Sant Sadurní amplia la seva imatgeria festiva amb el drac La Bèstia

La Bèstia va ser beneïda a l’interior de l’església | 3d8
02/12/2021 - 10:56h

Construït per l’escultora vilafranquina Dolors Sans ha estat una iniciativa dels Diables Se m’n Refum

Dissabte passat es va presentar el drac La Bèstia de Sant Sadurní, dissenyat i construït per l’escultora vilafranquina Dolors Sans. L’acte de presentació va tenir lloc a la plaça de l’Església i va ser apadrinat per la fil·loxera de Sant Sadurní. Prèviament el drac va ser beneït a l’interior de l’església pel rector amb unes paraules sobre la festa i al cultura popular. Davant d’un nombrós públic, el drac, anomenat La Bèstia, va sortir de l’interior de l’església i va fer la seva primera encesa. El drac es una iniciativa de la colla de diables local Se m’n Refum que d’aquesta manera amplien la imatgeria festiva de Sant Sadurní.

El disseny del drac s’inspira en la història de Sant Sadurní que era bisbe de la ciutat de Tolosa al segle III d.C. . En aquella època la ciutat formava part de la Gàl·lia romana. Segons la tradició, el bisbe Sadurní va negar-se a fer uns sacrifici als déus romans i per aquest motiu va ser empresonat i condemnat a mort, lligant-lo amb dos toros que el va arrossegar pels carrers fins a la mort.

Aquesta història explica el disseny del drac de Dolors Sans: un drac que és una barreja entre toro i drac. Disposa de dos caps, agressius, en referència als dos toros que van arrossegar a Sant Sadurní. Les potes de davant reforcen el caràcter de toro de la figura. Els dos caps s’uneixen en un sol cos que es transforma en un drac amb punxes, ales i cua. D’aquest manera es fa un monstre entre drac i bou. Per distingir els dos toros, cada cap té un to de color diferent. El drac és de fibra de vidre, pesa 45 quilos i disposa de 9 punts de foc.

També et pot interessar

Comentaris