Baixa el risc de rebrot de la pandèmia tant a l’Alt Penedès com al Baix

22/07/2021 - 18:39h

Després de quinze dies de pujada continuada, els principals indicadors dels nous contagis disminueixen i tambe la xifra de persones ingressades

El conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, assegurava aquest dimecres que la pandèmia ja ha arribat al pic de contagis a Catalunya, i ara el camí que queda és de baixada. Però tot i aquesta notícia esperançadora, Argimon assegurava ahir dijous que la normalitat encara és lluny i no es pot abaixar la guàrdia.

Per mirar de mantenir l’augment de contagis a ratlla, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat llum verd al Govern per allargar una setmana més el toc de queda i l’ha ampliat a 165 municipis, quatre més que la setmana anterior.

En aquesta nova proposta hi ha canvis pel que fa als municipis de l’Alt i el Baix Penedès afectats per la mesura, amb l’entrada del Vendrell i Gelida com a pobles on s’aplicarà el confinament nocturn d’1 a 6 de la matinada, i la sortida de Sant Sadurní i els Monjos, que es deslliuren de la restricció. A més de les dues capitals de comarca penedesenca i Gelida, el toc de queda també se seguirà aplicant a Cunit i Calafell.

La setmana passada des del Govern ja es va anunciar que el confinament nocturn s’allargaria més d’una setmana, amb la previsió que com a mínim estaria en vigor durant més d’una vintena de dies. La Generalitat encara no ha avançat si es tornarà a demanar la mesura, però sí que ha deixat clar que allargarà altres restriccions com la prohibició de fer reunions de més de deu persones o el tancament de l’oci a les 00.30 h de la nit durant pràcticament tot l’estiu.

La situació al Penedès

Malgrat i que la situació sanitària segueix sent complicada en el conjunt de Catalunya, a l’Alt i el Baix Penedès es comença a notar l’efecte de les restriccions aplicades les darreres setmanes. Després de quinze dies de pujada continuada, aquest dijous tant el risc de rebrot com l’Rt han baixat a les dues comarques.

A l’Alt Penedès, el risc se situava aquest dijous en els 971 punts, 200 menys que fa set dies, i l’RT ja ha baixat per sota de l’1, fins al 0,90. Pel que fa al Baix Penedès, el risc de rebrot és ara de 776 punts (915 fa una setmana) i l’Rt també és de 0,90 gairebé la meitat de fa set dies.

El que sí que puja és el percentatge de proves diagnòstiques que surten positives. A l’interior, l’última setmana s’han fet unes 3.300 proves, el 20% de les quals han donat positiu. La setmana passada, el 19% de les que van fer van confirmar un contagi. En relació amb la costa, els últims set dies s’han fet 2.330 PCR i tests d’antígens, i han donat positiu el 21%, un punt i mig per sobre de fa una setmana. Des que es va declarar la pandèmia de Covid-19 al març de l’any passat, a l’Alt Penedès s’han diagnosticat 10.200 casos de coronavirus, i al Baix Penedès, 7.414.

Mentre que a la resta de Catalunya segueix baixant la mitjana d’edat de les persones que s’infecten per SARS-CoV-2, a l’Alt i el Baix Penedès pugen els anys dels nous positius, amb 31 anys de mitjana en ambdós territoris, mentre que la setmana passada estava entorn dels 28 anys.

Avança la vacunació

Pel que fa a la vacunació, tant a l’interior com a la costa segueix avançant a bon ritme. A l’Alt Penedès, ja hi ha 67.994 (50,9%) ciutadans que han completat la pauta del vaccí per aconseguir la immunitat a la malaltia, i al Baix Penedès n’hi ha 54.024 (49,5%).

Aquests percentatges estan encara molt lluny dels ideals per aconseguir la immunitat de ramat, i més ara que des de les institucions sanitàries han situat el llindar de la immunitat de grup en el 85% o el 90%, per l’alta freqüència de transmissió de la variant Delta, que ja és la majoritària a bona part del país.

Baixa la xifra d’ingressats

Després d’alguns dies en què la xifra d’ingressats als Hospitals del Penedès per Covid-19 anava en augment, aquest dijous el Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i Garraf ha confirmat que la xifra és inferior tant a l’Alt Penedès com al Garraf. Pel que fa a l’Hospital de Vilafranca, actualment hi ha 19 persones a planta, dues menys que dilluns. A Sant Camil, al Garraf hi ha 42 persones ingressades, 13 menys que fa quatre dies.

Pel que fa a l’Hospital del Vendrell, aquest dijous hi havia 14 ingressats i 18 treballadors de baixa per motius relacionats amb la Covid.

També et pot interessar

Comentaris