TV3 estrena ‘Montseny, la tragèdia enterrada’ amb guió de Josep Maria Flores
El periodista de Vilobí del Penedès participa en aquest documental que ha realitzat la productora vilafranquina Punt TV
El programa Sense Ficció de TV3 estrena aquest dimarts, a les 10 de la nit, el documental ‘Montseny, la tragèdia enterrada’, dirigit per David Fontseca i amb la participació de dues companyies penedesenques: la productora vilafranquina Punt TV, que n’ha assumit la realització, i Taempus Media, que s’ha encarregat del guió.
El documental rescata la història del pitjor accident aeri ocorregut a Catalunya i que el règim franquista va amagar.
El 3 de juliol de 1970 un avió Comet 4 Turbojet de la companyia britànica Dan Air, procedent del Regne Unit amb destinació a Barcelona, amb 105 turistes anglesos i set membres de la tripulació a bord es va estavellar al massís del Montseny.
Una confusió d’ubicació del pilot i del centre de control d’aproximació de l’aeroport del Prat, afegit a l’espessa boira que aquella tarda cobria el pic de les Agudes, van conduir l’aparell al desastre final. No hi va haver supervivents.
Les restes de les 112 víctimes reposen en una fossa comuna al cementiri d’Arbúcies —coneguda com la tomba dels anglesos—, on les autoritats franquistes de l’època, amb la complicitat de la diplomàcia britànica, van ordenar enterrar-les en una cerimònia calculadament discreta per amagar la tragèdia.
Cinquanta anys després, el documental ‘Montseny, la tragèdia enterrada’ rescata de l’oblit la història de l’accident i els seus protagonistes a través del relat de l’historiador Ot Ordeig i el periodista Ignasi Gallart, que han investigat a fons el succés, i el testimoni de les famílies de les víctimes i dels voluntaris i veïns d’Arbúcies i Viladrau que van localitzar el lloc de l’accident i van participar en el rescat.
El documental intenta posar llum, amb testimonis i imatges inèdites, a l’accident aeri més gran de la història de Catalunya que la censura de l’època va silenciar per no debilitar la imatge exterior d’Espanya, encara sota el règim del dictador Franco.