Olèrdola declara deserta la licitació de la gestió de les escoles bressol

10/08/2021 - 16:00h

Les dades de preinscripció són força baixes ja que, segons les dades del govern, a Sant Pere Molanta només s’han preinscrit 13 infants i a Moja, 10

L’Ajuntament d’Olèrdola va acordar en el seu últim ple declarar deserta la licitació del contracte per la gestió de les escoles bressol, amb els vots favorables d’ApO, les abstencions de Marta Mestre, Joan López i ERC; i el vot contrari de JxO.

El regidor d’ensenyament, Pere Sadurní, exposava que l’actual empresa adjudicatària està obligada a prestar el servei fins que no hi hagi un nou contracte. Ara s’iniciarà una negociació directa, mitjançant el procediment restringit, seguint la normativa.

En el debat es va donar a conèixer que al concurs s’havien presentat inicialment dues empreses, però cap de les dues va completar la presentació de la seva oferta. Marta Mestra preguntava els motius i explicava que a Sant Pere Molanta s’havien preinscrit 13 infants i a Moja 10.
Joan López, regidor no adscrit, considera que cal un replantejament radical del servei, assenyalant que el problema real “és la baixa demanda”. Per això considera que cal aplicar mesures per pal·liar el dèficit de natalitat.

Mari Carme Villanueva, regidora de Junts per Olèrdola, assenyalava que des de la perspectiva de les empreses les poques preinscripcions “faria inviable” la gestió del servei.

Tot i indicar que la natalitat havia baixat, Villanueva apuntava que pel preu algunes famílies podrien estar portant a altres escoles bressols els seus fills, la qual cosa fa que acabin fent la primària també fora del municipi.
Villanueva indicava que “això no passava” quan la gestió l’assumia directament l’Ajuntament i reclamava al govern que tingués clar que un servei com aquest ha de ser deficitari.

Des d’ERC es va voler diferenciar el debat concret d’aquest punt del més genèric sobre l’import que paguen les famílies. Per Fina Mascaró, l’Ajuntament havia fet “el que havia de fer” però les empreses havien decidit “no mostrar la segona carta”, sent elles les que havien escollit aquesta situació.

Pere Sadurní reconeixia que la xifra de preinscripcions “són les pitjors dades dels últims anys”, especialment per la dada de Moja, però afegia que no eren dades definitives i es podien “remuntar”. Sadurní indicava que aquestes xifres de preinscripcions han portat a les empreses “a repensar-s’ho” i aprofitava la intervenció per refermar l’aposta de l’equip de govern per les escoles bressol.

L’alcalde, Lucas Ramírez, feia notar que l’Ajuntament aportava més del 60% del cost total que té una plaça a les llars d’infants . També explicava que , si no es posés a licitació la gestió del servei, l’Ajuntament amb mitjans propis “no el podria donar”.

Ramírez explicava que la baixada de la demanda no es produïa només a Olèrdola i també la relacionava amb la incertesa del moment per l’actual situació econòmica, amb famílies que opten per no portar els infants a les escoles bressol i tenir-los a casa.

Neteja a Nou Verd
Per altra banda, i entre molt més temes, el ple va aprovar per unanimitat adjudicar a Nou Verd el nou contracte de manteniment i neteja de les zones verdes del municipi.

El contracte entrarà en vigor l’1 de setembre, amb una durada de 2 anys prorrogables a dos anys més, per un import anual de 210.000 €. La xifra suposa un increment del 130% de dotació econòmica respecte els 91.000 € anuals dedicats al servei actualment. L’augment s’explica especialment perquè es destinaran molts més recursos humans, en passar dels dos efectius actuals a disposar-ne de 5 durant tot l’any, més una persona de reforç durant els mesos de poda.

Marta Mestre, regidora no adscrita, valorava de manera positiva l’adjudicació per l’ampliació de serveis.

Joan López, regidor no adscrit, destacava que el servei s’adjudicava a un Centre Especial de Treball i Mari Carme Villanueva , regidora de Junts per Olèrdola, també es mostrava favorable a l’adjudicació.

La regidora portaveu d’ERC, Fina Mascaró, posava l’accent en què el contracte suposarà una millora en el servei i s’adjudicava a una empresa dedicada a la reinserció laboral de persones amb dificultats. Mascaró també reclamava que la ciutadania posés de la seva part per mantenir netes les zones verdes.

També et pot interessar

Comentaris