“El socialisme té opcions de ser la llista més votada a les properes eleccions municipals”

03/07/2021 - 09:00h

Entrevistem el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vilafranca i primer secretari del PSC a la vila, Francisco Romero

Francisco Romero és regidor de l’Ajuntament des de l’any 1999 i va ser alcalde de Vilafranca durant uns dies el 2009. Enginyer superior de Telecomunicacions, diplomat en Direcció d’Empreses i nivell DEA en el programa de doctorat en Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Francisco Romero treballa com a directiu a IBM i actualment és el primer tinent d’alcalde del consistori. A més, és el primer secretari del PSC a Vilafranca. Impulsor del Pla d’Intervenció Integral del Centre i del Carrer Comerç. Amb ell hem volgut parlar d’aquest projecte i també d’altres temes d’actualitat aprofitant que és a l’equador del mandat actual.

Com ha afectat la pandèmia a l’àrea d’Urbanisme?
Els primers mesos va haver-hi una paràlisi total. Vam veure alguns projectes amb preocupació, sobretot pel tema de les subvencions, i al cap d’uns mesos vam refer calendaris, vam demanar pròrroga de subvencions i vam reorientar alguns programes, cosa que ens va animar a impulsar el que ha acabat sent el Pla d’Intervenció Integral al Centre i al Carrer Comerç.

Queden dos anys de mandat. Aquest serà el projecte més important del que queda?
És el projecte transformador més important, que inclou treball en xarxa amb molts departaments i, per tant, la millora de Vilafranca en molts aspectes.

Però la gran part són millores en urbanisme, oi? En carrers, places, etc.
Si, però no només això. Es tracta d’un pla transversal que conté accions diverses encaminades a assolir un model de ciutat adaptat a les noves necessitats i reptes del segle XXI regits per l’Agenda 2030. Volem reactivar Vilafranca amb actuacions petites i mitjanes, amb empreses locals; també volem rehabilitar el centre històric i els seus voltants, reconnectar els barris i renaturalitzar la vila amb la sostenibilitat i el medi ambient com a eixos bàsics.

La part teòrica està molt bé, però… en què es materialitzarà, tot això?
Amb diferents projectes que ja hem anat explicant i que seguirem detallant. Però, a banda de la remodelació del carrer Comerç i la connexió amb els diferents barris de la vila, també inclou contractes per a joves, plans d’ocupació, polítiques d’habitatge i de cultura… Aquest pla el que també està fent és que molts privats facin el pas d’invertir i rehabilitar els seus edificis, per exemple.

Però els veïns voldran veure resultats concrets… Quin és el calendari?
S’està a punt d’adjudicar l’obra del carrer Comerç, que ja hem explicat diverses vegades, i per la qual s’han presentat 17 empreses. L’obra posarà en valor la façana, farà un canvi en la mobilitat amb una circulació de vehicles restringida i, a més, coincidirà amb la millora de l’estació de tren que farà Renfe.

En quines altres vies s’intervindrà, a banda del carrer Comerç?
En una primera fase hi haurà la primera corona al voltant, on es començaran les obres l’any vinent. Això inclou carrers com el del Casal, Soledat, Tossa de Mar, Sant Julià (que es convertirà en plataforma única), Sant Pere, General Prim i Banys. A més, també inclou la reforma del primer tram de la rambla de la Girada i de la zona entre les escoles Estalella i Sant Elies. Pensi que la gent ja ens està preguntant quan ho ampliarem a altres carrers. A més, li he de dir que està en projecte un Mercat Jove, i també estem apunt d’aconseguir la cessió de la nau del carrer Comerç on es fa la Fàbrica de Joguines per tal de posar-hi el viver de cellers de què tant s’ha parlat.

Al centre sembla que cada cop hi ha menys botigues… Al carrer Comerç és on volen que s’hi instaŀlin grans establiments, oi?
Sí. Al centre en van obrint i tancant, però la tendència és anar a menys. Creiem que la zona del carrer Comerç és ideal perquè s’hi instaŀlin empreses que necessiten naus més grans i no es poden posar al centre. No volem que marxin fora, sinó que es quedin a Vilafranca, on la gent pugui anar a peu. A més, si arregles espais s’ha demostrat que el teixit comercial ho nota, com ara la plaça de l’Oli. Amb la reforma d’aquesta plaça, els establiments i parades d’allà han incrementat la seva facturació.

