Canvia el perfil dels nous infectats per Covid a l’Alt i el Baix Penedès

Eva López
07/10/2021 - 19:00h

La majoria de les persones que s’han contagiat l’última setmana en ambdues comarques són homes de més de 40 anys

Catalunya continua guanyant la batalla a la Covid-19. I és que els indicadors que serveixen per determinar l’evolució de la pandèmia demostren que les mesures preses els últims mesos per plantar cara al SARS-CoV-2 de moment funcionen, i segueix baixant tant la xifra de noves infeccions –s’encadenen ja cinc setmanes de descens després del pic de la cinquena onada–, com la de persones ingressades als centres hospitalaris (414).

Des de fa un mes, el país ja no es troba en zona de perill pel que fa al risc de rebrot. El 10 de setembre es va aconseguir, després de moltes setmanes, rebaixar el risc d’alt a moderat, i quatre setmanes després la tendència es manté. Aquest dijous, Catalunya registrava un risc de 63 punts, dos menys que fa una setmana, i cinc menys que en fa dues.

Ara les mirades continuen posades en l’Rt, la taxa que determina si la pandèmia està en fase d’expansió, que ja se situa en l’1,02. Per sobre de l’1, ja es considera que l’epidèmia avança, tot i que fa setmanes que es manté al voltant d’aquesta xifra.

La situació al Penedès

El Penedès també continua la bona evolució dels indicadors pandèmics. Tant l’Alt com el Baix Penedès, amb riscs de rebrot de 56 i 40 punts respectivament, conserven el nivell moderat pel que fa a la situació dels contagis, tot i que presenten un desenvolupament diferent de l’RT. El Baix Penedès manté la xifra en el 0,76, mentre que a l’Alt se situa en l’1,09, per sobre de la mitjana catalana. Tot i això, la comarca ha baixat 0,28 centèsimes aquest registre la darrera setmana.

Pel que fa a la xifra de proves positives que s’han fet els últims set dies, al Baix Penedès han donat positiu un 1,29% dels gairebé 2.000 tests que s’han fet, i a l’Alt un 1,9 sobre la mateixa quantitat de proves.

Canvi de tendència

Aquesta bona evolució dels indicadors també ha provocat un canvi en el perfil de les persones que es contagien actualment al territori. Majoritàriament són homes majors de quaranta anys. A l’Alt Penedès, el 60% de les persones que s’han infectat per nou coronavirus els últims dies són de sexe masculí, i la mitjana d’edat és lleugerament superior als quaranta anys.

Fa unes setmanes, aquesta xifra va baixar fins als trenta. Al Baix Penedès, la tendència encara és més acusada. La mitjana d’edat dels nous positius ja està per sobre dels cinquanta anys, i també sis de cada deu infectats són homes.

Pel que fa al nombre d’aules escolars confinades amb algun alumne positiu per Covid-19, de moment n’hi ha quatre a tot el territori. Una a Vilafranca, una a Sant Sadurní, una a Santa Margarida i els Monjos i una al Vendrell.

Reobre l’oci nocturn

La millora dels indicadors de la pandèmia han permès que aquest divendres reobri el sector de l’oci nocturn, després de 535 dies de tancament. Bars musicals i discoteques tancaran entre setmana a les 5 de la matinada, i els caps de setmana, a les 6.

Malgrat tot, per donar llum verda a la reobertura la Generalitat ha establert l’obligatorietat de disposar del passaport Covid i de portar mascareta. Totes les persones que tenen la pauta de vacunació completa poden obtenir el certificat Covid a través del portal o l’app La Meva Salut, del CatSalut. També es podrà accedir als locals amb un test negatiu.

També et pot interessar

2 comentaris a “Canvia el perfil dels nous infectats per Covid a l’Alt i el Baix Penedès”

  • Avatar

    Una pregunta: Aquesta setmana no he pogut recollir l’edició amb paper del diari i a la pagina web, observo (o al menys me ho sembla) que les noticies estan barrejades, noves i antigues. Hi ha alguna lloc on editeu el diari (en paper) sencer ? i poder anar a veure tota l’edició ?. Gràcies.

Comentaris