Palmadotze obre temporada amb una exposició de l’artista Mateo Maté

Avatar
16/09/2021 - 10:00h

La mostra reuneix una selecció de dibuixos i peces escultòriques pertanyents a una extensa obra de l’artista

La galeria Palmadotze inicia nova temporada amb l’exposició “Cànon”, de Mateo Maté. La primera mostra individual de l’artista madrileny a la galeria està emmarcada en el programa de la nova edició del Barcelona Gallery Weekend 21, que tindrà lloc del 15 al 19 de setembre.

Mateo Maté (Madrid, 1964) utilitza objectes quotidians, fins i tot sovint lligats a la seva pròpia rutina domèstica, per explorar com en la modernitat tardana els espais que habitem estan travessats per tensions i violències en les quals l’íntim i el social, el polític i l’existencial, l’individual i el col·lectiu s’entremesclen i confonen. Interessat pel potencial simbòlic de la metàfora cartogràfica, Maté crea espais escultòrics i performatius que alhora que ens resulten familiars, ens generen un profund desconcert, com si estiguessin plens de perills latents, d’enigmes pertorbadors. En els seus treballs, l’artista madrileny planteja que en un context com l’actual, en el qual els nostres entorns més immediats s’han convertit en geografies indesxifrables i plenes d’amenaces i incerteses, hem de repensar i reinventar la noció d’habitar, ser capaces de desbordar la nostra mirada i retornar-li la concreció als espais i objectes que ens envolten.


Mostres individuals

Maté prepara exposicions individuals al Museu Weserburg (Bremen, agost 2021) i als jardins del Palau Borghese (Roma, tardor 2021). Ha realitzat exposicions individuals en la Galleria Nazionale d’Art Modern (Roma, 2020), a la Galeria Isabel Aninat (Santiago de Xile, 2018), a la Sala Alcalá 31 (Madrid, 2017), a la Galeria Max Weber Six Friedrich (Munic, 2014) i al Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofi, entre d’altres.

L’exposició que Mateo Maté presenta a la Galeria Palmadotze reuneix una selecció de dibuixos i peces escultòriques pertanyents a una extensa obra que l’artista ha dut a terme en els darrers anys, i que s’articula al voltant del concepte de cànon. Cànon és un terme provinent del grec que podria traduir-se com a “regla”, i que en llengua espanyola té diversos significats, tots ells relacionats d’una manera o altra amb les idees de precepte i de norma. En el projecte artístic de Maté ressonen tots els significats de la paraula, tot i que és el significat que adquireix en el camp de l’art el que més interessa a l’artista.

El cànon artístic, especialment en escultura acadèmica i pintura, estableix les proporcions ideals segons les quals s’ha de representar la figura humana. És, per tant, una norma que respon a un ideal estètic, encara que també cultural, perquè no hi ha model de bellesa natural i incontestable, doncs els cànons canvien segons el context i el moment històric. El cànon, per tant, opera dues vegades en el camp de les idees: d’una banda, perquè és un ideal, un model de perfecció que poques vegades té correspondència en exemplars reals (és a dir, en persones); i de l’altra, perquè és ideològic, perquè respon a un cert sistema determinat de pensament i valors.

L’exposició es va inaugurar aquest dimecres i es podrà visitar fins al 28 de novembre. En paraŀlel s’ha programat per al diumenge, a les 11.30h una visita guiada a l’exposició amb la presència de l’artista.

També et pot interessar

Comentaris