Els veïns d’un bloc del Poble Nou, desesperats pels okupes

08/10/2021 - 08:00h

Van comprar els pisos en un edifici de Vilafranca sabent que hi havia okupes, els quals els primers anys no eren conflictius, però s’hi han tornat

El veïnat del carrer Ignasi Iglesias número 45 està fart de conviure amb okupes. La portaveu dels veïns, Núria Fontanals, explica que el bloc es va embargar fa uns 10 anys i que a partir d’aleshores només hi vivien okupes “molt conflictius”. De fet, comenta que aquest va ser un dels blocs que els Mossos d’Esquadra van registrar quan buscaven els autors dels atemptats de Barcelona.

Així, fa un temps la Sareb va fer fora els okupes –“almenys els més conflictius”, comenta Fontanals– i la ciutadania va començar a poder comprar els habitatges. Se’n van vendre una quinzena, un dels quals va adquirir Fontanals.

La portaveu reconeix que tots els veïns van comprar els pisos sabent que hi havia okupes. Malgrat tot, en aquell moment només n’hi havia dos, i no eren conflictius. Sigui com sigui, ara la situació ha canviat, i d’ençà d’uns anys “la situació ha anat a molt pitjor” i estan desesperats, segons comenten els veïns. Continua havent-hi dos pisos ocupats, però en un d’ells –de dues habitacions– hi viuen, segons el veïnat, entre vuit i deu persones. “O potser més”, afirmen.

Les molèsties que provoquen són diverses, des de brutícia a tot el bloc, males olors, orins i excrements en espais comuns, etc., fins a perjudicis econòmics per a la resta de veïns, ja que no paguen la quota de la comunitat i tenen la llum punxada.

Els veïns sospiten que també hi ha tràfic de drogues. A més, en un dels patis dormen a terra unes quantes persones, que es dutxen allà mateix i fan soroll fins a altes hores de la matinada. D’altra banda, segons els veïns aquest espai “està brut i fa molta pudor, que puja cap a les finestres de la resta del bloc”.

A més, hi ha problemes amb les canonades i se’ls filtren els orins dels pisos ocupats –que són al primer pis– cap al pàrquing, cosa que fa que no puguin utilitzar-lo. Segons el veïnat, també hi ha plagues de tota mena d’insectes perquè els okupes deixen sobres de menjar durant dies al pati.

Segons explica Fontanals, els okupes cuinen sense campana, de manera que el que temen més és el risc d’incendi. “Havíem arreglat el bloc, però ara està destrossat, i nosaltres anem pagant”, afirma la veïna.

Ella, que ja no hi viu (però sí que ho fa una familiar seva, al pis de la seva propietat), apunta que està molt preocupada perquè algun dia “passi alguna cosa greu, com en altres poblacions, i aleshores sigui massa tard per solucionar-ho”.

Els veïns han parlat amb l’Ajuntament, però segons expliquen, com que la Sareb no vol fer públics els noms dels propietaris d’aquests pisos, ells no hi poden fer res. Com a veïnat han parlat amb la Sareb, però el banc dolent els assegura que aquests pisos ja no són d’ells, tot i que al registre civil afirmen que sí.

“Entre els uns i els altres, la situació cada cop va a pitjor, i ja no sabem què fer”, diu Fontanals, al mateix temps que explica que ara presentaran una demanda per impagament de la comunitat d’aquests pisos ocupats per intentar descobrir qui és el seu propietari.

L’Ajuntament no ha actuat mai al bloc per cap problema de conflictivitat

El regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Manel Montfort, explica que s’ha de deixar clar que la majoria de veïns van comprar els pisos “sabent que hi havia okupes”, tot i que també reconeix que tenen raó quan diuen que no eren conflictius. De fet, afirma que la Policia Local no ha actuat mai al bloc per cap problema de conflictivitat.

Montfort també apunta que coincidint amb l’època de la verema ha arribat moltes més persones a l’edifici, algunes de les quals estan generant mala convivència amb els veïns i veïnes.

El regidor recorda que l’Ajuntament no pot fer res per expulsar-los perquè no té les eines legals per fer-ho, ja que és un “conflicte entre privats”. Apunta que els pisos ocupats són de la Sareb, però que hi ha un conflicte judicial entremig, i fins que no es resolgui el banc dolent tampoc pot fer-hi res. Així, el govern vilafranquí acompanyarà amb policia local els tècnics que vagin a arreglar les canonades i les filtracions de l’aparcament per tal que no tinguin cap problema amb els okupes. “De moment és tot el que podem fer”, clou Montfort.

També et pot interessar

Comentaris