Les agressions en l’ambient d’oci nocturn, eix del 25N a Vilafranca

10/11/2021 - 10:59h

La campanya no vol posar el focus en les víctimes, sinó en els agressors i en les persones que presencien un cas i no fan res

Com sempre, l’Ajuntament de Vilafranca commemora el 25N amb un seguit d’activitats (Dia internacional contra la violència masclista) organitzades pel Servei d’Igualtat amb la coŀlaboració de diverses entitats i coŀlectius. Enguany, i des de fa ja un temps, l’alumnat de l’Escola Municipal d’Art Arsenal s’ha tornat a encarregar del disseny de la imatge que identificarà la celebració a la vila.

La presentació del cartell s’ha fet aquesta setmana a càrrec del director de l’escola Arsenal, Albert Abella, i quatre alumnes que han dissenyat la proposta d’imatge guanyadora sota l’encàrrec de l’Ajuntament, que volia que la campanya anés enfocada a les agressions en l’oci nocturn.
Abella ha destacat que, de fet, enguany justament l’alumnat que ha dissenyat la campanya forma part del coŀlectiu al qual va enfocada. El director de l’Arsenal ha explicat que la proposta s’ha treballat en un mòdul anomenat “Formació en entorn professional”, en què l’Arsenal és projecte pilot i on alumnat de diferents especialitats s’encarreguen de gestionar projectes reals, com l’elaboració d’un cartell per al 25N.

Pel que fa a la imatge escollida, els alumnes han apuntat que combina el color lila, que simbolitza les dones, i el vermell, que simbolitza allò que és dolent, i inclou la presència de personatges de diferents coŀlectius interactuant en un mateix espai d’oci nocturn. També han recordat que en la formació rebuda pels alumnes abans de preparar la proposta s’havia posat el focus no sols en els agressors, sinó també en les persones que presencien un cas i no actuen

I és que el fet de fixar-se en l’agressor i no en la víctima també és part de l’eix central de la campanya, tal com ha explicat des del Servei d’Igualtat la seva cap, Eva Millas, que també destaca el fet que les darreres agressions que s’han conegut, com el cas d’Igualada, s’han produït en un entorn festiu amb menors com a víctimes i com a agressors.

“Cal recordar que la majoria d’agressions es produeixen en entorns coneguts i amb persones conegudes, majoritàriament. Hem de treballar per posar el focus en l’agressor i no tant en la víctima, perquè massa sovint està doblement victimitzada. Cal protegir-les més i vetllar per la seva privacitat”, afirma.

Millas ressaltava també el 50% d’increment en primeres acollides de dones que pateixen violència masclista al Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) durant la pandèmia de la Covid-19 i l’etapa post-Covid i lamenta que, també en les atencions d’urgència i cases d’acollida, hi hagi aquesta doble victimització de la dona: “Ella és l’agredida i, en canvi, és ella la que ha de marxar de casa, i ell el que es queda al domicili”.

Activitats
Pel que fa als actes organitzats, Montse Arroyo, regidora d’Igualtat, destaca que el mateix dia 25N no n’hi haurà cap, per no trepitjar cap esdeveniment que organitzin entitats i coŀlectius i per tal que tothom pugui manifestar-se lliurement.

L’acte institucional, que serà el dia 24, estarà dinamitzat per l’actriu Clara Cols i comptarà amb l’actuació d’Anna Roig i Carles Sanz. Tindrà lloc a les 20h a l’auditori de Vinseum.

Malgrat això, abans, el dia 18, hi haurà teatre social a l’Espai Jove La Nau amb un espectacle d’humor amb perspectiva de gènere. El dia 21 hi haurà una caminada per l’entorn de l’Espai Mirada Endins destinada a dones, gratuïta i amb places limitades. El dia 23 es farà una roda de lectures a la biblioteca Torras i Bages a l’entorn de la violència masclista.

Finalment, pel que fa a actes concrets, el dia 26 serà el torn de la projecció (juntament amb Amnistia Internacional) de la pel·lícula Berracas, que tracta sobre les dones en els conflictes armats.

Des de l’Ajuntament també s’ha explicat que entre el 19 de novembre i el 30 de desembre es podrà veure a la sala dels Trinitaris l’exposició “Sangro pero no muero”, que tracta sobre dona i menstruació.

La regidora ha acabat recordant que el Servei d’Igualtat està obert a qualsevol proposta que se li faci arribar i ha recordat l’app “Seguretat Ciutadana Vilafranca”, que es pot descarregar al mòbil per denunciar qualsevol cas de violència masclista, contra el coŀlectiu LGTBIQ i en cas de robatori.

També et pot interessar

Comentaris