Olèrdola reivindica la petjada del príncep Mir Geribert amb un cicle de conferències

Moment de la presentació del cicle ‘Any Geribert, Príncep d’Olèrdola. Mil anys després’ | ACN
ACN
15/09/2021 - 10:00h

La programació arrencarà al nucli de Moja el 25 de setembre amb una conferència del catedràtic d’Història Medieval Europea José Enrique Ruiz-Domènech

L’Ajuntament d’Olèrdola impulsa a partir d’aquest mes de setembre un cicle de conferències amb ponents de renom per posar de relleu la petjada històrica de Mir Geribert, autoproclamat príncep del municipi ara fa pràcticament mil anys. Després d’haver fet diverses activitats divulgatives a les escoles i també propostes a nivell local, el municipi vol estendre la importància de Geribert al conjunt de la comarca. “El Penedès ha oblidat fins ara els seus mites, i en especial el seu gran mite”, lamentava dimarts un dels membres de la comissió organitzadora dels actes, Bienve Moya. “Estem aquí per contribuir a la cerca de la identitat pròpia del nostre territori”, afegia Josep Tort, coorganitzador.

El govern local ha assegurat que fins ara “s’ha tret poc suc” a qui va ser príncep del municipi, motiu pel qual ara fa dos anys van proposar crear el cicle d’activitats ‘Any Geribert, Príncep d’Olèrdola. Mil anys després’. Tot i que la intenció era desplegar les conferències la tardor del 2020, el repunt de la covid-19 els va obligar a posposar la programació fins ara. “Ha arribat el moment de potenciar la història i aprofundir-hi”, comentava l’alcalde Lucas Ramírez.


La responsable del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) al jaciment d’Olèrdola, Núria Molist, recordava que Geribet es va establir a Olèrdola el 1041 com a punt equidistant, ja que se situava entre l’expansió del compte de Barcelona cap al sud i l’avanç d’Al Andalus cap al nord. Autoproclamat príncep d’Olèrdola, va dominar un municipi que en aquell moment ocupava 80 hectàrees en un terme municipal de 200 quilòmetres quadrats.

La segona gran ciutat

“Olèrdola era molt més que les runes i esglésies d’ara”, recalcava Molist, tot assegurant que era una ciutat amb un volum de població molt similar al que tenia en aquell moment la ciutat de Barcelona. De fet, apuntava que Olèrdola era la segona gran ciutat després de l’actual capital catalana.

Per recordar el poder i influència que va arribar a tenir Geribert i posar-lo en valor dins la història penedesenca, es desplegaran quatre grans ponències durant el proper any. “Va ser un personatge mític, però també amb costats foscos. Era un senyor de la guerra que va tenir una importància cabdal per configurar la posterior nació catalana”, subratllava Bienve Moya.

La programació

La programació arrencarà al nucli de Moja el 25 de setembre amb una conferència del catedràtic d’Història Medieval Europea José Enrique Ruiz-Domènech, mentre que el 16 d’octubre el poble acollirà la presentació del llibre ‘Mir Geribert, Príncep d’Olèrdola’, elaborat per la comissió organitzadora els actes.

De cara al 13 de novembre, el focus se centrarà en la figura literària del príncep, amb un acte que reunirà Enric Calpena, Fermí Fernández, Oriol Garcia Quera, Bienve Moya, Jordi Romeu, Mercè Sàrries i Coia Valls. Finalment, durant la primavera del 2022 -en una data per concretar- se celebrarà un congrés monogràfic sobre Geribert amb ponents nacionals i internacionals.

També al llarg del proper any, els organitzadors preveuen anunciar un programa de visites guiades a Olèrdola, Sant Martí Sarroca, Sant Cugat Sesgarrigues i Avinyonet del Penedès, recorrent indrets que van ser rellevants durant l’estada del príncep a la comarca.

També et pot interessar

Comentaris