ERC vol acordar amb el govern uns pressupostos “per transformar” Vilafranca

07/12/2021 - 17:43h

ERC ha presentat al govern de Vilafranca una quinzena de propostes concretes per poder arribar a un acord per aprovar els pressupostos per a l’any vinent. Uns números que, en paraules del portaveu d’ERC, Pere Sàbat, han de servir per “començar la transformació que la vila necessita”. Segons Sàbat “arreglar voreres està molt bé, però no aporta cap canvi important per activar la vila”.

Entre les propostes destaquen les que tenen a veure en l’àmbit educatiu, una de les prioritats dels republicans. Així. proposen replantejar els ajuts a l’escolarització. Tal com explica el regidor Salvador Campamà l’’increment en els ajuts a l’escolarització que ha aplicat el Departament d’Educació “fan necessària la reorientació de la política municipal d’ajuts”. El Departament ha prioritzat els ajuts destinats als centres educatius de màxima complexitat, de manera que “cal garantir que les famílies que necessiten ajuts i que no tenen els fills escolaritzats en aquest tipus de centres també accedeixin a partides que garanteixin la igualtat d’oportunitats”.

A més, ERC proposa l’ampliació del Centre Obert i la Casa Petita incrementant el suport de psicòlegs i educadors socials, potenciar el suport al reforç escolar i sobretot en etapes més desateses com el cicle superior de primària i el primer cicle d’ESO, potenciar les extraescolars en aquells centres que no siguin de complexitat i suport a les activitats complementàries dins de l’horari escolar com ara les colònies. I en àmbit més d’oci, garantir uns casals d’estiu inclusius. A més el republicans creuen fonamental dotar als centres de Primària que no siguin de màxima complexitat d’un TIS (Tècnic en Integració Social).

A més a més, des d’ERC es demana una millora dels parcs infantils i proposa tirar endavant un ecoespai que serveixi per promoure projectes al voltant de la prevenció, la reducció, el reciclatge de residus, l’economia circular, entre altres temàtiques ambientals. Pels republicans l’espai ideal per ubicar un equipament com aquest seria en una de les naus del Molí d’en Rovira, fet que a més, dinamitzaria aquest barri.

En l’àmbit feminista i recollint els acords de les propostes que es van aprovar al mes de novembre, des d’ERC, tal com destaca la regidora Maria Sardà, creuen que cal un pla per acabar amb els punts foscos que hi ha a la ciutat. Per fer-ho possible han fet arribar un llistat amb més de 20 punts la govern perquè puguin dur-ho a terme. A més d’aquest punt s’aspota per reforçar l’atenció i la prevenció de les violències masclistes a través del SIAD dotant-los dels recursos econòmics i de personal suficient.

Reimpulsar les prioritats del 2020
ERC explica que el 2019 va arribar a un acord amb el govern pels pressupostos del 2020. Un acord que situava unes prioritats estratègiques pel mandat per millorar els equipaments disponibles de la ciutat. L’antic hospital és estratègic per la ciutat. Per ERC “cada any que passa és un pas més cap a la degradació de l’edifici i és una deixadesa total del govern”. Els republicans tornen a posar aquest punt sobre la taula per acordar un ús per l’equipament i iniciar de forma immediata la seva rehabilitació.

L’altre gran punt estratègic és la nova biblioteca, un espai que Vilafranca, com a capital de comarca i ciutat de 40.000 habitants, necessita i que segueix desada en un calaix. Per Esquerra formaria part també de l’aposta per dinamitzar el Molí d’en Roviras.
Per altra banda, una de les inversions que el govern finalment sembla que durà a terme serà el viver de cellers, una acció coordinada amb moltes altres administracions com ara l’INCAVI. Els republicans però fan pressió perquè aquesta inversió es faci en un lloc estratègic com ara el carrer Comerç davant la possibilitat assumida pel govern que el Viver es realitzés en una nau d’un polígon. El Viver és estratègic per avançar cap a una Vilafranca que exerceixi de capital del vi i que faci d’aquesta capitalitat un motor econòmic a nivell comarcal.

Finalment, un dels altres punts que vol prioritzar ERC és l’habitatge i per això demana una partida de 500.000 euros per a la rehabilitació d’habitatges així com un augment de l’acció de l’Ajuntament en la compra d’habitatge via el tanteig i retracte. En àmbit comercial ERC vol una partida per tirar endavant el pla Vilafranca Comerç 2021-2025 que el ple va aprovar aquest maig passat.

Vilafranca participativa
La participació ciutadana i l’empoderament de la gent és una de les prioritats del model de ciutat que proposa Esquerra Republicana. Així tot i que “sabem perfectament que l’actual govern no hi creu” proposen novament que els pressupostos participatius s’implenentin a la ciutat de cara al 2023. Es tracta de fer un pla pilot per implicar la ciutadania en la presa de decisions que haurien de recollir els pressupostos del 2023.

Des d’ERC també inclouen en la proposta feta arribar al govern la realització de casals d’hivern i de primavera, la col·locació d’una marquesina per la parada de taxis, l’augment de la partida per lluitar contra les plagues de rates i coloms o per exemple augmentar el suport al teixit associatiu de la vila.

Mà estesa per millorar Vilafranca
La proposta republicana l’han fet arribar al govern i esperen resposta, així com una concreció de què es planteja de forma definitiva des del govern. Tal com apunten “a vegades costa saber què pensa el govern o quines prioritats tenen perquè cada regidor diu una cosa diferent, per tant fins que no ens presentin els números definitius desconeixem la lletra total dels pressupostos”.

També et pot interessar

Comentaris