El Teatre Casal de Vilafranca inicia el 24 de juliol els actes dels 100 anys de vida

Xavi Gonzàlez
07/07/2021 - 20:00h

23 accions retran homenatge a aquesta joia arquitectònica del Penedès durant dotze mesos

Aquesta setmana s’han presentat el mosaic d’actes que el Casal de Vilafranca preveu organitzar per celebrar el centenari de la construcció del teatre vilafranquí. A l’acte hi van ser el vicepresident del Casal, Marcel Esteve, així com els membres de la junta, Joan Nicolàs i Rosemay Chehab, el gerent de l’entitat, Salvador Casals, el regidor de cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Ricard Rafecas i Valeri Laguna.

Inaugurat el 1921 a partir del projecte de l’arquitecte Andreu Audet i l’impuls de la Societat La Principal ara el Teatre del Casal compleix cent anys d’història i d’activitat ininterrompuda amb un programa de 23 accions en els pròxims dotze mesos. La commemoració arrencarà el dissabte 24 de juliol amb “Un casal de fusta centenari”, l’acte inaugural amb la història i el llegat d’aquest edifici únic com a fil conductor. Un espectacle, creat per Valeri Laguna i Manel Güell i protagonitzat per l’actor, músic i clown vilafranquí Fulgenci Mestres “Gensi”, que comptarà amb la implicació d’una cinquantena d’artistes. La convocatòria aplegarà al teatre representants institucionals, personalitats culturals i de la societat civil i la commemoració s’estendrà fins a la Festa Major de Vilafranca del 2022.


Una joia del Paral·lel al cor del Penedès

Antoni Gaudí va dir “Audet canviarà el Paral·lel”, i així va ser. Andreu Audet hi va construir cinc teatres a la capital catalana, avui desapareguts o remodelats: l’Apolo (1901) el Saló Arnau (1903), l’Onofri-Condal (1903), antecedent del Condal, el Pavelló Soriano (1900), avui Teatre Victòria, i el Teatre Gayarre (1908). A l’estiu del 1921 construiria al cor del Penedès el Teatre del Casal, un teatre a la italiana, amb estructura de fusta vista i parets d’obra, de grans dimensions i per a 2.500 persones, en la qual aplicaria el mateix model que havia implantat al Parel·lel.

Va obrir les seves portes el 24 de juliol de 1921 (disset anys després de la fundació de l’entitat), amb la representació de l’òpera Aida, i cent anys després es conserva intacte, tant en l’esperit com en la forma, tal com el van desitjar els socis fundadors i com el va projectar el seu arquitecte. És possible que sigui l’únic cas a Catalunya.

Un mosaic d’accions

El programa de commemoració del centenari del Teatre del Casal incorpora les arts visuals, amb dues accions a les parets del seu vestíbul exterior encarregades a Mireia Camacho i Toni Ortiz i basades en la tècnica de l’anamorfosi, l’audiovisual, amb una peça documental sobre la història del teatre, i la recerca i recuperació de la memòria, amb un llibre de Joan Solé Bordes sobre la generació que va aixecar el teatre i la Vilafranca del 1920 i amb una exposició a la Capella de Sant Joan de Toni Galitó, que recollirà testimonials amb records vinculats a espais del teatre. Un cicle de xerrades al voltant dels processos de creació, producció i exhibició, un seguit d’espectacles i un projecte amb nois i noies de primària de les escoles de Vilafranca al voltant de la potència transformadora de la narrativa teatral completen el mosaic d’accions dissenyat per a la commemoració d’aquest espai emblemàtic. Al llarg de 2022 també es presentarà l’avantprojecte de remodelació de l’equipament.

També et pot interessar

Comentaris