Fa un temps van anunciar la possibilitat de donar llicència per a construir pisos en locals buits. S’ha tirat endavant?
Sí, i tant! Ja n’hem donat algunes, i anem tenint degoteig de peticions. Evidentment, cal que compleixin unes condicions i que no estiguin en eixos comercials. Però a final d’any volem fer una reforma del pla general que inclouria algunes modificacions que afectaran a temes d’habitatge, per tal de promoure’l.

Com estan les obres de Vinseum?
El termini per acabar l’obra és al novembre, i acabarà abans. Quedarà tota la part del projecte museogràfic i jo crec que a final del 2022 ja es podrà visitar bona part. Pensi que és un projecte de referència europea.

El que sembla que no avança és la Casa de la Festa Major, que acumula ja un parell d’anys de retard. Què passa amb el projecte?
S’han ajuntat diferents problemes. A banda de la Covid-19, una de les empreses que ho portava va fer fallida i s’ho va quedar l’altra part, que no és especialitza en obra civil i, per tant, el ritme no ha estat el mateix. S’ha allargat molt, i cal encara revisar detalls.

Això vol dir que aquesta festa major encara no tindrem Casa de la Festa Major?
Ho veig complicat. Espero que pugui estar llesta al setembre.

Faci’m ara un breu balanç d’aquest equador de legislatura.
Els municipalistes sempre hem volgut el millor per a Vilafranca, i jo crec que el millor és l’estabilitat que ens ha portat l’acord de govern. No crec que haguéssim fet ni la meitat de projectes sense aquesta estabilitat.

Però s’han vist obligats a renunciar a projectes que sí que haurien fet en solitari, no? Quins?
Lògicament hi ha renúncies, i tenim projectes de tots els colors, però l’estabilitat és l’important.

Què hauria fet diferent un govern del PSC en solitari?
Tenim propostes diferents en educació i salut, per exemple. Però, repeteixo, l’acord de govern és bo.

El repetiria?
A les properes eleccions hem d’anar a guanyar i jo crec que el socialisme, sense dir cap partit concret, té possibilitats de ser la llista més votada s les pròximes eleccions municipals. Però per parlar d’aliances s’han de veure primer els resultats.

Faci una mica d’autocrítica: no milloraria res del que han fet?
Em preocupen alguns aspectes als quals potser hem de reforçar o dedicar més hores, com ara l’oferta d’habitatge i l’oferta laboral. Em preocupa que Vilafranca perdi la capitalitat de serveis o d’oportunitats de futur, la cohesió social que estic veient en alguns barris, o també que no hi hagi parada de regionals. Tinc dubtes també en la fusió del Consorci Sanitari. Així mateix, veig que hem de millorar l’oferta formativa a Vilafranca, entre altres.

Queden encara dos anys, però el veig més animat ara a presentar-se com a cap de llista del PSC que fa dos anys. I al final ho va fer. Repetirà, doncs?
He de plantejar-me tres coses: l’acord a casa perquè, tot i que les meves filles són més grans, cal parlar-ho; que l’agrupació local confiï en mi i, a més, la meva carrera professional, ja que, tot i que em dona marge d’acció, no vull ser un presoner del partit. D’aquí a un temps l’hi respondré.

En cap moment m’ha parlat de federalisme….
És que crec que és una paraula que s’ha cremat, però que el model federalista és el que funciona perquè, simplement, vol dur un acord de respecte i voluntat, i jo crec que és el que s’ha de fer a Catalunya. I cal votar, és clar.

Pedro Sánchez ja ha dit que res de referèndum. És una paraula que fa por?
No crec que faci por, però és que la llei no el permet. Cal trobar una via sense haver de buscar majoria a Madrid per canviar la normativa, perquè això no passarà. Cal votar un acord vinculant que no necessiti la dreta per tirar-lo endavant i ens permeti votar.

Suposo que creu que Sánchez ha estat valent amb els indults, però no ha estat així perquè s’ha vist pressionat per Europa?
Sí, ha estat valent i li pot costar la presidència. Els indults els ha de fer ell i no pas Europa i, per tant, no crec que hagi estat per pressió. Un altre pas seria modificar el codi penal pel retorn dels exiliats. Però els indults ha estat un primer pas que se li ha de reconèixer.

També et pot interessar

Comentaris