Vilafranca apuja un 3,3% l’IBI i un 5% la recollida d’escombraries

21/10/2021 - 10:11h

L’Ajuntament incrementa, tal com acostuma a fer, les taxes i ordenances amb l’IPC d’agost a agost

Els ciutadans i ciutadanes de Vilafranca pagaran l’any vinent alguns impostos una mica més cars dels d’enguany. I és que l’Ajuntament ha aprovat de forma inicial unes ordenances que, tal com va explicar durant el ple el regidor d’hisenda, Aureli Ruiz, preveuen incrementar, tal com acostumen a fer, l’IPC de forma general, i que enguany vol dir apujar-les un 3,3%.

L’IBI incrementarà aquest 3,3%, doncs, però altres impostos com ara l’IAE o el de vehicles es congelaran perquè, tal com va reconèixer el regidor d’hisenda, Aureli Ruiz, no els poden incrementar més per llei.
La taxa d’escombraries, però, s’incrementarà una mica més, arribant fins al 5% més, ja que han augmentat un 25% els costos del trasllat a l’abocador. Amb relació a la taxa de terrasses per a bars i restaurants es proposa una reducció del 5%, excepte els establiments que es troben a les rambles del centre, la de la Girada, o les places de Sant Joan i Jaume I.

I pel que fa a l’aigua l’augment es proposa fer fraccionat, de tal manera que s’incrementaria un 2% pel primer tram de consum, un 3% pel segon tram i per sobre de l’IPC pels trams tercer i quart. Aureli Ruiz va apuntar que per intentar ajudar a les famílies el que es farà és fraccionar en 4 terminis el pagament de l’IBI i en dos terminis el de la recollida d’escombraries.
El regidor de Ciutadans, Eladio Garcia, va votar en contra perquè considera que no és moment d’apujar impostos, sinó d’estar al costat de les famílies “ni que sigui endeutant-se més com a consistori”.

Des dels comuns Ramon Arnabat també va anunciar el seu vot en contra perquè considera que les ordenances no serveixen “només per recaptar sinó per fer política” i creuen que no van enfocades als eixos que ells consideren essencials, com ara l’equitat social i el medi ambient.
A més tampoc es va mostrar a favor de reduir la taxa de les terrasses quan considera que precisament els establiments amb terrassa són els que millor ho han tingut per sobreviure a la Covid-19.

En el mateix sentit es va expressar Noel Viñas, de la CUP, que considera que les ordenances el que fan “és anar enrere en temes tan importants com ara la sostenibilitat, l’habitatge o les qüestions socials”.

Per part d’ERC la regidora Montse Espinosa va comentar que hi havia propostes de les ordenances que al seu partit els agradava, com ara el fraccionament de l’IBI, però tampoc li agrada el 5% de reducció de taxa a les terrasses ni que “es torni a perdre l’oportunitat de fer una fiscalitat progressiva”.

Per part del govern, el primer tinent d’alcalde Francisco Romero va apuntar que s’havia de valorar que l’Ajuntament de Vilafranca seguia sent un consistori poc endeutat, amb motla inversió pública per habitant i amb una oferta de més de 50 serveis públics, a banda d’un IBI per sota d’altres municipis similars.

Finalment des del govern es va apuntar la possibilitat d’entrar alguna consideració de les que havien fet a les ordenances i l’alcalde, Pere Regull, va apuntar com calia mantenir l’increment de l’IPC per mantenir també, així, la gran oferta de serveis.

Les ordenances fiscals es van aprovar amb els fots a favor del govern, l’abstenció d’ERC i els vots en contra de CUP, VeC i Cs.

Altres temes
A banda dels impostos i taxes, al ple també van parlar d’altres temes. Així, es va aprovar per unanimitat i inicialment les bases reguladores per a l’atorgament d’ajuts socials per al pagament de l’Impost de Béns Immobles i també amb el vot a favor de tots els grups es va aprovar amb l’adhesió de l’Ajuntament al Clúster de la Bioenegia.

També va tirar endavant, tot i que només amb el vot a favor del govern, l’abstenció d’ERC, VeC i CUP i el vot en contra de Ciutadans, una proposta de modificació de crèdit que incloïa una partida suplementària a AMPERT per comprar una nova furgoneta i a Entrem per un projecte d’inclusió. També hi havia noves partides per a Vinseum i SERCOM.

El ple també va debatre quatre mocions, de les quals se’n van aprovar tres. La primera va ser presentada per Vilafranca en Comú en la qual es demanava la constitució d’una agència municipal d’energia i va comptar amb el suport de tots els grups excepte el de Ciutadans, ja que no veia clar si crear-la suposaria una despesa afegida al consistori o no.

ERC va presentar dues mocions. La primera demanava un major control de plagues de coloms i rates. Es va aprovar per unanimitat, tot i que la regidora de Salut, Anna Doblas, va explicar tot el que el consistori feia per lluitar-hi. Des del govern es va aprofitar per fer una crida perquè el veïnat no donés menjar als coloms.

La segona moció d’ERC parlava del traspàs de rodalies i la millora de la xarxa de trens, que es va aprovar amb el suport unànime, excepte en el primer punt, que Ciutadans va votar en contra perquè s’exigia al Govern de l’Estat el traspàs de la línia.

Finalment Ciutadans va presentar una última moció per a la creació d’una taula d’avaluació de projectes finançats mitjançant amb fons europeus. El govern li va demanar que la retirés a l’espera de tenir més informació. La moció va ser rebutjada pels vots en contra del govern , tot i rebre els vots a favor d’ERC, VeC i C’s i l’abstenció de la CUP.

Ramon Arnabat renuncia al càrrec

El ple de dimarts va acabar amb la renúncia com a regidor del portaveu de Vilafranca en Comú, Ramon Arnabat, que poques hoers abans havia anunciat per roda de premsa que plegava del càrrec després de gairebé 6 a nys a la política municipal.

El seu relleu l’agafarà la número 2 a la llista de VeC, Montse Romagosa.
Arnabat va explicar que la renuncia no ha estat per motius personals sinó perquè ja quan es van quedar a les portes del segon regidor a les eleccions del 2019 van pensar en l’opció de fer un relleu a la meitat del mandat.

Ramon Arnabat acomiadant-se del ple

Els estatuts del grup estableixen que les persones poden ostentar el càrrec durant un màxim de 8 anys i han preferit fer el canvi ara per no fer-ho coincidir en un nou mandat.

Arnabat es a acomiadar dels seus companys amb paraules d’agraïment però lamentant que no hagiés pogut complir tots els seus objectius per culpa, segons Arnabat, “de la dinàmica de govern-oposició, que no dona peu a la participació”. Segons Arnabat el govern hauria de tenir més clar “que l’Ajuntament som tots, no només els que governen”.

El fins ara portaveu dels comuns va rebre l’aplaudiment i bones paraules de tots esl seus companys de consistori.

També et pot interessar

Comentaris