El ple de Vilafranca demana la millora del servei al CAP i l’Hospital

El ple va aprovar un nou contracte per a la neteja i manteniment de les zones verdes de Vilafranca
17/11/2021 - 17:42h

Tots els grups aproven una moció que defensa la sanitat pública, demana més inversió i també exigeix més personal tant a atenció primària com a l’hospital

Vilafranca va viure dimarts una nova jornada de ple municipal, on l’eix central va ser les mocions presentades pels diferents grups.

La més destacada, i que va comportar força debat, va ser una presentada per la CUP i el PSC, a petició del grup ProSanitat Pública. El text defensava la sanitat pública de forma general però també feia tot un seguit de qüestions concretes per a Vilafranca.

Així, per exemple, demanava més finançament i que l’Hospital de Vilafranca “torni a ser” el centre de referència de la comarca en qualitat i serveis, amb capacitat de gestió i finançament necessari. “Les proves mèdiques es faran, de forma general, al propi hospital, dotant dels equips i aparells necessaris, s’han d’intentar evitar els desplaçaments i cal reduir les llistes d’espera” deia la moció.

A més en el document també parlava d’atenció primària i exigia recuperar la visita presencial, facilitar la programació de visites i retornar l’estabilitat del metge de família per evitar “el canvi constant, perdent la funció de referent familiar” i també demanaven destinar el temps necessari per a les visites.

La moció també apuntava la necessitat de disposar de més recursos a les residències per a la gent gran, de contractar més personal sanitari i crear la figura del defensor de l’usuari.

Des del PSC, Francisco Romero, va reconèixer que estava preocupat per com estava funcionant el Consorci Sanitari i com no estava gens satisfet amb la fusió entre l’Alt Penedès i Garraf ja que, segons el socialista, “el que va ser és que a l’Alt Penedès vam assumir el deute del Garraf, que estava molt més endeutat, i encara no en sabem els beneficis”.

En nom de Cs, Eladio Garcia, va donar suport a la moció assenyalant que de fons hi ha també reivindicacions del comitè d’empresa de l’hospital i que el que calien eren més recursos econòmics i des de Vilafranca en Comú, Montse Romagosa, va apuntar com era de necessari no només reforçar la plantilla i finançament de l’hospital sinó la de l’atenció primària.

Per part d’ERC, Maria Sardà, va mostrar-se en desacord amb algunes afirmacions fetes pels seus companys i va defensar alguns procediments, tot i que va reconèixer que calia millorar en molts aspectes, com ara en les llistes d’espera. Sardà va apuntar que la voluntat del Govern era tenir en compte totes aquestes necessitats amb els pressupostos de l’any vinent.

Finalment l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, va demanar als grups que no fessin demagògia “amb un tema tan complicat com és la sanitat” i va voler matisar alguns dels aspectes de la moció per poder donar-li suport.
Segons Regull l’hospital no havia deixat de ser el centre de referència a la comarca i, per tant, així havia de deixar-ne constància a la moció i, a més, tampoc veia clar que el text proposés que la figura de defensa de l’usuari fos el síndic de greuges de Vilafranca ja que “no es poden barrejar dues administracions”.

A partir d’aquí Regull va fer una defensa de la sanitat pública de qualitat, tot deixant clar que el que cal és aconseguir més recursos per al pressupost general, no només per a sanitat. A més l’alcalde va apuntar que si bé és cert que “el Consorci té alguns problemes, el que està clar és que l’administració pública va veure ja fa anys que cal viabilitat econòmica, també en sanitat pública i si no tenim massa critica encara perdrem més serveis. I l’única manera de tenir massa crítica és amb la fusió de l’Alt Penedès i el Garraf”.

Al final del debat també va intervenir el representant de la plataforma, Jordi Junyent, agraint els suports rebuts i mostrant la seva satisfacció pel suport unànime a la moció,tot i que amb alguna petita esmena que va acceptar.

Altres punts

El ple també va aprovar altres acords com ara l’expedient de contractació de servei de manteniment i neteja de l’espai verd urbà mitjançant un contracte reservat a centres especials de treball.

El portaveu del govern, Aureli Ruiz, va explicar que el contracte era per dos anys ampliable a quatre amb un pressupost de 2,9 milions d’euros per dos anys.

Tots els grups van donar suport a l’expedient i van valorar el fet que Vilafranca apostés de nou per donar feina als treballadors de centres especials de treball. L’alcalde Pere Regull va voler deixar clar, però, que la prioritat “és la neteja i, per tant, si que es dona feina a gent vulnerable, però sobretot perquè sabem que fan bé la seva tasca”.

El ple també va tirar endavant, entre altres, una nova modificació de pressupost amb una partida destinada a Vinseum. El punt només va comptar amb el vot a favor del govern ja que ERC i CUP van votar en contra i VeC i Ciutadans es van abstenir.

Romagosa, nova regidora

El ple de dimarts va començar amb l’incorporació de Montse Romagosa com a nova regidora de Vilafranca en Comú, en substitució de Ramon Arnabat, que va deixar el càrrec fa uns dies. Romagosa va dedicar el seu discurs a lloar la tasca duta a terme per Arnabat i tots els regidors li van donar la benvinguda al consistori, afirmant que, tot i les diferències, tots ells volien el millor per Vilafranca.

S’aproven mocions de lluita contra la violència de gènere i també una sobre parcs de calistènia

El ple de Vilafranca va aprovar dues mocions, una d’ERC i una de la CUP, de lluita contra la violència envers les dones en les quals es demanaven més accions per part de l’Ajuntament. A més a més també va tirar endavant una proposta de Ciutadans que demanava que es faci un estudi sobre la possibilitat d’instal·lar parcs de calistènia a la vila.

També et pot interessar

Comentaris