La Fira del Gall recupera enguany el format habitual i incorpora nous espais

01/12/2021 - 19:08h

La mostra tindrà lloc els dies 18 i 19 de desembre al parc de Sant Julià de Vilafranca i comptarà amb la tradicional mostra d’aviram

Com marca la tradició, pels volts de Sant Tomàs arriba a Vilafranca del Penedès la Fira del Gall. La mostra celebra enguany la seva 357a edició més viva que mai, envoltada de tot allò que la fa singular: el Gall del Penedès amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP), la gastronomia d’alta qualitat i els vins de la DO Penedès.

L’estat actual dels indicadors de la pandèmia permet enguany recuperar el format habitual de la mostra, que se celebrarà els dies 18 i 19 de desembre. Així, la Fira del Gall 2021 inclourà tots els espais tradicionals (Mercat d’Aviram, la Mostra Gastronòmica, el Celler Penedès i el Mercat d’Artesania) que han convertit  aquest històric esdeveniment en un destacat punt de trobada per als amants de la gastronomia de proximitat i els vins més excel·lents.

A més de les propostes habituals, la Fira del Gall 2021 inclourà algunes novetats com el Celler Penedès –  Winebar, on es podran tastar els vins negres de la DO Penedès, o la plaça de la Gastrobotiga, un espai on es podran adquirir els plats de la fira gastronòmica, el vi de la DO, el Gall del Penedès sacrificat, a punt per ser cuinat, i cafès Novell.

En l’acte de presentació de les novetats de l’edició 2021, que s’ha celebrat al Parc de Sant Julià de Vilafranca del Penedès, la regidora de Turisme Dolors Rius ha assegurat que de l’Ajuntament de Vilafranca són optimistes de cara al nombre de visitants que poden visitar la pròxima edició de la mostra, i ha reiterat que les normes de seguretat per al públic “estan garantides”.

La regidora ha donat molta importància a la nova Gastrobotiga, de la qual ha assegurat que és un espai “que serveix per adaptar-se als nous hàbits de consum”.

Pere Regull, alcalde de Vilafranca del Penedès, ha apuntat per altra banda, que la Fira del Gall és una activitat que torna Vilafranca “a les seves arrels”. Regull ha remarcat que la Vila ha crescut molt en les últimes dècades i iniciatives com la centenària Fira del Gall “serveixen per reivindicar la nostra idiosincràsia penedesenca”.

Places singulars

La Fira del Gall 2021, que s’ubicarà al parc de Sant Julià, estarà organitzada en places. La plaça de venda  d’aviram és on es concentrarà l’essència de la mostra. Durant tot el cap de setmana, en horari de matí, s’hi podrà comprar gall del Penedès amb IGP i tota mena d’aviram de pagès (galls, pollastres, capons i ànecs). Com és habitual, la mostra disposarà d’un servei d’escorxador perquè els visitants es puguin endur les peces d’aviram a punt per cuinar. El servei serà gratuït.

La plaça de la gastronomia serà un dels altres epicentres de la fira. S’hi podran degustar una quinzena de plats d’aviram, molts d’ells elaborats amb Gall del Penedès amb IGP. Hi participaran cinc restaurants penedesencs que oferiran les seves propostes culinàries a preus que van dels 7 € fins els 10,5 €. També hi haurà 31 vins blancs, rosats, negres i Clàssic Penedès de la DO Penedès que es podran maridar amb les degustacions per 2 € o 2,5€, depenent de la referència. El preu del tiquet d’accés a la mostra gastronòmica serà de 6 €, i inclourà una copa de vi commemorativa, brou d’aviram, pa, garlanda, catànies i cafè. L’horari de la mostra serà de 9 a 15h el dissabte, i de 10 a 15h el diumenge.

A la plaça del vi és on s’ubicarà el Celler Penedès. Enguany el Celler Penedès pren forma de Winebar i permetrà als visitants tastar còmodament les referències que es presentaran a la mostra. En aquest espai, que comptarà amb la participació de 19 cellers de la DO Penedès, el visitant hi trobarà una àmplia oferta de vins del territori. La plaça del vi estarà oberta dissabte de 9 a 15h i de 17 a 21h, i diumenge de 10 a 15h. Els preus dels tiquets seran diversos: des de 13 € el pack per a dues persones (inclourà tres tiquets degustació, dues copes de regal, una safata d’embotit i formatge i una bossa de patates) fins a 2,5 € la degustació de vi. A més, dissabte a les 18 i a les 19.30 h tindrà lloc un concert amb el grup penedesenc Koren.

Novetats destacades

La 357a edició de la Fira del Gall presenta diferents novetats, a més del Winebar. Com a nou espai destaca la Gastrobotiga,on es podrà trobar tota l’oferta gastronòmica i vinícola de la Fira llesta per endur-se-la a casa, a més d’una àmplia selecció de cafès Novell i aviram a punt per cuinar. L’espai estarà obert dissabte de 9 a 15h i diumenge de 10 a 15h.

Concurs estatal

Un dels altres punts a destacar de la Fira d’enguany és el Campionat d’Espanya d’avicultura, columbicultura i cunicultura de raça, que portarà  gairebé 2.000 animals al recinte Firal de Vilafranca. Un esdeveniment previst per al 2020 que la pandèmia no va deixar programar.

En l’apartat de concursos, per aquesta edició també s’ha programat el XIIè Concurs de Raça Gallines Penedesenca Memorial Amadeu Francesch i el VIè Concurs del millor color de closca d’ou de la Gallina Penedesenca.

Activitats paral·leles

Com és habitual, a banda dels espais tradicionals de la Fira del Gall, la mostra comptarà amb un ampli reguitzell d’activitats complementàries, com la Mostra d’artesania que inclourà més de 130 expositors, o la Mostra de Bestiari Festiu de Ploma, que enguany arriba a la XXIVa edició. A més, durant el cap de setmana de la Fira s’han organitzat activitats per a tots els públics.

La Fira s’escampa

La Fira del Gall 2021 entrarà novament als restaurants vilafranquins. Del 9 de desembre al 6 de gener, 12 establiments oferiran plats elaborats amb Gall del Penedès que es podrà maridar amb vins de la DO Penedès.

Tana Collados, pregonera

La periodista gastronòmica Tana Collados serà l’encarregada de pronunciar el pregó de la Fira del Gall 2021. La mostra s’inaugurarà el dimecres 15 de desembre a les 20h a l’auditori del Vinseum, amb aforament limitat.

També et pot interessar

Comentaris