La pandèmia atura el relleu dels balls

Foto: Cristian Muñoz
29/08/2021 - 18:00h

La majoria de balls han decidit no fer noves convocatòries per formar part de l’entitat fins que no passi l’actual situació sanitària i torni la normalitat

La pandèmia de la Covid-19 ha afectat a tothom i també, doncs, ha modificat la manera de funcionar dels balls de la festa major, que han aturat, majoritàriament, el relleu dels seus membres i han decidit que l’últim any no compta en el còmput d’anys que una persona pot formar part del ball.

Cal destacar que l’Ajuntament de Vilafranca estableix com han de ser les convocatòries de canvi de balladors, però no quan s’han de fer. Això últim ho decideix cada entitat. De tot plegat n’hem parlat amb alguns membres del seguici festiu de la més típica.

Al Drac li costa trobar portadors
Des del Drac expliquen com abans de la pandèmia tenien programada una convocatòria per agafar 1 o 2 persones, però la van cancel·lar per la Covid-19 i van decidir passar la convocatòria al 2021. Reconeixen que sovint els costa trobar gent perquè no només han de poder carregar la rèplica del Drac – que pesa uns 85 quilos- sinó també el Drac antic, que pesa uns 115 quilos.

Ara, amb la mort de Paco Vizcaíno i una altra persona que ha plegat, els caldrà fer convocatòria enguany segur. I si no troben ningú que compleixi amb els requisits, sempre truquen exportadors que són, tots, Amics del Drac i, per tant, estan allà quan se’ls necessita.

Èxit en les convocatòries del Ball de Diables
Al Ball de Diables són una trentena de membres i tenen estipulat que, com a màxim, s’hi puguin estar 6 anys, excepte els tabalers que primer han de ser-hi cinc anys.

L’última convocatòria per entrar al Ball de Diables va ser el 2020, abans de la pandèmia i només han tingut una baixa. Des del ball destaquen que ara han aturat el còmput de temps per estar al ball i, per tant, faran com si aquestes festes majors no haguessin passat. La nova convocatòria serà al mes de febrer i és un ball que té molta demanda per formar-ne part.

Una dona ha pogut entrar com a bandolera
El Ball d’en Serrallonga explica que cada any acostumen a ser un parell de bandolers els que decideixen deixar el ball, on són un mínim de 18 persones.

Abans de la pandèmia cada any acostumava a haver-hi una convocatòria en les quals es presentaven una mitjana de 6 a 7 persones i des del ball valoraven quins eren els candidats més adients ja que l’entrada al ball implica la manipulació d’armes de foc.

En les circumstàncies actuals cap integrant ha volgut abandonar el ball a l’espera de poder celebrar una festa major en condicions i, per tant, no han fet tampoc convocatòria. Cal destacar, però, que abans de la pandèmia van entrar tres balladors i per primer cop -i degut al canvi d’estatuts- una dona va poder entrar com a bandolera sense cap limitació per escollir un paper.

Gegants i Capgrossos, molta cura amb la desinfecció
Els Gegants de Vilafranca tampoc ho tenen fàcil per trobar balladors, sobretot entre la gent jove i la mitjana d’edat és alta si es compara amb la resta de balls de la festa.

Pel que fa a les convocatòries, el gener del 2020 van entrar dues persones però, un any i mig després, aquestes encara no han pogut fer-los ballar, cosa que esperen fer per la festa d’enguany. A banda del desànim generalitzat, des de l’entitat expliquen que la pandèmia els ha suposat un esforç afegit a l’hora dels assaigs perquè fer ballar un gegant comporta estar dins un espai petit, tancat i amb poca ventilació.

Per això el ball va dissenyar el seu propi protocol: tots els balladors han d’anar amb mascareta i cada cop que un geganter surt d’un dels gegants, polvoritzen l’interior de la peça amb un desinfectant innocu, tant pel vestit com pel cavallet i aixequen els vestits per facilitar la ventilació.

