ERC presenta diferents propostes per avançar cap a una Vilafranca “lila”

16/11/2021 - 10:00h

Els republicans proposen accions com punts liles durant tot l’any, un pla urbanístic per eliminar punts foscos o accions per acompanyar el dol perinatal

Vilafranca ha de plantejar totes les polítiques i totes les accions que dugui a terme incloent la perspectiva feminista. Aquest és un dels punts que des d’Esquerra Republicana, tal com explica el portaveu Pere Sàbat, volen reforçar per tirar endavant el “canvi que Vilafranca necessita”, i per mostrar-ho han presentat pel mes de novembre tot d’accions al ple municipal amb l’objectiu de convertir-lo en “el ple feminista”.

Les propostes d’Esquerra Republicana es configuren des de l’ampliació de punts liles durant tot l’any, arrel del bon funcionament durant l’última Festa Major, a impulsar accions per acompanyar el dol perinatal i des d’accions urbanístiques per eliminar punts foscos o al·legacions a les ordenances fiscals per ajudar a famílies monoparentals, que majoritàriament estan formades per dones.

Ampliar els punts liles tot l’any

La violència contra les dones és una realitat persistent i cruenta que es manifesta de maneres diverses, (ja sigui sexual, econòmica, psicològica, institucional o simbòlica, entre d’altres). Unes violències que segueixen sent presents a la nostra societat. Davant d’aquesta realitat indefugible, des d’Esquerra Republicana es considera que calen més passos endavant en aquest àmbit. Accions que facin accelerar el pla local i que donin resposta a les situacions que pateixen les dones. En aquest sentit una moció que presenten els republicans aquest ple de novembre tracta d’enfortir les eines disponibles actualment, des dels serveis d’atenció i prevenció ampliant personal i recursos, mesures d’habitatge per garantir la seguretat de les dones en situació de vulnerabilitat i dels seus fills, o per exemple actualitzar el pla local d’igualtat i el protocol per l’abordatge de les agressions sexistes i lgtbifòbiques ampliant els punts liles durant tot l’any. Aquesta mesura segona la regidora Montse Espinosa pretén donar continuïtat a la bona tasca que es va desenvolupar durant la Festa Major i per poder posar més recursos a les dones la resta de l’any. “Proposem que es faci un pla pilot ampliant els punts liles durant les festes de Nadal i posteriorment analitzar els resultats i ampliar-ho a la resta de mesos

Reconeixement i acompanyament pel dol perinatal

Una altra moció que els republicans presenten aquest ple, busca tirar endavant un espai de suport i confort per aquelles persones que han patit la pèrdua perinatal, gestacional o neonatal facilitant un espai de trobada per a grups d’autoajuda, i un espai al cementiri municipal. Per la regidora Gemma Urgell “cal visibilitzar aquesta realitat i trencar aquest tabú que encara avui forma part de la nostra societat. Aquest dol s’ha de poder fer amb acompanyament”. Per aquest motiu Urgell proposa que des de l’Ajuntament de Vilafranca es duguin a terme accions en suport a aquestes famílies com un espai de reconeixement i acompanyament per a les famílies que hagin tingut pèrdues d’éssers estimats en aquestes condicions i suport específic per poder dur a terme un dol necessari. “Com a societat no disposem de suficients eines ni habilitats per tal d’acompanyar un dol sovint molt silenciat i poc reconegut. Per això considerem que des de l’Ajuntament cal facilitar eines, espais i coneixement, en definitiva, més empatia a unes pèrdues que són molt doloroses principalment per les dones i sovint silenciades”. 

Pla urbanístic: eliminar punts foscos

Un dels àmbits que els republicans consideren claus, i que ha estat una reivindicació constant, és l’impuls d’un pla urbanístic per eliminar punts foscos de la ciutat. A partir de la campanya “Vilanyaps” els republicans han recollit moltes demandes de la ciutadania per millorar la il·luminació dels carrers de la vila, un fet que és urgent per evitar situacions de vulnerabilitat de les dones. En aquest sentit la regidora Maria Sardà ha anunciat que preguntaran al ple, quines mesures es tenen previstes per tal de millorar aquest punt de la via pública i quines accions pressupostades s’han dut a terme al 2021 i què està prevista a la proposta de pressupost del 2022.

Revisió del nomenclàtor 

La invisibilitat de les dones es fa evident en els carrers de la ciutat. Menys d’un 13% dels carrers porten noms de dones, i la majoria són dones eclesiàstiques. Salvador Campamà, reitera la demanda d’Esquerra per revertir aquesta situació i impulsar una major presència de dones als noms del carrers. “La ciutat transmet en la seva via pública un relat del què som, del què representem i del que volem ser, volem una Vilafranca que representi a la seva societat en tot el seu conjunt i per tant és urgent una revisió del nomenclàtor”.

Al·legacions feministes

Finalment els republicans també anuncien un seguit d’al·legacions a les ordenances fiscals per tal d’avançar en una perspectiva feminista en aquest àmbit, per exemple amb bonificacions per a famílies monoparentals, ja que en la seva majoria són formades per dones. Una proposta que ha de fer possible avançar cap a unes ordenances més justes i més progressistes. 

També et pot interessar

Comentaris