Vilafranca vol ser més sostenible

14/09/2021 - 18:26h

La vila presenta les activitats per a la Setmana de la Mobilitat Europea i també una campanya per fomentar la reducció de residus

Del 16 al 22 de setembre se celebra la Setmana Europea de la Mobilitat 2021 sota el lema ‘Fes salut. Mou-te de manera sostenible’. L’Ajuntament de Vilafranca i diverses empreses i entitats han programat diferents actes amb l’objectiu de promourehàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables.

La presentació de les activitats ha estat presentada pel regidor de Projectes Estratègics i Mobilitat, Aureli Ruiz, i la regidora de Medi Ambient, Lourdes Sànchez.

Sànchez ha recordat que Vilafranca està adherida des de l’any 1990 a aquestes accions que anualment s’organitzen a nivell general per “conscienciar i sensibilitzar sobre la necessitat de promoure nous hàbits a l’hora de desplaçar-se, fer salut i reduir les emissions i el seu impacte en el medi ambient”.

Per la seva banda, Aureli Ruiz remarcava que els actes que es duran a terme al llarg de la Setmana Europea de la Mobilitat “ens ajudaran a potenciar alguns dels objectius del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible aprovat recentment”.

Així, del 16 al 22 de setembre el servei de bus urbà, que ha estrenat nova empresa concessionària aquest estiu, serà gratuït per tal que persones que habitualment no l’utilitzen el coneguin.

Activitats
En primer lloc aquest dissabte al matí tothom podrà participar en el sorteig de 40 carretons de la compra dipositant el tiquet de compra de qualsevol parada del Mercat del dissabte, i posar-lo a l’urna que es podrà trobar al Punt d’informació ‘Mou-te pel Zero’, davant l’Ajuntament.

Diumenge, de 10 a 14h, hi haurà la gimcana familiar Orienta’t amb el Capità Vitamines!, organitzada per Infadimed, amb punt de trobada a la plaça Jaume I. D’11 a 13h, hi haurà la passejada de natura “Tastet de tardor”, que s’iniciarà a la cruïlla del Balcó de les Clotes amb el camí de Pacs, i arribarà fins a Sant Pau. També tindrà lloc la tradicional Pedalada Verda organitzada pels Castellers de Vilafranca, a les 10h, a la rambla Sant Francesc.

Les tardes del dilluns 20, dimarts 21 i dimecres 22, la rambla de Nostra Senyora es tallarà al trànsit de les 17 a les 20h, per convertir-se en una petita fira on hi hauran diversos tallers i mostres adreçades a un públic general i familiar; tothom es podrà informar de com funciona el vehicle compartit de l’empresa MecCarsharing, conèixer el nou bus urbà híbrid i vehicles de diferents serveis municipals que es van electrificant, es podrà participar en un taller de Nordic Walking, fer crispetes tot pedalant, participar en un taller de reparació de bicicletes, entre altres.

A més també es podrà participar a la IV cursa de transports organitzada per la Plataforma pel Transport Públic (PTP), amb sortida des de diferents hospitals de l’àrea sanitària i arribada a la rambla de Nostra Senyora. Cada dia la temàtica serà diferent: dilluns a l’àmbit de la salut, dimarts al canvi climàtic i dimecres a la mobilitat i la seguretat. Diverses entitats i serveis municipals col·laboren transversalment en aquests tallers i mostres.

Aquestes actuacions van en la línia del Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible, dels objectius de la certificació Biosphere i del compromís adquirit en el Pacte d’Alcaldes/esses per l’Energia Sostenible i el Clima per tal de reduir la petjada de carboni de Vilafranca. Es pot consultar el detall de tots els actes al web www.vilafranca.cat

Campanya ‘Mou-te pel Zero’
A banda, Vilafranca ha presentat també aquesta setmana una nova campanya que durant tres mesos vol fomentar la reducció dels residus que generem en els nostres hàbits de vida i de consum i alhora promoure les compres en el comerç local de Vilafranca.

La presentació de la campanya “Mou-te pel Zero”, que s’engega aquest dissabte 18 de setembre, ha anat a càrrec del regidor de Promoció Econòmica i Comerç, Joan Manel Montfort, i de la regidora de Medi Ambient, Lourdes Sànchez, acompanyats pel promotor de la iniciativa i creador de l’aplicació mòbil #gozerowaste, Martí Morató.

