Subirats organitza una jornada de portes obertes a la Vil·la Romana de Ca l’Escuder

Avatar
13/07/2021 - 11:01h

Les visites guiades es faran aquest diumenge a la tarda però cal una inscripció prèvia

L’Ajuntament de Subirats organitza per aquest diumenge, de 18 a 20h, una jornada de portes obertes a la Vil·la Romana de Ca l’Escuder. Les visites guiades seran gratuïtes però cal fer una inscripció prèvia a l’enllaç enllaç https://forms.gle/gs3AcxkeN3gwiqDx9. El punt de trobada serà a l’exteiror del recinte del Restaurant Sol i Vi, a la carretera de Sant Sadurní a Vilafranca, km. 4.

Una nova troballa

Durant la realització el passat més de març de rebaixos per adequar un camp prop de la masia de Ca l’Escuder de Subirats per al conreu de vinya, van ser localitzades restes constructives que semblaven tenir una certa antiguitat. La troballa va ser comunicada a l’Ajuntament de Subirats i a la Generalitat de Catalunya, que van acordar amb la propietat delimitar la zona del camp ocupada per les restes arqueològiques, l’existència de les quals era fins aleshores desconeguda.


Tot i l’estat d’arrasament de les restes a causa dels segles de treballs agrícoles a la zona, s’ha pogut reconstruir les seves característiques i funcionament. S’accedia al complex termal per un espai a l’aire lliure, situat a l’est de les sales de bany, que tenia un dels seus costats porxat. Es conserva la base dels pilars de sustentació dels teulats. El recorregut començaria en un gran vestíbul que faria de sala de recepció i vestidor. Des d’aquesta sala s’accedia a una sala temperada (tepidarium) amb el terra calefactat i una petita banyera de forma semicircular en un extrem. A continuació es passava a una petita sala quadrangular més petita de calor seca (sudatio), la qual tenia la funció d’antesala de la sala més càlida (caldarium), la més propera al forn utilitzat per escalfar els banys i que tenia una petita banyera semicircular en un extrem. Els paviments d’aquestes tres sales càlides estaven aixecats i sostinguts per columnes (pilae) fetes amb maons quadrats. Per sota d’aquests paviments circulava l’aire calent escalfat per un gran forn situat a l’exterior del caldarium i del que es conserva la boca (praefurnium) per on s’introduïa la llenya utilitzada com combustible.

Els banys de Ca l’Escuder formaven un cos arquitectònic independent de la resta de construccions de la vil·la, separat d’elles per un ampli pati a l’aire lliure. A les seves proximitats dels banys hi hauria el conjunt d’estances destinades a residència de la família del propietari de la vil·la, així com les instal·lacions destinades a l’allotjament dels treballadors i a l’explotació agrícola i ramadera de la finca.

La descoberta i primera campanya d’excavacions s’ha dut a terme aquest passat mes de maig i ara s’organitzen aquestes visites guiades per aquest diumenge.

També et pot interessar

Comentaris