Solidaritat a Atenes

09/09/2021 - 10:00h

La fisioterapeuta penedesenca Alba Enrich ha estat tres mesos a Atenes col·laborant amb les ONG Elna Maternity i Fisios Mundi

La fisioterapeuta penedesenca Alba Enrich Sanlorien ha viscut en primera persona durant tres mesos la solidaritat que només pot entendre qui deixa la seva zona de confort i marxa del seu país per ajudar els altres. I és que Enrich -que treballa al Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i Garraf- va marxar el mes maig a Atenes per formar part d’un projecte amb les ONG Elsa Maternity i Fisios Mundi.

No és el primer cop que la jove participa en el treball d’una entitat sense ànim de lucre. De fet, va començar en el món de la cooperació internacional el 2011, quan va participar en un projecte de la ONG Familias Especiales a Matagalpa, Nicaragua.

Després, ara fa dos anys, va començar a col·laborar com a voluntària amb la ONG Fisios Mundi en un dels projectes que coordinen arreu del món, en aquella ocasió va ser a la Fundació Vicenç Ferrer a la Índia. Va seguir vinculada a la ONG en la secció de xarxes socials i comunicació i al maig d’aquest any li va sorgir l’ocasió de participar en el projecte que es volia iniciar a Atenes.

En un principi, la intervenció havia de durar fins a final del mes de juny, però finalment va decidir quedar-se fins a principi d’agost per tal de poder desenvolupar i participar en el projecte de manera més intensiva.
Segons explica la penedesenca, la idea és poder seguir enviant més voluntaris en l’àmbit de la fisioteràpia durant tot l’any per tal que es pugui instaurar la figura del fisioterapeuta dins el funcionament del centre, ja que és necessari una figura sanitària entre aquest tipus de població per tal de millorar-ne la qualitat de vida.

Alba Enrich explica que el que li agrada dels projectes d’aquestes entitats és que les dues ONG remarquen que el tipus de voluntariat que ofereixen “està molt lluny de l’anomenat ‘volunturisme’, on s’inclouen paquets vacacionals, on es paga per a poder fer un voluntariat que normalment lucra directament a les ONG, combinats amb tasques humanitàries”.

Segons explica Alba Enrich la realització d’aquest tipus de projectes intenta pal·liar la greu crisi humanitària que es dona a Grècia “davant la indiferència dels governs de la Unió Europea”, tot i que no són una solució definitiva sinó temporal.

La penedesenca comenta que des de l’àmbit de la fisioteràpia estan intentant poder millorar la qualitat de vida de les persones refugiades ja que moltes d’elles provenen de camps de refugiats en condicions molt difícils o fins i tot de fer vida al carrer.
Des de les ONG fan un acompanyament i detecten necessitats de les dones, durant l’embaràs i postpart, i, a més, en el sector pediàtric, el que volen és procurar un desenvolupament psicomotor adequat a la seva edat, intentant pal·liar les situacions traumàtiques que hagin pogut interferir-hi.

Cal tenir en compte que la fisioteràpia és una petita part de tot l’engranatge, ja que Enrich també ha participat en altres àmbits i ha fet acompanyaments legals o visites mèdiques, molt importants per a la situació en què es troben les famílies i essencials per al funcionament del projecte.

Fisios Mundi
Fisios Mundi és una organització no governamental, amb seu a Barcelona, que pretén donar resposta a les necessitats de fisioteràpia detectades en persones sense recursos per accedir a un tractament.

Està integrada per voluntaris i voluntàries que en el seu temps lliure i de forma desinteressada treballen per desenvolupar projectes de cooperació encaminats a fer arribar la fisioteràpia a tothom. La seva actuació té com a objectiu aportar coneixements, ajuda i teràpia dins del camp de la fisioteràpia en els col·lectius més vulnerables de la societat.

Elna Maternity Center
Elna Maternity Center (ELNA) és un projecte d’acollida per a dones refugiades en avançat estat de gestació que es troben en situació d’alta vulnerabilitat a Atenes. ELNA lloga un edifici on, actualment, la meitat de persones que hi viuen són menors.

La seva prioritat és facilitar que les persones refugiades exerceixin els seus drets i aconsegueixin una certa estabilitat a la seva vida, integrant-se en la societat europea. És per això que els proporcionen l’assistència legal personalitzada i l’accés a la sanitat, incloent la cura pediàtrica i l’ajuda tant psicològica com psiquiàtrica.

Campanya d’obtenció de recursos per a ELNA

Elna Maternity Center ha iniciat una campanya de fundraising a través de la plataforma www.migranodearena.org – que caduca en un mes- per aconseguir diners per poder traslladar-se a un altre edifici on prestar els seus serveis ja que els han apujat el lloguer de l’equipament on porten dos anys i no el poden pagar. L’entitat considera ELNA com una casa, un refugi on vertebrar la vida i construir comunitat, i necessiten un edifici digne per dur a terme el seu objectiu. La missió és poder, doncs, adquirir un nou espai i plantejar les reformes necessàries per optimitzar de la millor manera l’espai i continuar treballant per a les dones refugiades.

També et pot interessar

Comentaris