L’Espai Cultural Fòrum Berger Balaguer presenta una exposició de l’escultor Josep Massana

Un espiell és un forat en una paret o una porta per guaitar des de dintre el que passa a fora | Fundació Pinnae
24/08/2021 - 09:48h

“Darrere l’espiell. Traient el cap per un forat”, són un total de 25 quadres en relleu de dibuixos bidimensionals

L’Espai Cultural Fòrum Berger Balaguer de la Fundació Pinnae acull una exposició de quadres en relleu de dibuixos bidimensionals de Josep Massana amb el nom de “Darrere l’espiell. Traient el cap per un forat”, que es podrà visitar fins al 3 d’octubre, i que s’inicia a les portes de la Festa Major de Vilafranca del Penedès.

La mostra s’inaugura aquest dijous, a les 19.30 hores, a càrrec de Josep Bertran, arquitecte, i amb la presència de l’artista. Josep Massana és un escultor del paisatge. El seu treball com a creador es caracteritza per un llenguatge propi molt vinculat a la terra, però aquest cop ha volgut fer un pas més enllà per connectar amb el pensament de l’espectador i presenta una mostra amb un fil conductor comú: la mirada a través d’un espiell.

Mirant enfora

Un espiell és un forat en una paret o una porta per poder guaitar des de dintre el que passa a fora. Mirant enfora per un forat busquem el que ens manca i se’ns desperta el desig de fer canvis i de recuperar la connexió amb la natura.

Amb aquesta premissa, Josep Massana construeix un relat que reflexiona sobre preguntes com “De quina manera podem decidir la manera de viure? Si no hi som, a les xarxes, no som res?”

Obrir la finestra des del silenci i treure el cap per respirar, olorar, mirar, imaginar, pensar i comunicar… en el món real, no pas al món virtual. La pantalla és una finestra útil, una invitació a triar amb què i amb qui enxarxar-nos, però alhora ens aferra a coses banals i ens allunya de la proximitat del cos a cos.

Segons Massana, l’art és un punt de trobada amb un mateix que ens permet arribar als altres i fer-nos preguntes. La mostra pretén obrir la finestra de la mirada individual i redimensionar-la col·lectivament. “Darrere l’espiell” és un treball de quadres en relleu de dibuixos bidimensionals que utilitza símbols elementals ‘el cercle és la mirada i l’ou és el cos’ on les mans, les cares, els ulls, el cervell s’enfronten al caràcter efímer de la vida. No sempre la finestra deixa entrar l’aire lliure i s’ha de treure el puny per fer el forat més gran. Aquesta exposició es complementa amb un treball anterior de l’artista sobre les barraques de vinya, un patrimoni a protegir del nostre paisatge rural, construït en el passat pel pagès amb les seves mans i que aprofundeix en la idea de l’aixopluc/abric que necessitem per viure. Mirant el món pel forat de casa ens descobrim alhora forts i vulnerables, contradictoris i vius.

L’artista

Josep Massana, nascut l’any a Sant Pau d’Ordal, és un escultor del paisatge iniciat en el taller d’ebenisteria familiar. Durant els anys 1974 i 1975 va començar a treballar en el món de la talla amb l’interiorista i tallista Pere Puig, qui el va introduir en el dibuix i l’escultura en fusta. Aquest va ser el punt de partida de la seva investigació en l’escultura clàssica, que aviat va evolucionar en les formes i volums fins arribar a l’abstracció. La seva activitat artística va rebre les primeres influències dels escultors del segle XX Constantin Brancusi, Jean Arp i Henry Moore. A finals dels anys 80 va conèixer l’escultor basc Néstor Basterretxea, qui li va fer descobrir l’escultura de l’escola basca d’Oteiza, Ugarte, Mendiburu o Chillida. Aquest contacte va impulsar Josep Massana cap a la recerca i l’assoliment d’un llenguatge propi. Des d’aleshores ha treballat amb galeries de Barcelona, Girona, Donosti, Madrid i Astúries, i ha exposat en diverses fires d’art nacionals i internacionals.

La mostra, que aplega unes 25 obres, es pot visitar a l’Espai Cultural Fòrum Berger Balaguer de la Fundació Pinnae, en horari de dijous a dissabte de 18.30 a 20.30h i diumenges i festius de 12 a 14h i de 18.30 a 20.30h.

Visita comentada per al 18 de setembre

La Fundació Pinnae organitza una visita comentada a l’exposició, prevista pel dissabte 18 de setembre a les 19.30 h, en la qual el mateix artista, Josep Massana, explicarà els secrets i la profunditat de la mostra. Per assistir a la visita comentada, totalment gratuïta, caldrà reserva prèvia, enviant un correu electrònic a forum@pinnae.cat i indicant el nombre de persones que sol·liciten assistir-hi.

També et pot interessar

Comentaris