Mor l’escriptor Noah Gordon, que va ambientar la seva última novel·la al Penedès

L’escriptor Noah Gordon en una imatge del seu web.
Avatar
23/11/2021 - 18:30h

L’autor nord-americà de l’obra ‘El Celler’, entre moltes altres, tenia 95 anys

Noah Gordon, l’autor del best-seller ‘El metge’ i que com a última novel·la va publicar ‘El Celler’, ambientada al Penedès, ha mort aquest dilluns als 95 anys, segons ha anunciat la família amb un comunicat al web oficial de l’escriptor.


“Amb gran tristesa, la família de Noah Gordon anuncia que ha mort el 22 de novembre del 2021 en la privacitat de la seva llar”, afirma el text. El mateix comunicat explica que acabava de celebrar el 95è aniversari “amb molta alegria i agraït per la llarga i fructífera vida que ha viscut”. També lamenta que “deixa un gran buit” i que la seva memòria “restarà per sempre en la seva família estimada”.

A banda de l’obra ‘El metge’, Gordon era autor de vuit llibres més, l’últim dels quals va ser ‘El celler’. Feia 8 anys que no publicava cap obra i la presentació mundial la va fer precisament a Vilafranca del Penedès, l’octubre del 2007. Gordon coneixia bé els paisatges vitivinícoles i altres indrets del país, que va visitar per primera vegada l’any 1990.

Noah Gordon va néixer als Estats Units l’11 de novembre del 1926 i era periodista de formació i màster en anglès i escriptura creativa per la Universitat de Boston. Havia treballat com a editor i com a periodista en diferents publicacions, amb predilecció pels temes de l’àmbit científic, tasques que compaginava amb l’escriptura de novel·les.

Finalment, Gordon va optar per l’escriptura a temps complet i va elaborar la primera novel·la d’èxit, ‘El rabí’, a partir de les experiències pròpies com a membre d’una família jueva nord-americana.

Després d’altres obres arribaria la trilogia que li va donar fama mundial, conformada per l’esmentada ‘El metge’, seguida per ‘Chaman’ i completada amb ‘La doctora Cole’. Curiosament, als Estats Units la primera entrega de la trilogia no va obtenir l’èxit esperat, i no seria fins un any més tard que un editor alemany llegiria la novel·la i n’adquiriria els drets, en el que va ser l’inici d’un èxit fulgurant.

‘El metge’ va ser també un fenomen de vendes a Espanya, i és en aquest país on Gordon va decidir ambientar les dues últimes novel·les que va escriure, ‘L’últim jueu’ i l’esmentada ‘El celler’. El seu fill, casat amb una catalana, fa anys que resideix a Catalunya.

També et pot interessar

Comentaris