VINSEUM gestionarà la Casa de la Festa Major de Vilafranca

08/11/2021 - 13:54h

La decisió ha estat per optimitzar recursos i unificar la gestió dels dos equipaments

Aquest dilluns s’ha fet públic en roda de premsa que la renovada i ampliada Casa de la Festa Major de Vilafranca del Penedès serà gestionada per VINSEUM-Museu de les Cultures del Vi de Catalunya. L’anunci l’han fet el regidor de Cultura de l’Ajuntament, Ricard Rafecas, i el president de VINSEUM, Joan Tarrada, que estaven acompanyats pel cap de Servei de Cultura, Àngel Hom, i el director de VINSEUM, Xavier Fornos.

Àngel Hom ha explicat que la renovació de la Casa de la FM era un projecte que després de molts anys finalment és una realitat i que a l’hora de la gestió de l’equipament, es van plantejar tres opcions: una gestió pròpia des de Cultura, l’externalització a una empresa subcontractada o una proposta conjunta amb VINSEUM. “Després de fer els estudis de viabilitat, vam considerar que el millor era treballar amb gent de casa que ja són experts en la matèria com és l’equip de VINSEUM. Això permetrà unificar totes les propostes museogràfiques de la ciutat en un projecte conjunt i oferir-les al visitant. Tenim confiança absoluta en VINSEUM i estem convençuts que donarà bons rèdits a totes les parts”, declarava Hom. VINSEUM s’encarregarà de gestionar tant les entrades, com les activitats dirigides i la conservació dels elements de la festa.

Per la seva banda, Xavi Fornos comentava que l’acord suposa optimitzar recursos en la conservació del patrimoni i recordava que VINSEUM té 16 persones en plantilla amb experiència en la gestió d’un equipament museístic. Fornos també apuntava que la persona encarregada de les activitats educatives ja està treballant per oferir ben aviat una proposta de visita a la Casa de la FM per als centres educatius, si bé l’equipament ja està s’obrirà aviat per a visites lliures de grups d’escolars. La gestió de la casa implicarà que l’equip de recepció i atenció al visitant de VINSEUM format per 6 persones ampliï i reforci el seu horari per atendre les noves necessitats. El director de VINSEUM també ha remarcat que la cogestió de la Casa de la FM suposarà que aquest equipament museístic entri també, per exemple, en la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona i pugui beneficiar-se dels ajuts que ofereixen tant l’ens provincial com la Generalitat de Catalunya destinats a l’organització d’activitats o a la conservació de patrimoni.

Joan Tarrada ha qualificat com “espectacular” el resultat final de la remodelació de l’antic Mercat del Peix per acollir la Casa de la FM i destacava l’honor que suposa per a VINSEUM ajudar i col·laborar a la difusió del patrimoni festiu, manifestant que “si tenim bons tècnics en museografia aquí a Vilafranca, no cal anar a buscar-los a fora”.

Finalment el regidor de Cultura, Ricard Rafecas, assegurava que “la unió fa la força i la gestió conjunta de la Casa FM no és sols un wi-win. Va més enllà perquè més que l’Ajuntament i VINSEUM, hi guanyen totes les vilafranquines i els vilafranquins”.

1.100 visitants en el primer cap de setmana de portes obertes

En la mateixa roda de premsa s’ha donat a conèixer que unes 1.100 persones ja han visitat la Casa de la FM, entre tot dissabte i diumenge al matí. Les visites continuaran al llarg de tota la setmana, de dimarts a diumenge i les reserves es poden fer a través del web casafm.vilafranca.cat“Els comentaris han estat en general molt positius. Hi havia ganes de veure la Casa i respirar Festa Major. Portem molts anys sense l’equipament i dos anys sense una Festa Major normalitzada”, comentava Àngel Hom.

La Casa de la FM s’afegirà al sistema de gestió d’entrades de VINSEUM i adoptarà el seu horari i calendari d’obertura. L’entrada costarà 5€ i tindran tarifa reduïda de 3€ col·lectius com els infants de 13 a 17 anys, estudiants, jubilats, aturats, periodistes acreditats i persones amb Carnet de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona. L’entrada conjunta a VINSEUM i Casa de la FM costarà 8€.

Hi haurà entrada gratuïta el primer diumenge de cada mes, el 18 de maig-Dia Internacional dels Museus, per als infants de 0 a 12 anys, per a membres de l’ICOM i per als Amics del VINSEUM (només pel titular del carnet d’Amic. Tarifa reduïda per 1 acompanyant).

També et pot interessar

Comentaris