Vilafranca estrena la nova Casa de la Festa Major

L’alcalde, Pere Regull i el regidor de Cultura, Ricard Rafecas, al davant de la façana principal de la Casa de la Festa Major
02/11/2021 - 23:48h

Del 6 al 14 de novembre es podrà visitar un equipament inaugurat després d’uns anys d’obres i endarreriments amb una inversió d’1 milió d’euros entre l’obra i el projecte museogràfic

Després d’uns anys d’obres i endarreriments provocats per la fallida d’una de les empreses de la UTE adjudicatària del projecte i posteriorment per la pandèmia, el projecte de la nova Casa de la Festa Major de Vilafranca ja és una realitat i obre les portes a partir d’aquest dissabte. L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i el regidor de Cultura, Ricard Rafecas, van presentar públicament l’equipament que s’ha remodelat i ampliat amb una inversió d’1 MEUR entre l’obra civil (600.000 euros) i el projecte museogràfic (400.000 euros). Es passa a duplicar la superfície anterior, passant dels 312 m2, fins als 662 m2, amb un edifici annex de nova construcció amb façana al carrer Muralla dels Vallets, des d’on s’accedirà a un equipament, que consta de planta baixa i 3 plantes. Aquests diferents espais serviran per poder conèixer i interpretar la Festa Major i el patrimoni folklòric i festiu vilafranquí. El regidor de Cultura remarcava que la Casa de la Festa Major “ha d’esdevenir equipament de referència de la ciutat, en un entorn, el Centre, on tenim també Cal Figarot i el VINSEUM, tres potes importants perquè serveixen per mostrar el patrimoni de la Festa Major, els castells i la cultura del vi”.

Difondre la festa major

Rafecas comentava que, pel que fa al projecte museogràfic, l’edifici disposa de “diferents sales i espais destinats al públic familiar i escolar per tal que durant tot l’any s’hi puguin fer activitats de difusió de la Festa Major”. Al nou edifici del c/ Muralla dels Vallets hi ha la recepció i la botiga. A la primera planta s’accedeix a la sala principal de l’antic mercat, on estaran exposades gairebé la totalitat de peces i elements de la Festa, com si fos la plaça, i en la qual es pot fer un recorregut des del 28 d’agost, amb el pregó, fins al 2 de setembre.

A la segona planta hi ha la sala polivalent on es projecta un audiovisual que fa un recorregut per la festa i es pot accedir a una mena de balcó sobre la sala principal d’exposició de les peces. La darrera planta consta d’una aula didàctica per a tallers escolars que fa de mirador a la teulada i a la lluerna de l’antic mercat, que han estat restaurades.

Eficiència energètica

La renovada Casa de la Festa Major és un edifici amb la màxima eficiència energètica (classe A), amb equips d’alta eficiència que permeten que només s’engegui la climatització dels espais que estiguin en ús, amb equips fotovoltaics que alimenten l’edifici amb una potència elèctrica de 8kw i il·luminació led.

Pel regidor, l’objectiu de la Casa no és explicar amb detall la Festa Major de Vilafranca del Penedès, sinó que sigui “un petit tast de fets i elements que la conformen amb la idea que els vilafranquins i vilafranquines siguin prescriptors i divulgadors de la seva pròpia Festa i totes aquelles persones que no la coneixen puguin fer-se una idea de la catarsi que significa per a una ciutat com Vilafranca l’explosió de llum, color i foc d’una Festa que té el reconeixement de Festa Patrimonial d’Interès Nacional per part de la Generalitat de Catalunya”.

El recorregut per l’espai central de l’exposició, que permetrà al visitant gaudir i viure la Festa Major en tot el seu esplendor, és lineal i pren la forma d’una cercavila. Durant la visita algunes figures surten al pas dels visitants, i sons, imatges, audiovisuals i relats els acompanyen en el recorregut. Entre d’altres, es pot viure l’experiència del Drac i del seu portador des de dins.

Portes obertes

Per tal que el màxim nombre de persones puguin veure la renovació i ampliació executada a la Casa de la Festa Major s’han previst unes jornades de portes obertes a partir de dissabte i fins al diumenge dia 14 de novembre, exceptuant el dilluns 8 que l’equipament romandrà tancat.

Les jornades seran dissabtes i dies feiners, excepte dilluns, de 10 a 14h i de 16 a 19h. I diumenges, de 10 a 14h. Es podrà fer la reserva a partir d’aquesta mateixa tarda, a la web casafm.vilafranca.cat.

Per la seva banda, l’alcalde Pere Regull ressaltava que és impossible resumir en un museu el que és la Festa Major. “Es tracta de posar la mel als llavis al visitant perquè tingui ganes de venir per la Festa Major”, afirmava. Una vegada més, l’alcalde s’ha mostrat orgullós que la de Vilafranca sigui “una festa major de referència al país, on el model de cercavila i de seguici popular que s’ha mantingut durant segles ha estat mirall de moltes altres festes majors, i on els castells, per exemple, han perviscut quan en altres contrades s’havien perdut”.

Per cloure, l’alcalde ha remarcat que l’objectiu de la renovació de la Casa de la Festa Major serveix per donar valor al patrimoni festiu de la Festa Major situant Vilafranca com a capital de la cultura popular però alhora sobrepassa el fet mateix de la festa. “Volem ser una vila atractiva, no sols per la qualitat de vida sinó per acollir un turisme cultural i enoturístic que deixi recursos al territori sense causar problemes”, destacava Pere Regull.

També et pot interessar

Comentaris