Seminari sobre Àngel Guimerà i el teatre espanyol

Àngels Santacana, Silvia Vaquero i Neus Oliveras en la presentació del V Seminari Guimerà del Vendrell.
06/09/2021 - 18:14h

L’Ajuntament del Vendrell ja ha obert inscripcions pel V Seminari Guimerà, que tindrà lloc el dissabte 18 de setembre

Després d’un any d’impàs per la pandèmia del coronavirus, aquest 2021 el Seminari Guimerà del Vendrell torna en una cinquena edició que es centrarà en la vinculació entre el dramaturg i el teatre espanyol.

La vida i l’obra d’Àngel Guimerà prendrà el protagonisme un any més al Vendrell, a l’Auditori del Tívoli, el dissabte 18 de setembre, a partir de les 10h. El seminari comptarà amb la presentació de dos llibres, Guimerà i la poesia, en el qual es recullen les ponències de l’anterior edició del seminari, celebrat el 2019 i a càrrec de Gerard Guerra; i Àngel Guimerà, deu obres, una selecció de deu textos variats del teatre del dramaturg, a càrrec de Neus Oliveras.

Les ponències programades i per les quals ja s’han obert les inscripcions gratuïtes prèvies, s’iniciaran a les 10.30h. La primera, anomenada “Guimerà i les relacions amb el teatre espanyol”, la durà a terme Enric Gallén, catedràtic i professor del Departament de Literatura i Traducció a la Facultat de Traducció i Interpretació de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

A les 11h, Joan Martori, llicenciat en Filologia Catalana i diplomat en teoria i crítica del teatre per l’Institut del Teatre i la UAB, i amb nombroses publicacions sobre l’obra de Guimerà, presentarà la conferència “Guimerà a l’escena Argentina”.

L’última ponència, titulada “El teatro español en tiempos de Guimerà”, anirà a càrrec d’Emilio Peral, catedràtic i doctor en Filologia Hispànica i Premi Extraordinari de llicenciatura i de doctorat per la Universitat Complutense de Madrid.

Per tancar la jornada, el Grup de Teatre Inestable del Vendrell oferirà una lectura dramatitzada de l’obra teatral L’Aranya, del mateix Àngel Guimerà, a les 12:30 h.

Aquesta proposta cultural que va començar l’any 2016 impulsada per l’Ajuntament del Vendrell vol esdevenir una trobada anual de referència per als estudiosos de Guimerà i per als directors, intèrprets o escenògrafs que vulguin representar la seva obra.

Tot i així, està oberta a tots els públics, i ajudarà a l’espectador a conèixer una mica més de prop a una de les figures més destacades del teatre català.

L’organització del V Seminari Guimerà, presentada aquest dilluns en roda de premsa per la tècnica de Cultura i responsable de la Casa-Museu Àngel Guimerà del Vendrell, Àngels Santacana; la regidora de Cultura, Silvia Vaquero; i l’estudiosa de Guimerà Neus Oliveras, va a càrrec del mateix Museu Àngel Guimerà i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell; a més de comptar amb la col·laboració de la Societat Verdaguer.

Neus Oliveras ha fet referència a la desena d’obres de Guimerà seleccionades per l’esmentada publicació literària, d’entre les 43 obres que va escriure el dramaturg -si bé tot just mitja dotzena són molt conegudes, sobretot per les seves versions teatrals més modernes i les clàssiques-, i en aquest sentit ha destacat l’obra en vers ‘La boja’, ‘La farsa’ o els textos, per exemple, en què Guimerà parla de la “dicotomia entre monarquia i república”.

Per a més informació i reserves per assistir al V Seminari Guimerà del Vendrell es pot contactar amb el Museu Àngel Guimerà (c/ Santa Anna, 10), al telèfon 977 66 10 06 o al correu electrònic museuguimera@elvendrell.net.

També et pot interessar

Comentaris