En el mateix sentit s’expressen des del Ball de Capgrossos, on el febrer del 2020 van entrar nous membres al ball per suplir les baixes de la festa del 2019 i, per tant, ara per ara estan coberts tot i que lamenten que no han obtingut prou sol·licituds per la Festa Major dels Petits i, per tant, aquest es quedarà sense veure ballar els Capgrossos petits.

Tal com passa amb els Gegants i amb altres figures, els Capgrossos són peces on la persona ha d’introduir el cap a l’interior, amb poc espai i gairebé zero ventilació, i per tant, el que han decidit és que cada dia portarà la figura en qüestió només un ballador o balladora, per evitar riscos de contagi. Enguany han prioritzat que les persones novelles assagin més temps amb el cap posat per poder agafar el ritme i confiança per ballar aquesta festa major.

Les Panderetes, un dels balls amb més sol·licituds
Les Panderetes són, segurament, un dels balls de la festa major que més candidates té per entrar a formar-ne part. Per això expliquen que han de fer el relleu en dues fases: primer una convocatòria oberta per fer una primera selecció i després, sorteig.

El ball apunta que el 2019 van tenir tres balladores noves, però que ja no van poder ballar l’any passat i que enguany són 15 panderetes i no pas 14.

Això passa perquè l’exadministradora Sara Baeza- que normalment no podria ballar amb normalitat per la multitud d’actes en els quals hauria de ser present- enguany sí que podrà ballar i per tant, prefereixen ser una més que no pas deixar algú fora. El que faran és repartir els passis de la festa entre totes.

Pastorets i Cercolets, també convocatòria congelada
El ball de Pastorets va incorporar, abans de l’estat d’alarma del 2020, cinc balladors nous, cosa que fa que una quarta part del ball ara mateix encara no hagi ballat ni sàpiga què vol dir ser Pastoret en una festa major.

Segons el ball, la situació no ha ajudat gens a fer el relleu generacional habitual perquè no es poden acomiadar ballant pels carrers i per tant han posposat la sortida del ball i prefereixen fer-ho en una festa major normal per tancar el cicle i penjar les espardenyes com cal. Així doncs, també, relleu aturat.

El ball de Cercolets també ha congelat l’entrada de nous balladors i ha posposat la renovació per més endavant. Fins la pandèmia el ball renovava els seus membres cada quatre anys , aproximadament, i després feien una convocatòria. Però ara per ara ho congelen i enguany s’estrenarà una balladora perquè havia entrat abans de la pandèmia.

Els Bastoners, l’únic que fa el relleu per colla
Als Bastoners la pandèmia els ha afectat poc a l’hora d’organitzar-se perquè, a diferència de la resta del seguici, és l’únic ball que manté la tradició del relleu per colles i, per tant, entren i surten del ball tots plegats.

Aquesta és una característica definitòria ben visible en el ball: l’escut que porten sobre el pit a la camisa i el banderí propis els defineixen com a onzena colla dels Bastoners de Vilafranca des de la recuperació del ball l’any 1942. És una tradició que han heretat d’aleshores ençà i que marca la nostra dinàmica, en la qual els 14 balladors que integren cada colla aprenen junts el ball i el transmeten als següents membres després del seu pas per la festa major.

Els Panderos preveuen una gran renovació
Els Panderos apunten que ells també han decidit aturar les convocatòries perquè el 2020 alguns van decidir que seria el seu últim any, però en no poder ballar, ara volen estar un any més per intentar tancar la seva etapa de la manera més normal possible. El ball assegura que no els és difícil trobar membres i, tot i que el futur és incert, creuen que hi haurà una gran renovació perquè són molts els membres que volen plegar i deixar pas a noves cares.

La Moixiganga també continua amb els del 2019
Des de la Moixiganga expliquen que enguany no tenen cap mena de problema amb el relleu perquè gairebé tots els balladors del 2019 segueixen amb ells. Tot i així, reconeixen que els hagués agradat obrir una convocatòria per trobar enxanetes, però per la situació de la pandèmia, no ho van poder fer seguint instruccions de l’Ajuntament.Actualment no tenen llista d’espera per entrar al ball, però expliquen que abans de la pandèmia els van escriure diverses persones interessant-se per les convocatòries.

També et pot interessar

Comentaris