Vilafranca farà auditories energètiques gratuïtes a 15 empreses dels polígons

D’esquerra a dreta, Roberto Burgos i Joan Manel Montfort
13/10/2021 - 20:20h

En la prova pilot que s’iniciarà ara, es prioritzaran els negocis que siguin grans consumidors, concretament de més de 500.000 kWh/any

L’Ajuntament de Vilafranca oferirà auditories energètiques gratuites a una quinzena d’empreses dels polígons dins una prova pilot que s’emmarca en el programa Penedès Circular, que impulsen l’Ajuntament de Vilafranca, la Mancomunitat Penedès-Garraf i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, que busca afavorir la sostenibilitat, l’aprofitament dels residus i la transició ecològica al territori.

Tal com ha explicat el regidor de promoció econòmica, del que es tracta és d’auditories energètiques gratuïtes per analitzar els consums i costos i proposar mesures d’eficiència energètica a les empreses. Segons Montfort, el principal objectiu del projecte és “reduir costos, consums energètics i emissions de CO2, tant de consum d’energia primària per cogeneració (gas, biomassa, gasoil), com d’electricitat amb la voluntat de millorar la competitivitat i la sostenibilitat de les empreses”. Al mateix temps s’analitzarà la viabilitat de les mesures perquè les empreses facin aquesta transició ecològica.

Per participar-hi, d’entrada, es prioritzaran aquelles empreses que mostrin interès i siguin grans consumidores ( de més de 500.000 kWh / any). Montfort ha apuntat que si la iniciativa té bona rebuda se seguirà oferint un cop finalitzi aquesta prova pilot, cap a finals d’any, “i amb voluntat d’estendre-la a un àmbit territorial més gran”.

De la mà de la cooperativa EPI
Les empreses participants comptaran amb l’assistència tècnica de la cooperativa EPI, Energia Per la Igualtat SCCL, que farà una anàlisi acurada del consum energètic i elaborarà un informe amb un seguit de recomanacions per a cada empresa en funció de les necessitats detectades.

El president de EPI SCCL, Roberto Burgos, ha explicat que la cooperativa té un bagatge d’haver realitzat “unes 1.000 auditories energètiques, després de les quals les empreses havien aconseguit estalviar de mitjana un 14% en els seus consums i costos energètics”. L’estalvi econòmic mitjà estimat per empresa pot arribar a ser d’uns 18.000 euros anuals i l’estalvi energètic mitjà de 200.000 kWh/any, el que implica un estalvi de 58 tones de CO2. I és que la mitjana d’estalvi energètic potencial és del 20% anual per cada empresa participant.

Burgos ha explicat que, un cop seleccionades les 15 empreses participants, es farà una recollida de dades de consums i costos energètics, una visita tècnica a les plantes, una anàlisi de les dades obtingudes i, finalment, un informe de resultats on els faran unes recomanacions i una proposta de diferents eines i alternatives per estalviar costos i consums.

Segons Burgos, habitualment transcorre un mes de de la primera visita fins al lliurament de l’informe i l’empresa comença a obtenir els resultats al cap de 7 mesos d’haver implementat les mesures.

Les empreses que estiguin interessades en el projecte es poden posar en contacte amb el servei de Promoció Econòmica, tel. 93 817 11 69 – promocioeconomica@vilafranca.cat

Comentaris