Tibantor entre JxVilafranca i JxCat pel registre dels partits

Junts per Vilafranca i Junts per Catalunya podrien presentar-se a les municipals amb noms similar
26/06/2021 - 19:33h

JxVilafranca s’ha inscrit al registre d’organitzacions polítiques, pas que des de JxCat es veu “poc ètic” i presentarà un recurs per evitar noms similars

Tot i que encara falten gairebé dos anys per a les properes eleccions municipals, a Vilafranca ja comença a haver-hi tensió entre dos partits que s’hi presentaran: Junts per Vilafranca –que actualment exerceix el govern amb un pacte amb el PSC– i Junts per Catalunya, que just després de les eleccions al Parlament va anunciar la seva candidatura a les municipals vilafranquines.

Dos partits amb noms gairebé idèntics, però que de moment sembla que aniran per separat. Així, les primeres tensions van aparèixer poc després de les eleccions al Parlament, ja que JxVilafranca va donar suport explícit al PDeCAT i, de fet, l’actual alcalde, Pere Regull, formava part de les llistes del Partit Demòcrata.

El PDeCAT no va obtenir escons al Parlament i els representants a Vilafranca de Junts per Catalunya, que va quedar com a segona força independentista a l’hemicicle, van fer una roda de premsa en què obrien les portes que JxVilafranca s’integrés al seu partit.

I ara sembla que la tensió s’ha incrementat. I és que Junts per Vilafranca ha inscrit el seu nom al registre de partits, cosa que, en paraules d’Aureli Ruiz, el que fa és “blindar-lo”.

Ruiz apunta que el procés de registre va començar fa temps, i que a principis del 2019 el que van fer va ser registrar la marca –no el partit– i van iniciar el procediment per inscriure el partit, però aleshores van arribar les eleccions municipals i, tenint en compte que és un tràmit lent, la coincidència amb la pandèmia ha causat que ara hagin acabat el procés. De fet, hi ha molts altres municipis que fa temps que el tenen registrat i altres que ho estan fent també ara.

Ruiz recorda que la marca Junts per Catalunya va néixer “com a paraigua d’un concepte ampli i transversal, amb gent de l’antiga convergència, del PDeCAT i també independent, i això és el que volem també per a Vilafranca”.

Preguntat per si a les eleccions municipals del 2023 s’hi podrien presentar dos partits amb noms gairebé idèntics, Ruiz reconeix que “tot pot passar, però seria curiós”. “Si això passa, la gent no entendria res i seria contraproduent. A més, s’ha demostrat que el partit nou normalment no obté ni representació”, ha afegit.

Per Ruiz, doncs, “el més lògic” seria que Junts per Catalunya s’integrés a Junts per Vilafranca i, de fet, està convençut que a les seves llistes “hi haurà gent de JxCAT” perquè la seva idea és sumar. “Ningú entendria que ens presentéssim per separat”, ha dit en aquest sentit. “Creiem que en una candidatura municipal cal un partit transversal que integri moltes sensibilitats. Cal anar tots a l’una i la gent vol que ens posem d’acord”, afegeix.

“És ridícul i poc ètic”
Malgrat tot, a Junts per Catalunya no comparteixen l’argumentari d’Aureli Ruiz. De fet, el coordinador de JxCat a Vilafranca, Ramon Calmet, es mostra sorprès del que considera un fet “poc ètic”. Calmet s’explica així: “Una sèrie de persones aposten pel PDeCAT trenquen amb Junts per Catalunya i ara volen apuntar-se a Junts de nou, però ho volen fer registrant el partit que havien rebutjat. Em sembla fins i tot ridícul”.

“La campanya que va fer part del govern de Vilafranca en contra de Junts i a favor de PDeCAT va ser fins i tot agressiva i, per tant, no podem entendre que ara registrin el nom”, recorda Calmet, que reconeix que des de la direcció nacional de JxCAT els van avisar que aquests registres s’estaven fent en molts municipis, però també avisa que en termes legals se’ls va dir que no calia que patissin: “La llei ja contempla aquestes situacions i dubtem que es puguin presentar amb el nom de Junts per Vilafranca, ja que la normativa diu que no s’acceptaran noms que es presentin per confondre, que creiem que és el que es vol fer”.

El coordinador vilafranquí demana a Aureli Ruiz que “si creuen tant en el PDeCAT, facin una aposta clara i es presentin amb el seu nom”. Calmet anuncia, a més, que presentaran els recursos que calguin perquè no es permeti que JxVilafranca es pugui presentar sota aquest nom perquè, tal com van anunciar, JxCat també es presentarà a les municipals.
Preguntat per un possible acord que possibiliti que hi hagi només un partit que faci de paraigua, Calmet apunta que és JxVilafranca “qui ha de corregir el camí i associar-se a nosaltres, però no fer tot això per continuar al poder sigui com sigui”.

El vilafranquí recorda que ells van obrir les portes a qui volgués integrar-se al seu partit, però que ara, amb el registre, el que han fet “és dificultar un possible acord”. Per Calmet, “es creuen amb un dret que no tenen”. “No entrarem en xantatges, i són ells els qui estan fent el ridícul”, diu.

També et pot interessar

Comentaris