La crisi aboca 281 empreses de l’Alt Penedès al tancament

FOTO: FREEPIK.COM
16/07/2021 - 10:00h

Durant el 2020 un 8,1% de les empreses del territori van cessar l’activitat, una xifra lleugerament superior a la mitjana catalana

La crisi econòmica derivada de la pandèmia per la Covid-19 ha causat estralls en el teixit econòmic català. Segons dades de la Cambra de Comerç de Barcelona, durant el 2020, 20.480 empreses del país van haver de tancar portes com a conseqüència dels mals resultats en un any marcat per les restriccions per controlar el nou coronavirus.

De les gairebé 20.500 empreses que van abaixar la persiana durant l’any passat, 281 tenien seu a l’Alt Penedès, tal com es detalla en la ‘Memòria econòmica de Catalunya 2020’ elaborada pel Consell de Cambres de Catalunya. Percentualment, la comarca va perdre el passat exercici el 8,1 % de les companyies del territori, una mica per sobre de la mitjana catalana, que es va situar en el 7,9%.

Aquesta davallada en la xifra d’empreses es va traduir en un augment de la xifra de persones aturades. Com ja va reflectir també el darrer Informe FEGP, on es detallaven els efectes que la pandèmia havia tingut sobre el territori, el 2020 es va tancar a l’Alt Penedès en un augment del 25,4% de persones aturades respecte del 2019. A Catalunya, la pujada mitjana va ser del 28,2%.

A aquesta xifra se li han de sumar els 1.202 expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) que s’han presentat des de l’inici de la pandèmia per causa de força major a la comarca, amb 7.741 treballadors afectats.

La ‘Memòria econòmica de Catalunya 2020’ també inclou altres dades econòmiques, com la situació de les afiliacions a la seguretat social segons la residència padronal, que a l’Alt Penedès van disminuir només un 0,6% interanual, amb 268 afiliats menys. Una reducció que va afectar lleugerament més els homes i ha castigat més les persones de 30 a 44 anys (-4,5%).

Així i tot, l’Alt Penedès va experimentar la tercera reducció relativa menor de la demarcació de Barcelona en afiliacions, atès que al conjunt de Catalunya es van reduir un 1,9% respecte al 2019.

Una crisi diferent

El treball fet per les cambres catalanes també posa en relleu les desigualtats que s’han produït al conjunt de país depenent del tipus d’economia de cada territori. Així, les comarques que més depenen del turisme, sobretot les que reben més visitants estrangers, són les que més han patit l’impacte de la crisi, per davant de les que basen el seu teixit productiu en altres àmbits.

L’hostaleria, l’oci, el comerç i el transport són els sectors que han quedat més tocats per l’efecte de les restriccions imposades pel Govern de la Generalitat, i l’estudi demostra que aquelles empreses de menor grandària han suportat pitjor l’embat de la pandèmia que les grans. Per coŀlectius de treballadors afectats per la crisi, els joves les dones i els que tenen contractes temporals i rendes baixes són els que més han patit durant la crisi sanitària.

Un dels punts favorables que ha posat al descobert l’informe és l’arrelament d’algunes tendències positives que ja es notaven abans de la pandèmia, com l’auge dels llocs de treball qualificats, o la digitalització de les empreses, que han apostat per un canvi de model davant la necessitat d’adaptar-se a un nou paradigma en què el teletreball s’ha fet més necessari que mai.

També et pot interessar

Comentaris