Vinseum i la millora dels carrers, principals inversions a Vilafranca

14/12/2021 - 19:31h

Vilafranca aprovarà en el ple de la setmana que ve un pressupost per a l’any vinent que arriba als 59.919.189 euros. El regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, ha apuntat que es planteja com un any d’execució de molts projectes que s’han estat treballant durant el 2021.

“El 2022 preveiem executar la inversió planificada el 2021 i complementar-la. Acabarem els que ja estan en marxa i també n’iniciarem algun de nou però, no ens plantegem grans projectes. Garantirem pressupostàriament que les principals inversions del mandat 2019-2023 programades en diferents anualitats es puguin executar”, ha explicat als mitjans de comunicació.

Un dels grans objectius del pressupost és garantir la qualitat dels serveis municipals ja que assegura que la pandèmia ha obligat al consistori “a destinar diners a determinat serveis que , d’altra manera, no es podrien realitzar. Parlem de serveis culturals, esportius o educatius, àmbits molt afectats per la crisi, que necessiten d’un suport extra i un reforç per garantir-los”.

L’entrada en funcionament de la Casa de la Festa Major o l’obertura definitiva del nou pavelló poliesportiu amb tots els seus serveis també comportaran que augmenti la despesa per al seu manteniment.

Més diners per a l’àrea de drets socials
El pressupost 2022 incrementa un 6,8% de la despesa corrent de l’Ajuntament per assegurar el manteniment dels serveis municipals i reforçar les àrees més afectades per la crisi.
Així l’Àrea de Drets Socials que inclou Serveis Socials, Gent Gran o atenció a la dependència es dota amb una despesa suplementària del 10% convertint-se en l’àrea que més ha incrementat el seu pressupost respecte l’any passat. També per sobre del 6,8% d’increment se situen els serveis relacionats amb Ocupació.

Inversions
Tot i que no serà un any de grans obres, les inversions s’enfilaran fins als set milions d’euros. Segons ha apuntat Aureli Ruiz, l’any passat la ivnersió va arribar als 10 milions d’euros perquè van apostar per reactivar l’economia en un moment de crisi molt complicat. Però, tot i així, la inversió per a l’any vinent continua sent alta ja que en un any normal les inversions estan al voltant dels 4 milions d’euros.

Pel que a les inversions més destacades, es preveuen 2 milions per alVINSEUM com a inversió més quantiosa en un sol equipament i que permetrà tirar endavant el projecte museogràfic.
També es preveu una partida de 700.000 euros com aportació municipal per tirar endavant el Viver de Cellers, en una nau del c/ Comerç, en col·laboració amb la DO Penedès i la Generalitat de Catalunya.

El consistori també preveu uns 1,2 milions d’eros en millores a l’espai públic, amb una part destinada als projectes del Pla d’Intervenció Integral al Centre i el carrer Comerç-PIICC, que preveu inversions en tots els barris, així com 2,5 milions d’euros en diferents millores a la xarxa d’aigües i clavegueram.

L’eficiència i la reducció de la despesa interna, el manteniment d’un deute baix de l’Ajuntament per evitar hipotecar les generacions futures, així com una càrrega fiscal baixa són altres línies mestres del pressupost 2022.

“Intentem obtenir ingressos per altres vies que no siguin incrementant els tributs bàsics com l’IBI. Per exemple, els costos de la recollida i tractament de la brossa s’han incrementat un 17% en general però la taxa tan sols s’incrementarà a Vilafranca un 5%”. Pensem que repercutir en la ciutadania tots els increments de la despesa no és l’opció més adequada”, afirma Ruiz al mateix temps que apunta que el consistori està en un 40% d’endeutament de recursos propis, quan la llei permet fins a un 75%.

Aureli Ruiz ha posat també de relleu els convenis amb les entitats de la Vila per que realitzin activitats amb un import d’1,6 MEUR. “És important donar suport a les entitats perquè puguin tirar endavant els seus projecte i la seva activitat. L’Ajuntament sol no ho pot fer tot”, remarca.
Ruiz ha volgut ressaltar també el pressupost que s’invertirà en cultura i educació “malgrat no ser una competència municipal”.

Projectes motor
Per la seva banda el tinent d’alcalde i regidor d’urbanisme Francisco Romero afirma que el pressupost 2022 vol seu un “instrument útil en el moment que ens trobem, de sortida de la crisi però encara sota els efectes de la pandèmia”.

El tinent d’alcalde posava de relleu la capacitat del govern de trobar “projectes motor” que tenen repercussió en diferents àmbits de forma transversal, com és el cas del Vinseum o del PIICC, i el fet de planificar el futur amb instruments com el Pla d’Habitatge, el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible o el mateix PIICC que permeten abordar nous projectes com la nau del c/ Comerç on s’ubicarà el Viver de Cellers per al qual ja s’ha obtingut la cessió anticipada per part de la propietat, amb més de 1.400 m2. Pel que fa a actuacions del PIICC, a més de les ja conegudes dels c/ Sant Julià, Carme o Banys, es preveu actuar també en un tram del c/ Sant Pere i a l’avinguda de Catalunya.

Totes aquestes actuacions estan previstes ja en el pressupost de 2002, però Romero no descartava obtenir més finançament extern per a noves inversions. “Tots són projectes que compleixen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i esperem que al segon semestre de l’any puguin arribar diners que ens permetrien accelerar inversions del Pla d’Habitatge o del PIICC, per exemple”, ha comentat el regidor.

Per cloure, l’alcalde Pere Regull ha remarcat el paper de l’Ajuntament amb una clara vocació d’intervenció en la vida pública i l’economia. “L’Ajuntament es podria limitar a fer el que per llei li toca, però en canvi aboquem més de la meitat del pressupost a serveis que considerem bàsics, més enllà del que preveu la llei, per exemple en serveis socials. I també en educació i formació, on fem una tasca de complementació brutal, amb 6 milions i un 10% del pressupost. El mateix es pot dir de Cultura, on aportem molts diners a les entitats perquè duguin a terme les seves activitats sense ànim fiscalitzador per part de l’Ajuntament”, ha comentat l’alcalde.

“L’oposició té un problema: demana més recursos a tot arreu, però no diu d’on els hem de treure”

Preguntat per la negociació dels pressupostos amb l’oposició, Aureli Ruiz ha afirmat que “té un problemaja que sempre demana que posem més recursos a tot arreu, però no ens diu pas d’on els hem de treure ni d’on hem de retallar”.

Ruiz creu que l’oposició “està d’acord amb la filosofia del pressupost”però volen que incrementi les partides sense pujar impostos i, clar, això no sé com fer-ho”. Regull afegeix que “els grups no ens treuen propostes nostres, ja les veuen bé, però si que volen que en posem de sempre.. però clar les recursos, malauradament, són limitats”.

També et pot interessar

Comentaris