Presentat l’avanprojecte de rehabilitació del Teatre Casal de Vilafranca
Destacarà una millor climatització, un nou pati de butaques, la consolidació de l’ampliació de l’escenari i una segona sala
La junta directiva del Casal Societat ‘La Principal’ de Vilafranca ha presentat aquest dissabte a les seccions i socis i sòcies de l’entitat l’avantprojecte de rehabilitació del teatre que precisament aquest 2021 compleix el centenari des de la seva inauguració, el 24 de setembre del 1921. La redacció de la proposta de millora de la sala ha anat a càrrec del despatx d’arquitectes Dilmé Fabré Torras i Associats de Barcelona, especialitzat en teatres i que ja va ser l’autor de l’Auditori Municipal de la mateixa capital penedesenca.
L’arquitecte Xavier Fabré ha apuntat durant l’acte que el teatre del Casal de Vilafranca “és únic i té un valor patrimonial que no té cap altre teatre de Catalunya. No n’hi ha cap altre de fusta i amb aquestes característiques en funcionament i una programació estable”. Es tracta d’un equipament amb l’habitual estil del Paral·lel barceloní de principis del segle XX.
La rehabilitació de l’emblemàtic teatre vilafranquí constarà de cinc fases, més una sisena d’opcional. Tot plegat, tal com ha apuntat l’equip d’arquitectes en la presentació d’aquest dissabte, tindrà un cost econòmic aproximat de més de 2 milions d’euros.
La voluntat de la junta casalista és que es poguessin veure ja alguns treballs en marxa abans de tancar els actes del centenari del teatre, pels voltants de la festa major del 2022. Des de l’entitat també s’explica que les diferents fases es tiraran endavant sense afectar la programació del teatre o, en tot cas, condicionant-la el mínim possibles i aprofitant la temporada d’estiu per accelerar les feines.
La rehabilitació programada s’ha pensat seguint diversos criteris, com són la preservació dels valors patrimonials de l’equipament, adequar tot l’immoble a la normativa vigent i amb un sistema anti incendis, millorar el comfort del públic i repensar diversos espais i optimitzant-ne les funcions, sobretot pel que fa referència a l’actual vestíbul de l’entrada principal.
Les fases de l’avantprojecte
L’avantprojecte presentat aquest dissabte preveu a la primera fase una millora de la coberta del teatre, feta de fibrociment, amb una superfície de 800 m2 i la qual també seria objecte d’un reforçament de les estructures de fusta. Tot plegat podria comportar una actuació de 9 mesos.
A la fase 2, amb un termini d’execució de 10 mesos, es canviaria tot el terra de la sala principal, la qual inclouria un terra radiant per millorar la climatització de l’indret a l’hivern; la col·locació de parquet a tots els nivells d’aquesta sala i la implamentació de totes les instal·lacions de l’estança.
La fase 3 de l’avantprojecte preveu millorar tota la caixa escènica del teatre, la substitució del pati de butaques per unes movibles i fixes i entapissades; a més de millores en les taules de llum i so i els reflectors acústics, entre d’altres actuacions.
A la quarta fase, que s’allargaria 4 mesos, es preveu l’habilitacio d’un nou foyer al vestíbul i un canvi en la distribució d’entrada al teatre i també cap al pati exterior de l’esquerra de l’edifici (al qual s’hi accedirà des de l’esplanada al final de l’actual escala d’accés a la Sala Zazie).
A més, el vestíbul interior -actualment amb 5 portes de vidre i un aïllament acústic precari- comptarà amb un doble joc de portes que millorarà aquest aspecte.
Finalment, a banda d’una sisena fase opcional que seria la col·locació de plaques fotovoltaiques a la coberta; la cinquena fase -amb un termini d’execució d’uns 5 mesos- preveu la construcció d’una segona sala per a activitats de petit format i en un ambient íntim. S’ubicarà a l’actual espai del ‘galliner’ del teatre i tindrà capacitat per a un centenar d’espectadors.
El nou vestíbul
El gerent del Casal, Salvador Casals explica que el nou vestíbul “seria l’espai central de tota l’entitat, un punt de trobada amb servei de bar i de distribució cap a la resta d’espais”. Aquí s’hi preveu millorar la part d’exposició i aprofitar millor l’espai amb l’eliminació de l’actual separació d’un vestíbul amb 200 m2 de superfície.
Pel que fa al servei de bar, “tindrà una mínima presència, per als entreactes, per exemple, perquè no volem que sigui una mena de cafeteria central” -diu Salvador Casals-, i també destacarà un taulell central amb continuïtat amb el del bar i que permetrà potenciar el servei d’informació i de recepció de les activitats prèviament a l’accés a l’interior.
La intenció de la junta casalista seria poder avançar l’obra amb la habilitació més inicial del nou vestíbul.