Una família vilafranquina projecta una casa solar que funcionarà sense sol

Els vilafranquins Agustí Robirosa i Maria Rosa Olivella a la casa que van visitar a Oviedo
13/12/2021 - 15:59h

Els vilafranquins Agustí Robirosa i Maria Rosa Olivella tindran enllestit d’aquí a uns mesos el projecte per començar la construcció d’una casa del carrer Germanor que es convertiria en una de les primeres finques de Catalunya totalment desconnectada de la xarxa elèctrica i que generaria més energia de la necessària, tant tèrmica com elèctrica.


Robirosa explica que durant els primers mesos de la pandèmia van comprar una casa antiga molt a prop del pis on viuen ara, i que la seva intenció és enderrocar-la i aixecar-la de nou amb una premissa bàsica: fer-la energèticament autosuficient amb un elevat nivell de confort tèrmic i piscina climatitzada “gratis” tot l’any.

Després d’investigar moltes tecnologies, els va captivar la idea de Suntalphy Engineering, una empresa tecnològica asturiana que ha projectat una casa activa energèticament. A la seu de l’empresa i habitatge del fundador, a Oviedo, han aconseguit passar un any sent 100% autosuficients energèticament. “Un cop vam veure que era el que nosaltres volíem, els vam anar a veure i tot van ser facilitats, ja que no és un projecte senzill”, afirma Robirosa.

L’enginyer vilafranquí explica que la desconnexió l’aconseguiran de diferents maneres. La part més rellevant és que el sistema és capaç de climatitzar l’habitatge (tant per fred com per calor) amb aigua a temperatures d’entre 21ºC i 23ºC. Aquest fet significa que es necessita molta menys energia per resoldre el 60 o 70% de les necessitats energètiques d’un habitatge. Aquesta part se soluciona amb la tecnologia solar tèrmica de baixa energia (baixa entalpia). El principi es basa que a través d’unes plaques solar tèrmiques (o ceràmica, opció que han triat per al projecte) col·locades a l’exterior, una bomba de calor (intercanviador líquid-líquid) es climatitza la casa a través de terra radiant, que s’adapta en qualsevol situació climàtica fins i tot amb variacions tèrmiques diàries.

És extremadament important l’aïllament entre les edificacions veïnes i l’exterior per tal que l’estructura de la casa actuï com a bateria tèrmica segons necessitats, talment “com si fos una persona que es treu o posa roba depenent de si té fred o calor”.
Es generaran tants excedents energètics (i en aquesta latitud, especialment) que es podrà climatitzar sense sobrecost una piscina els 365 dies de l’any. Robirosa apunta que la part elèctrica (endolls, llum i electrodomèstics) es resoldrà a través de la fotovoltaica i dues bateries, generant suficients excedents per al conjunt de l’edifici i alimentar un cotxe elèctric de fins a 70kW.

Així, la casa generarà zero emissions i captarà l’energia procedent del sol satisfent, a més, totes les necessitats d’una família pel que fa a calefacció, refrigeració, aigua calenta sanitària, il·luminació, etc. Fins i tot ho farà en dies sense sol gràcies als sistemes de captació de baixa energia.

També et pot interessar

Comentaris