“La Girada sembla, cada cop més, el barri sense llei”

La policia està fent una important tasca de prevenció a la rambla de la Girada, però el veïnat creu que no n’hi ha prou
11/07/2021 - 21:00h

S’ha creat una plataforma que reclama mesures de control i el govern es reunirà amb veïns i propietaris de bars per buscar solucions

Els veïns i veïnes de la rambla de la Girada de Vilafranca estan tips de la situació que viuen gairebé cada dia. Parlen de sorolls a tota hora, baralles, tràfic de drogues, incivisme i una ocupació de la via pública que consideren “excessiva” per part de les terrasses dels bars.

Ara, un grup de veïns s’han aplegat i han creat una plataforma anomenada ‘SOS La Girada’, mitjançant la qual volen pressionar per buscar solucions. Així, aquesta setmana hem parlat amb dues portaveus de l’entitat -que volen mantenir l’anonimat per por de possibles represàlies, però que compten amb el suport de l’associació de veïns i el seu president, Francisco Medina, el qual confirma tot el que expliquen des de la plataforma-.

El problema d’incivisme i soroll a la Girada ve de lluny. De fet, apunten que el 2012 una part de la Girada ja va demanar mediació amb els locals que tenien a sota de casa, als porxos, i que només van aconseguir que no es posessin més terrasses sota una comunitat de veïns perquè, com a comunitat, van poder limitar l’ús que en feia el local que tenien al seu edifici.

Molèsties constants
Sigui com sigui, ara han creat l’esmentada plataforma ciutadana per defensar una zona que consideren “degradada” i per combatre una situació que “cada cop va a pitjor”. El que volen és recuperar el barri “tranquil i familiar que era abans, que sembla que ja ha passat a la història”.
L’octubre del 2020 van enviar una carta a l’Ajuntament per demanar una reunió que es produirà la setmana que ve. Un temps més tard, també van soŀlicitar un informe per recollir totes les actuacions de la Policia Local al barri, tant de l’any 2019 com del 2020.

Segons els representants dels veïns i veïnes, alguns dels fets que provoquen molèsties reiterades són els alts nivells d’ocupació de la via pública per part de les terrasses, cosa que limita l’ús social i coŀlectiu de la rambla i dels carrers: tenen menys espai per passejar i tampoc poden seure als bancs, ja que molts han quedat absorbits per les terrasses.

Expliquen que ara, amb la pandèmia, les taules han d’estar més separades: “Així, a molts bars han posat moltes més taules, i ocupen el doble d’espai que abans. No volem que sigui un barri de bars”.

A més, també fan referència a un soroll elevat causat per l’acumulació de la clientela a les terrasses, que provoca importants molèsties persistents al veïnat, cosa que s’agreuja al vespre i a altes hores de la nit.

També parlen de nombrosos comportaments incívics de la clientela dels bars, com baralles, crits, insults i cops que, malgrat les diferents denúncies a la policia, asseguren que no han desaparegut. Les veïnes que han parlat amb el 3d8 expliquen que les baralles es produeixen “a qualsevol hora, no només a la nit”, i el president de l’associació de veïns afegeix que “quan apareix la policia, tots són uns sants”. Destaquen que en els 200 metres de llargària que fa la rambla de la Girada hi ha 14 bars, a banda d’alguns restaurants.

També recorden el problema persistent amb la velocitat dels cotxes i motos per la rambla i per diferents avingudes, com ara la Ronda de Mar, i demanen una solució per l’incompliment reiterat de la normativa per part d’alguns bars en el sentit de llençar el vidre a la nit, no respectar l’horari de tancament, descuidar la neteja de l’espai que ocupen les terrasses o no vetllar pel descans dels veïns.

A banda, lamenten també que hi ha molts clients de bars que no marxen un cop ha tancat el local, sinó que es queden a la rambla bevent i fent soroll.

Pel que fa a la presència policial, tant des de la plataforma com des de l’Associació de Veïns de la Girada expliquen que la policia fa patrullatge pel barri, però que això tampoc és la solució, perquè ells no volen un barri plagat de policia i que entenen que a la resta de barris també els cal la seva presència. Però volen que es faci complir la normativa i que sigui, si cal, més estricta.

Posició del govern
Des del govern vilafranquí, el regidor de Seguretat Ciutadana, Manel Montfort explica que la setmana que ve faran una reunió amb veïns i veïnes en la qual també assistiran responsables d’alguns bars, cosa que considera molt positiva perquè “mostra que volen posar-hi solució”. A més, una de les persones que hi aniran és el propietari de cinc o sis bars de la zona: “Trobant un pacte amb ell, podem solucionar bona part del problema”, diu el regidor.

A partir d’aquí, Montfort reconeix que el problema ve de lluny i que el que està fent la Policia Local és controlar l’horari de tancament de bars i la velocitat dels vehicles.

A més, s’han intensificat els controls policials al barri perquè des del govern s’és conscient del malestar dels veïns. El que estan comprovant ara és que tots els bars compleixin la normativa d’ocupació de la via pública, perquè si bé és cert que ara tenen més espai perquè les taules han d’estar més separades, el que no poden fer els locals és aprofitar que tenen més espai per posar més taules.

Montfort apunta també que ja comptaven que quan s’iniciés el desconfinament tornaria l’incivisme i que, a més, s’ha de tenir en compte que a l’estiu “hi ha moltes més baralles, sigui on sigui; cada any passa el mateix”. Tot i així, Montfort confia en la reunió de la setmana que ve per trobar una solució a un problema que ja fa massa temps que dura.

Peticions de la plataforma i l’Associació de Veïns de la Girada:

  • No permetre l’obertura de nous bars i noves terrasses, especialment en zones on ja n’hi ha.
  • Limitar el nombre i l’aforament de les terrasses i evitar així la sobreocupació de la via pública i la contaminació acústica que generen.
  • Reduir els horaris de bars i terrasses per evitar que el barri esdevingui una zona d’oci nocturn.
  • Assegurar que tant responsables com clients compleixin la normativa, sobretot pel que fa al silenci i a aplicar les sancions corresponents en cas d’incompliment.
  • Col·laborar amb les comunitats de veïns que tenen bars i terrasses a les seves zones d’ús privatiu per establir limitacions en l’ocupació i limitar l’horari.

També et pot interessar

Comentaris