Montfort ha recordat l’aposta que des de l’Ajuntament s’ha vingut fent “per un medi més sostenible i contra el canvi climàtic causat per un model de producció que no ens porta enlloc, en la línia de l’Agenda 2030, i dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), fixats per les Nacions Unides”.

En aquesta línia, el regidor ha citat la certificació Biosphere, una aposta per posicionar Vilafranca turísticament des de l’òptica de la sostenibilitat ambiental, cultural i socioeconòmica; el programa Penedès Circular, per ajudar a empreses i ciutadania a tendir cap a un model de producció que es basi més en l’aprofitament, la reutilizació, la col·laboració i en definitiva en allargar la vida útil dels productes; o la campanya “Adeu Plàstics” per fomentar la reducció dels envasos d’un sol ús afavorint la compra a granel i potenciant també el comerç local i de proximitat.

Els principals objectius de la campanya Mou-te pel Zero a Vilafranca són, per una banda, fomentar el consum responsable i la reducció de residus amb un seguit de bones pràctiques que suposin un canvi d’hàbits de consum quotidians i enfortir la col·laboració entre la ciutadania i el teixit comercial amb reptes adaptats a Vilafranca. A més, s’incentiva la participació amb la possibilitat de guanyar un seguit de premis en els sortejos que farem cada mes, des d’ara al setembre, fins al mes de desembre.

Per la seva banda, la regidora Lourdes Sànchez explicava que la campanya s’allargarà fins al 18 de desembre, i que aquest dissabte 18 de setembre hi haurà una parada informativa al mercat dels dissabtes, a la plaça de la Vila, davant mateix de l’Ajuntament. “Mou-te pel Zero” promou la implicació i la participació activa de la ciutadania i dels establiments de la vila.

Reptes diferents
Per això, es proposen una sèrie de reptes amb diferents nivells de dificultat per a tots els públics que es poden completar de forma senzilla i molt pràctica tant a casa com als comerços i als mercats

“Els reptes són diversos, des dels que de forma natural ja hem convertit en hàbits com ara anar al mercat o a comprar amb bosses de roba per evitar l’ús del bosses de plàstic, anar a la deixalleria mòbil o comprar a granel menjar o productes de neteja, fins a d’altres als quals potser encara no estem del tot acostumats, com pot ser portar la carmanyola per anar a comprar o al restaurant per quan ens sobra menjar”, ha dit Sànchez.
L’assoliment d’aquests reptes permetrà que cada persona usuària vagi acumulant punts per entrar al sorteig de premis i descomptes.

Aquests sortejos es faran cada mes i tots els premis giren entorn a la reducció de residus i la promoció del teixit comercial i cultural de la vila. Per això hi haurà des d’entrades a espectacles i activitats fins a targetes regal per poder comprar als establiments adherits a la campanya.

Els sortejos es faran mensualment els dissabtes: 16 d’octubre, 20 de novembre i 18 de desembre.

Per poder completar els reptes i conèixer els establiments adherits caldrà descarregar-se de forma gratuïta l’aplicació ‘Go Zero Waste’ i anar seguint els passos. Allà hi haurà els 30 reptes que es proposen i tothom els podrà anar fent lliurement.

Per facilitar la participació de tothom, també hi haurà els reptes en forma de butlleta. Els punts per recollir i dipositar les butlletes (en urnes) seran els mercats de Sant Salvador i de la Carn.

Per la seva banda, els establiments que vulguin participar a la campanya només hauran d’omplir el formulari perquè es pugui pujar la informació de l’establiment (ubicació i productes) a l’aplicatiu i identificar-los com a comerç adherit.

Per la seva banda, Martí Morató, cofundador, Project Manager de Go Zero Waste i promotor de la iniciativa, explicava que l’aplicació està disponible per a Android i iOS, en 3 idiomes (català, castellà i anglès), i a més de 35 països. A Vilafranca ja s’hi ha adherit entre 30 i 40 establiments, una xifra que s’espera augmentar en les properes setmanes amb una campanya de visites presencials.

També et pot interessar

Comentaris