Es compleixen 100 anys de les excavacions de l’IEC a Olèrdola

09/07/2021 - 11:00h

Aquest dissabte es celebra l’Acte Central de la commemoració amb una visita, un concert i la inauguració d’una placa

Aquest dissabte es celebra l’Acte central de la Commemoració dels 100 anys de les excavacions de l’IEC a Olèrdola, un patrimoni singular. El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha inclòs els 100 anys de les intervencions de l’Institut d’Estudis Catalans a Olèrdola, avui una de les seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya, entre les commemoracions de l’any 2021 d’aquest Departament.

Entre els anys 1920 i 1928 l’IEC va realitzar una sèrie d’accions a Olèrdola de les quals es commemora el centenari. Aquestes intervencions varen marcar tota una dècada que, lamentablement, els esdeveniments històrics posteriors les varen esborrar de la memòria col·lectiva.
La inauguració de l’acte central de la Commemoració dels 100 anys d’excavacions a Olèrdola obre les portes a tot un any ple d’activitats al voltant d’aquesta efemèride.

El moment d’Olèrdola…

Olèrdola representa un patrimoni singular, amb més de 4000 anys d’història. La commemoració dels 100 anys de les primeres accions de l’IEC a Olèrdola (topografia -1920-excavacions -1921- i restauració de l’església de Sant Miquel -1926-1928-) vol reconèixer i difondre la tasca feta aleshores, i que fou clau pel coneixement científic, la salvaguarda del patrimoni i la promoció del monument. Pere Bosch Gimpera i part dels seus col·laboradors del Servei d’Investigacions Arqueològiques de l’IEC van visitar Olèrdola el 1917. A partir d’aquí és va definir una doble via de treball. Per una banda, la realització d’excavacions, dirigides per Matías Pallarès, va centrar els treballs en definir la cronologia de la muralla i la seva posada en valor, i l’existència d’un poblat iber. D’altra, la restauració de l’església preromànica i romànica de Sant Miquel, treballs dirigits per l’arquitecte Jeroni Martorell, cap del Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de Catalunya.

Així, el mes de febrer de 1917 els arqueòlegs Bosch Gimpera, Colomines Roca i Duran i Sanpere visiten Olèrdola i les coves de la Vall, en una excursió que inclou també Sant Martí Sarroca i Castellví de la Marca.
D’aquesta visita se’n deriven tres accions fonamentals: L’elaboració del primer plànol topogràfic de les ruïnes (1920, Adolf Lammerer, de l’Institut topogràfic de Munic, que treballava per l’arqueòleg i professor Adolf Schulten); Les intervencions arqueològiques en diferents punts del recinte (1921, dirigides per Matías Pallarès: torre talaia, torre 1 muralla, interior i exterior del recinte). I la restauració de l’església de Sant Miquel (1926 i 1928, dirigida per l’arquitecte Jeroni Martorell).

Aquelles intervencions varen marcar tota una dècada en la què el jaciment va millorar de forma notable i en va augmentar el coneixement, el reconeixement i el valor patrimonial que les seguiren. Diversos indrets avui a la vista, ens mostren la tasca pionera en el treball amb la planimetria, la cerca del passat ibèric, romà i medieval, així com la restauració i consolidació de l’església de Sant Miquel. Les accions generaran diversos articles especialment a l’anuari de l’IEC com en el butlletí del Centre Excursionista de Catalunya (CEC), sobretot arrel de la celebració a Olèrdola de l’aplec anual l’estiu de 1921.

Acte commemoratiu

El Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olèrdola, la Diputació de Barcelona i altres institucions penedesenques, celebraran durant aquest 2021 la posada en valor, fa 100 anys, del singular patrimoni d’Olèrdola, un assentament ocupat en múltiples etapes històriques.

Dissabte tindrà lloc l’acte central de la commemoració amb els parlaments institucionals, la inauguració d’una placa commemorativa i el concert-espectacle de l’artista Lidia Pujol “Olèrdola, espai d’amor i llibertat”. Obrint l’acte hi haurà una visita comentada per aquells espais emblemàtics de l’efemèride centenària, de la mà de la responsable de la seu d’Olèrdola Núria Molist.

A les 18.30h es farà una visita comentada “100 anys després…ahir i avui de la recerca arqueològica”. Visita guiada al conjunt històric d’Olèrdola, a través dels espais patrimonials on l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va actuar entre els anys 1921 i 1928. Mostrarem la tasca pionera que varen realitzar en la recerca arqueològica, dirigida per Maties Pallarès, aflorant el passat ibèric, romà i medieval; i la restauració de l’església de Sant Miquel, dirigida per Jeroni Martorell.

A les 19.30h. es faran els parlaments institucionals. L’acte comptarà amb la presència d’Elsa Ibar, Directora General del Patrimoni Cultural; d’Àngels Torras, directora dels Serveis Territorials a Barcelona; Josep Manuel Rueda, director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural; Lucas Ramírez, Alcalde d’Olèrdola; i representants del Parc Natural del Garraf i Olèrdola i de la Diputació de Barcelona.
A les 20h, el concert-espectacle de Lídia Pujol “Olèrdola, espai d’amor i llibertat”, un espectacle adaptat per l’ocasió, de nova producció, inspirada pel que tots hem i estem vivint amb el covid-19 tancarà l’acte de commemoració.

També et pot interessar

Comentaris