El vilafranquí Fulgenci Mestres ‘Gensi’ estrena a Madrid ‘Clowns’

Després de 16 anys Fulgenci Mestres ha deixat el circ alemany Roncalli
18/06/2021 - 21:00h

Després de 16 anys al circ Roncalli, ara i a partir del setembre girarà per tot Espanya durant 32 setmanes amb el nou espectacle

A finals del mes passat el vilafranquí Fulgenci Mestres, Gensi, va estrenar al teatre Price de Madrid (l’únic circ-teatre que hi ha actualment a l’Estat espanyol) l’espectacle Clowns (Producciones y sonrisas). Un muntatge que ha reunit per primera vegada sis pallassos còmics internacionals en un mateix escenari i que, a partir del mes de setembre, començarà una gira de 32 setmanes per tot Espanya. Mestres es considera un “treballador de l’espectacle”. “El muntatge s’ha fet a Madrid perquè m’ho van demanar, però si m’ho haguessin demanat a Catalunya també ho hauria fet”, ha explicat al 3d8 l’actor, que a hores d’ara no sap si l’espectacle passarà per Catalunya. El que és cert és que durant els dies en què ha estat a la capital madrilenya ha penjat el cartell de complet.

Clowns neix per recordar al públic la necessitat de riure, cridar, aplaudir i compartir moments inoblidables, explica Gensi, nom professional amb el qual tothom el coneix. A l’obra conserva el seu paper de sempre, el pallasso carablanca, el mestre de cerimònies que comparteix històries amb el clown funàmbul, l’excèntric gamberro d’humor absurd o l’entremaliat inventor musical que amb les seves bogeries i malbaratament d’imaginació s’encarreguen de traslladar l’espectador a un món on el gest es torna somriure i el somriure en una estrepitosa riallada.

La pandèmia ho canvia tot

Després de 16 anys al circ alemany Roncalli, Fulgenci Mestres va haver de fer les maletes cap a Catalunya. El 12 de març del 2020 havien d’estrenar a Recklinghausen un nou espectacle d’inici de temporada, però la pandèmia ho va tallar tot de soca-rel. “Vam fer l’espectacle maquillats i vestits però sense públic”, recorda amb un posat trist. Tres dies després va agafar l’avió a Düsseldorf en direcció a Barcelona, i quan va arribar a la capital catalana a va quedar impactat. “No hi havia ningú al carrer, tot era un desert. Mai havia vist una cosa semblant”. Aquell dia tot va quedar paralitzat pel confinament. Els dies anaven passant i davant de tanta incertesa sobre el futur del circ que havia estat casa seva els últims setze anys, Mestres va decidir agafar una altra direcció. Aleshores va ser quan li va sortir la proposta de Producciones y Sonrisas per fer l’espectacle Clowns, amb el qual ara està centrat.

En el futur, Mestres té previst tornar a Vilafranca el 24 de juliol amb motiu de l’acte commemoratiu del centenari del Casal de Vilafranca. Ell serà qui portarà el fil conductor d’una gala que s’està preparant de la mà de Valeri Laguna juntament amb Manel Güell.

Records d’infantesa

Fulgenci Mestres, que va ser el pregoner de la festa major de Vilafranca l’any 1999, va ser escolà de l’Escolania de Montserrat del 1975 al 1979. Ara, quaranta anys després no s’està de dir que d’aquella època en té molt bons records: “No només dels companys, sinó de la gent que tenien cura de nosaltres, com el pare Sebastià o el pare Irineu”. Explica que el bagatge musical que va adquirir durant aquells quatre anys “és impossible adquirir-lo en cap altre lloc. Allà, la música era el pa de cada dia”, reconeix”.Amb deu anys parlàvem de Mozart o Bach com qui parla avui dia dels futbolistes més famosos de la Terra”. Diu que els horaris i la disciplina mai els sentia com una imposició, sinó que era “un fet normal”. Ara bé, reconeix que el seu gran problema va ser el després, la tornada. I una de les coses que més va trobar a faltar va ser el fet que Vilafranca no examinés de música, la qual cosa quatre dècades després encara no es fa. “Trobo una vergonya que l’escola municipal de música de Vilafranca no sigui Conservatori”, exclama Mestres, que es mostra molt crític amb la classe política.

De Montserrat acaba dient que és el lloc on es fan els rituals més ben fets que mai ha vist, “almenys pel que fa a la litúrgia catòlica”. “Crec que he agafat afició a l’espectacle gràcies a les litúrgies que es feien a Montserrat. Tot era molt cuidat: la música, els tempos, que són molt importants, allò de dir la paraula justa en el moment precís”.

Després d’acabar la selectivitat, Gensi va estudiar a l’Institut del Teatre, on es va llicenciar en Art Dramàtic per després iniciar una carrera professional passant pel Teatre Curial, nou anys a Dagoll Dagom i dos anys a Comediants.

També et pot interessar

Comentaris