquins més en una època en què es viuria una ‘guerra d’enxanetes’ entre les colles del Vendrell i Vilafranca.

Enric Giménez explicava en una entrevista al 3d8 que va començar a fer castells als 7 o 8 anys perquè els seus dos germans grans també hi anaven. Eren el ‘Ramonet’, que en aquell castell a la plaça Vella del Vendrell pujava al pis de dosos, i Antolín Giménez, al pis de quints.

Sobre el món casteller actual, ‘Gimenall’ va comentar que “mai m’hauria pensat que arribessin tant amunt. Avui dia encara vaig al Figarot i a la festa major a la plaça, però sense camisa”; i el seu castell preferit era el 3d8ps, “perquè és molt difícil pujar-lo a pes”, deia en l’última entrevista per a aquest mitjà.

‘Gimenall’ afegia que va fer castells “més de 30, des de petitet”. “Vaig pujar amb les colles de Vilafranca i del Vendrell i, fins i tot, un cop que li faltava un casteller a la Vella de Valls em va venir a buscar el Pep de la Llet [l’històric cap de colla vallenc Josep Gasque Padró]”.

També et pot interessar

Comentaris