“El govern de Vilafranca està en temps de descompte”

10/09/2021 - 08:00h

Entrevistem l’actual portaveu d’ERC a Vilafranca , Pere Sàbat, amb qui parlem de com veu la política municipal el principal grup de l’oposició

El vilafranquí Pere Sàbat Lluverol és des del passat mes de maig el portaveu del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Vilafranca, després de la mort de Mònica Hill. Regidor des del 2015 i llicenciat en Ciències Polítiques i Periodisme, Sàbat està convençut que ERC passarà de ser el principal partit de l’oposició a governar Vilafranca a les eleccions del 2023. Tot i ser un dels caps visibles de gairebé totes les rodes de premsa d’ERC i tenir contacte diari amb els mitjans de comunicació, aquesta és la seva primera entrevista, cosa que, segons afirma, “imposa”. Amb ell parlem sobre la política municipal vilafranquina.

Té 33 anys i en fa sis que és regidor. Què li va fer interessar-se per la política?
Des de ben petit m’interessava què passava al món i com podia canviar les coses que no m’agradaven. Primer vaig entrar a l’associació d’estudiants de l’institut Eugeni d’Ors, després a les joventuts d’ERC i, de mica en mica, vaig anar involucrant-me més, picant pedra, fins que em van proposar anar a les llistes d’ERC en un lloc on podria entrar al consistori, cosa que va passar el 2015.

Amb la visió, si m’ho permet, una mica romàntica d’entrar a la política per canviar el món?
Exactament.

Quina ha estat l’evolució d’ERC en aquests últims anys?
Hem passat de ser un partit que podríem dir de complement a ser un partit que realment pot comportar un canvi a Vilafranca. En l’àmbit intern ens ha enfortit i realment per al 2023 ens posem com a objectiu transformar Vilafranca.

O sigui que volen governar en la propera legislatura…
Sí. Fa dos anys ho teníem al cap, però sabíem, en el fons, que hi havia moltes possibilitats que l’acord sociovergent es repetís. Però vam quedar com a segona força i creiem que això el 2023 es multiplicarà. Estem convençuts que el canvi pot arribar d’aquí a dos anys, i treballarem per fer-ho possible. Realment ho veiem a tocar.

Sempre s’han mostrat molt crítics amb l’acord sociovergent. Creu que no fan res bé?
Nosaltres no critiquem, sinó que aportem noves propostes. Quan el govern actual està adormit, pot semblar que critiquem molt. Coses positives? Sí, esclar que n’hi ha, però moltes arriben tard, com el pla de mobilitat. El problema és que el govern de Vilafranca està en temps de descompte. Es veu claríssimament la desgana, i que tenen un projecte esgotat. Crec, a més, que veuen que les seves expectatives no s’han acabat complint. Jo no dic que sigui fàcil perquè han passat per un context complicat, però igualment estan ja de sortida. I crec que és una actitud que veu tothom, simpatitzants o no d’ERC.

Però vostès sempre han intentat arribar a un acord amb Junts per Vilafranca, oi?
Suposo que em parla del partit membre actual del govern, liderat per Pere Regull, perquè com que sembla que amb els noms la cosa tampoc està gaire clara…

Sí. Sempre han intentat formar part del govern de Regull, oi?
Nosaltres sempre hem actuat a partir dels resultats electorals. I en les últimes eleccions, com a segona força que érem, volíem posar-nos al servei de Vilafranca i arribar a un acord amb la primera força, sí.

Però no va ser possible… i al final va preferir el PSC. Com recorda aquells moments?
Bé, en tot cas cadascú pren les decisions que creu adequades. Nosaltres vam fer tot el possible, però Junts va preferir el PSC, sí, perquè, segons va dir Regull, els era més còmode perquè no els posava en dubte res, cosa que nosaltres sí que fèiem. Però això el 2023 canviarà i posarem en marxa una transformació a Vilafranca.

Fem moltes rodes de premsa perquè són gairebé l’únic espai que tenim per explicar les nostres propostes”

Pere Sàbat

Em parla molt de transformació, però què és el que més els diferenciaria de l’actual govern? Ja se sap que, un cop manen, molts partits s’obliden de les promeses…
El primer és que nosaltres no volem deixar que les coses passin, com està fent el govern, sinó que volem fer que les coses passin. Ara tenim un govern que no afronta els reptes. Per això hem de planificar les accions de la propera dècada. Tenim un govern que fa de gestoria.

Sé que tenen molts eixos. En podria destacar alguns?
Per exemple, la crisi climàtica, que no és només posar plaques solars, cosa que podrien haver fet fa deu anys… També tenim el repte del tren, que està igual o pitjor que fa 10 anys, i des de l’Ajuntament hi ha un secretisme que no és normal. També ens importa molt l’àmbit social: li faríem un tomb a la política educativa, revertiríem la política d’habitatge fent-la més ambiciosa i també faríem una aposta més clara per la cultura. Finalment, no podem deixar d’atendre la crisi econòmica. Tenim molts reptes pendents i cal un govern amb ganes per fer-hi front.

El govern diu que ERC es dedica més a fer rodes de premsa que no pas a exposar-los les seves idees… és cert que fan moltes compareixences davant dels mitjans, però no parlen amb ells?
És que és gairebé l’únic espai que tenim per explicar les nostres propostes. Les nostres mocions, per exemple, les tenen una setmana abans, però s’esperen a demanar que les deixem sobre la taula el dia del ple. Tant costa fer-nos un truc i parlar-ne? Doncs no ho fan. És la seva estratègia per deslegitimar les nostres propostes. A més, molts cops els ho hem explicat, i tampoc ens han escoltat.

Però entén que no els agradi veure-ho tot a la premsa?
És que ho fem perquè és un govern que no escolta, sinó que la seva actitud és aquesta: “Jo mano i tu obeeixes”. Cal trobar un consens, i per això sempre parlem d’acords de govern. Ho fem per enfortir Vilafranca, però és que ells també en podrien sortir enfortits.

Però al final qui pren les decisions és qui està al govern…
Si, és clar, això ningú ho posa en dubte. El govern ha de governar, però la diferència és com es governa. I ells, en el nostre parer, no ho fan bé. A mesura que avancen els anys, la sociovergència es tanca cada cop més al despatx de l’alcalde i no trepitja carrer.

Com veu el paper de l’oposició?
Això ho haurien de respondre ells…

Però pot opinar sobre el paper dels seus companys? Sovint els mitjans ens trobem amb rodes de premsa amb propostes gairebé idèntiques…
El que és clar és que hi ha temes que veiem de la mateixa manera, però cadascú amb el seu model i amb la seva estratègia.

Si demà Junts trenqués el pacte amb el PSC i li oferís entrar al govern, ho farien?
És un tema que no està sobre la taula i, per tant, no n’hem parlat.
Però quina és la seva opinió?

No compartim la seva manera de governar i, per tant, haurien de canviar moltes les coses. Ara mateix no ens ho plantegem.
I si demà entressin al govern, què és el primer que canviarien?
Recuperaríem els ajuts a l’escolarització i també faríem nostres els pressupostos per tal de poder desenvolupar un pla econòmic i social amb una mirada llarga, i no curta. Serien dues de les primeres accions.

Estic parlant amb el futur cap de llista d’ERC a Vilafranca?
No l’hi puc dir. És la militància, qui ho decidirà, i jo només puc dir-li que estic a disposició del partit.

Així, doncs, li agradaria ser-ho?
Repeteixo: estic a la disposició del partit. Ho decidirà la militància, i encara no hem parlat ni de calendaris.

També et pot interessar

Comentaris