Vilafranca commemorarà els 90 anys de la proclamació de la II República

01/12/2021 - 12:00h

Ajuntament, Institut d’Estudis Penedesencs i Vinseum presenten un programa d’activitats per celebrar aquesta efemèride

Una comissió local integrada pel Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, l’Institut d’Estudis Penedesencs i VINSEUM presenta un programa d’activitats culturals en commemoració dels 90 anys de la proclamació de la II República al municipi. La constitució d’aquesta comissió i l’encàrrec per vetllar per les activitats derivades provenen de dues mocions aprovades per unanimitat pel Ple de l’Ajuntament de Vilafranca. Els membres de la comissió destaquen que el programa sigui el resultat de la unió dels esforços per treballar en un projecte conjunt de tres institucions que vetllen per la divulgació de la història local. El programa d’activitats de l’efemèride ressegueix, d’una banda, la commemoració de l’efemèride a Vilafranca, però també i sobretot pretén posar en valor els avenços en justícia social, en l’àmbit de la pedagogia, en el món intel·lectual i de la cultura que va aportar aquest període de llibertats democràtiques a casa nostra. El conjunt d’activitats tenen per objectiu reivindicar els avenços en llibertats democràtiques i justícia social del període republicà al municipi, garantir el reconeixement als protagonistes polítics d’aquell període d’esperança, divulgar l’activitat política empresa des del consistori vilafranquí, i posar en valor el caràcter innovador del Pla Barenys urbanístic de la Vila

Activitats entre el 2021 i principis de 2022

D’entre les activitats previstes en destaca una publicació que recollirà l’acció política dels alcaldes de Vilafranca del Penedès en època republicana i que està prevista presentar el gener del 2022. També es fara un acte d’homenatge als polítics municipals vilafranquins d’època republicana represaliats, exiliatso depurats. Es convocaran els familiars d’uns 70 polítics municipals d’aquell període que posteriorment van patir les conseqüències durant la dictadura i se’ls retrà homenatge per part dels regidors actuals del consistori. L’acte comptarà també amb dues conferències, una sobre la Catalunya Republicana i l’altre sobre la II República a Vilafranca del Penedès.

La sala d’actes de L’Escorxador acollirà del 13 de desembre fins al 16 de gener de 2022 Primavera Republicana. Una reposició de l’exposició organitzada per l’IEP, i que reivindica els valors que va a portar el període republicà a la comarca del Penedès. També es presentarà un documental sobre el Pla Barenys que posa en valor l’aportació a l’urbanisme de la Vila d’aquets pla, realitzat durant l’època republicana. Vilafranca del Penedès.
Finalment Vinseum presenta l’exposició temporal “Despengem el rei!” dins el cicle anual Memòria en Xarxa de l’OPC que du per títol ‘Visca la República!’ i que es pot visitar lliurement al vestíbul de Vinseum fins al 9 de gener del 2022.

Vinseum també va a portar el seu granet de sorra amb l’exposició que fins l’abril d’aquest any reivindicava el treball dels mestres que en època de la II República van aplicar el mètode pedagògic Freinet a les escoles penedesenques.

També et pot interessar

Comentaris