Els pressupostos de la Generalitat preveuen 61,8 milions per a la vegueria Penedès

El president i el vicepresident del Consell Comarcal del Baix Penedès /CCBP), molt crítics amb la inversió que preveu el pressupost de la Generalitat a la comarca (Foto: CCBP)
10/11/2021 - 19:30h

Crítiques del Consell Comarcal del Baix Penedès per una nova inversió reduïda al territori, de tot just 6,3 milions d’euros

Els pressupostos que aquest dimarts ha presentat el Govern de la Generalitat preveuen 61,8 milions d’euros (MEUR) en concepte d’inversions a les quatre comarques de la vegueria del Penedès, xifra que representa el 4,1% dels més de 1.500 milions destinats als territoris.

La comarca de l’Anoia s’endú la part més grossa del pastís, amb 27,3 milions d’euros, mentre que a l’Alt Penedès se’n preveuen 15,7; pel Baix Penedès 6,3 milions, la qual cosa ja ha estat durament criticada des del territori perquè, un cop més, el Consell Comarcal del Baix Penedès (CCBP) considera que la comarca és la gran oblidada pel Govern; i al Garraf les inversions sumen 12,5 milions d’euros.

Per projectes, destaquen els prop de 4,5 milions previstos per a la línia dels FGC de l’Anoia, així com nombroses inversions per a nous centres educatius a diferents municipis: 3,4 milions a una escola de la Granada (Alt Penedès), 1,4 milions a una escola del Montmell (Baix Penedès) i 1,9 a l’institut escola de Sant Pere de Ribes (Garraf).

Els 15,7 MEUR de l’Alt Penedès representen l’1% del total del pressupost territorialitzable. La part més gran de diners se l’endú l’inici de les obres de la nova escola Jacint Verdaguer de la Granada i la urbanització de l’exterior, en un projecte que culminarà el 2023.

També hi ha previstos 2,7 milions per a la nova depuradora d’aigües de Sant Llorenç d’Hortons, que ha d’estar enllestida el 2025.

D’altra banda es preveuen més de 2 milions per la cessió d’un immoble de Vilafranca a l’Hospital Comarcal. Finalment, també a Vilafranca hi ha 1 milió per construir 36 habitatges públics, en una promoció que es preveu que estigui acabada al cap de dos anys.

Pel que fa al Baix Penedès, la comarca rep un 0,4% del pressupost en inversions als territoris, amb els esmentats 6,3 milions d’euros. D’aquests, 1,4 són per construir la nova escola Teresa Godes i Domènech del Montmell, que està prevista enllestir de cara al 2023. El mateix import està previst per ampliar la depuradora d’aigües de Calafell, amb un projecte que s’allargarà fins ben entrat el 2026.

Crítiques del CCBP

El Consell Comarcal del Baix Penedès ha refusat frontalment la proposta de pressupostos presentada pel Govern. “Inacceptable” i “lamentable” són els qualificatius amb què l’ens ha entomat els 6,3 milions d’euros d’inversions per a aquesta comarca. El president i el vicepresident comarcals, Joan Sans (PSC) i Jaume Casañas (Junts), respectivament, han instat tots els partits amb representació al Parlament a esmenar els comptes proposats pel Govern per tal d’incrementar els diners destinats al Baix Penedès.

“Si no ho fan, seran còmplices del maltractament endèmic que tenim a la comarca”, ha avisat Casañas, que ha reclamat als grups polítics “anar tots a una”.

“Som la comarca amb més atur, que patim la crisi econòmica derivada de la covid-19 amb una desindustrialització molt preocupant i, a la vegada, som la comarca amb més creixement poblacional”, ha recordat Sans, criticant que el Baix Penedès “segueix a la cua en inversions de la Generalitat”.

El malestar exposat aquest dimecres pel CCBP arriba un mes i mig després que els 14 alcaldes es plantessin davant el Palau de la Generalitat per reclamar més inversions per al territori, esperant un efecte immediat als comptes del 2022. Exhibint una pancarta amb el lema ‘El Baix Penedès existeix’, els batlles van recordar els dèficits en serveis bàsics com l’educació, la salut, la seguretat i l’impuls a l’ocupació.

Sans ha definit la situació actual com “l’última oportunitat” per canviar la dinàmica de falta d’inversions que el Baix Penedès arrossega des de fa molts anys.

Al seu torn, Casañas ha retret a la presidència d’ERC que només plantegi 6,3 milions d’euros d’inversions. “Hi havia el rumor que la situació canviaria quan Esquerra governés”, ha etzibat, per després matisar que “en el fons, no és una qüestió de partits, sinó de defensa del territori”.

Anoia i Garraf

En el cas de la comarca de l’Anoia, els 27,3 MEUR suposen l’1,8% del total d’inversions del Govern arreu dels territoris. A part dels més de 4,5 milions per als FGC, la Generalitat també preveu destinar als Ferrocarrils 2,8 milions més per a infraestructura informàtica i rails. En paral·lel, hi ha previstos 3,8 milions a Igualada per construir dues promocions que sumen 60 habitatges públics –estaran acabats el 2023- així com 2,5 milions per a diverses inversions a l’Hospital de la ciutat.

Finalment, els 12,5 MEUR del Garraf representen el 0,8% del total d’inversions territorialitzables. Sant Pere de Ribes és el municipi que aclapara el gruix més important dels diners: 2,5 milions per construir 86 habitatges públics durant els propers dos anys, 1,9 milions per ampliar el CAP de les Roquetes i 1,9 més per aixecar el nou institut escola. A l’Hospital Sant Camil es preveu 1 milió per al projecte d’ampliació i reforma del bloc quirúrgic, mentre hi ha poc més de 2 milions per a diverses inversions al conjunt del Consorci Sanitari a la comarca.

També et pot interessar

Comentaris