Dimecres s’estrena al REC de Tarragona el curtmetratge “La Tristeta” del llorencenc Joaquim Sicart

29/11/2021 - 15:55h

La projecció serà al Teatre Tarragona dins la secció d’autors del Festival Internacional de Cinema de la ciutat

“La Tristeta”, escrit i dirigit per Joaquim Sicart Bertran (Llorenç del Penedès) ha estat seleccionat en la present edició del XXI REC Festival Internacional de cinema de Tarragona, dins la secció Autors de Tarragona. El treball va néixer com a projecte de final de grau mentre el seu director i la resta de membres de l’equip tècnic finalitzaven els seus estudis a l’EMAV (Escola de Mitjans Audiovisuals de Barcelona). Aquest és el tercer treball cinematogràfic més personal de l’autor, precedit pel curtmetratge “Dins la Fosca” (2015), que va obtenir diversos reconeixements internacionals, i el documental “Entre Vinyes” (2017). La inspiració per aquesta història va néixer a partir d’una cançó que Joaquim Sicart va recuperar dels arxius de la Fonoteca de Música Tradicional Catalana, on s’hi conserva des de l’any 1988, quan el Grup de Recerca Folklòrica d’Osona la va enregistrar. En aquesta peça de títol i autor desconegut, s’hi pot escoltar la veu d’una dona d’avançada edat cantant-la a capella, tot descobrint una història de desamor que podria semblar un testament o un comiat de la protagonista cap a la persona estimada. De la càrrega dramàtica i el potencial temàtic d’aquesta peça sonora en va esdevenir la idea que acabaria transformant-se en la pel·lícula que avui coneixem amb el nom de “La Tristeta”, reinterpretant-ne una sèrie d’elements que ens fan veure la història des d’una altra perspectiva.

Crítica social

Un curtmetratge que vol posar nom i rostre als diferents personatges que descriu la cançó, imaginar la seva vida, i presentar-los en un moment important de la trama per tal de desxifrar els motius que els han portat fins on són. Tot plegat, situat en el context d’un poble de la Catalunya rural de finals de la postguerra, una època que serveix per emfatitzar la crítica social que l’autor hi ha volgut declarar: la relació prohibida entre dues noies enmig d’una societat que les invisibilitza i les condemna per ser com són. Una situació que, malauradament, es torna a repetir avui en dia i que ens fa plantejar precisament aquesta premissa: El col·lectiu LGTB+ està realment tan bé com ens pensàvem? Es respecten els seus drets després de tants anys de lluita i reivindicació? El ressorgiment de l’extrema dreta i l’increment d’agressions i atacs homofòbics patits durant aquest any ens fa plantejar que potser no estem tan allunyats de l’època on viuen les protagonistes d’aquesta pel·lícula.

Rodat al Montmell

Íntegrament rodat al municipi del Montmell, al Baix Penedès, el curt convida a descobrir una faceta poc coneguda de la zona, un entorn que Sicart ja ha explorat en els seus treballs anteriors, com per exemple el despoblat de Marmellar, escenari principal del curt de gènere fantàstic “Dins La Fosca”. També hi podrem veure cares conegudes, com el polifacètic actor Quimet Pla (fundador de Comediants i amb una llarga trajectòria tant cinematogràfica com teatral) i Laia Fontàn, a qui hem vist a la sèrie “Les de l’Hoquei” (TV3) i pròximament a “Los Herederos de la Tierra” (Netflix). Ella és qui també posa veu a la cançó que s’ha arranjat i reinterpretat especialment per a aquesta producció, i que esdevé la narració de la història.

Durant aquest any, el curtmetratge ha iniciat el seu recorregut per festivals d’àmbit nacional, en el que ja ha rebut diverses seleccions i reconeixements, entre els quals destaquen el Festival Internacional de Cine de Sax, el Festival Internacional de Cinema de Sant Andreu de la Barca (en el que va obtenir nominacions a la millor banda sonora i millor edició), i el Filmets Badalona Film Festival, seleccionador pels premis Goya i el festival català dedicat exclusivament als curtmetratges amb més difusió i ressò internacional. I aquest és just l’inici del llarg camí que ofereix el pròxim any 2022, quan està previst que la pel·lícula segueixi aquest bon ritme participant de més festivals i projeccions arreu de l’estat i amb la mirada posada en l’àmbit internacional.

Aquest dimecres 1 de desembre es dona el tret de sortida al festival REC, i “La Tristeta” es podrà veure projectada en pantalla gran, juntament amb altres 9 curts d’autors del camp de Tarragona, el mateix dia 1 a les 18h de la tarda al Teatre Tarragona de la capital. Es poden aconseguir entrades per a la sessió en el següent enllaç: https://www.festivalrec.com/autors-de-tarragona

També et pot interessar

Comentaris