El síndic de Vilafranca, cansat

Jaume Rafecas en una imatge d’arxiu
17/06/2021 - 15:38h

El síndic de greuges de Vilafranca, Jaume Rafecas, presenta el seu informe de l’any passat i torna a reclamar més atenció per part del govern

El síndic de greuges de Vilafranca, Jaume Rafecas, va presentar dimarts el seu tercer informe de la sindicatura, corresponent a l’any 2020. Abans de la seva intervenció, Rafecas va dedicar unes emotives paraules a Mònica Hill, Joan Sàbat i Guillem Noya, tots tres traspassats fa pocs dies.

En la seva intervenció, Rafecas va reconèixer que estava “molt cansat” i que, tot i que considera la tasca del síndic “molt necessària”, sovint té la sensació que està perdent el temps, motiu pel qual reclama una “resposta política real que constati que el síndic és una aposta sincera del govern”. Així doncs, Rafecas va continuar queixant-se, tal com havia fet l’any passat, de les dificultats amb les quals es troba per poder accedir a alguns serveis municipals.

Per justificar les seves paraules va explicar que el 2020 van quedar 35 casos pendents de resoldre i, en canvi, el 2019, n’havien estat 18. Va afirmar que aquest nombre podria ser més elevat, però que no ho és “gràcies a la insistència de la sindicatura”.

Rafecas va parlar, un cop més, de la seva lluita contra la denegació sistemàtica de l’empadronament, tot explicant que ell i el govern tenen una interpretació diferent de la Llei de l’Empadronament i que, al seu parer, l’Ajuntament hauria d’empadronar tothom, sempre que no estigui vinculat a casos de delinqüència o generi problemes de convivència. En aquests casos, va afirmar, “cal ser contundent”.

Malgrat tot, el síndic també va apuntar alguns aspectes positius, com ara el desbloqueig del departament de Responsabilitat Patrimonial i la bona gestió de l’àrea de Serveis Socials, que s’ha adaptat correctament a la pandèmia de la Covid-19.

També va agrair la coŀlaboració de l’inspector en cap de la Policia Local, Albert Romero, i per extensió al regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Manel Montfort. “Costa que des de la Policia donin la raó al ciutadà perquè sempre preval la paraula del policia, cosa que no hauria de ser sempre així; però, com a mínim, ens donen una resposta ràpida”, va assegurar Rafecas, que també va lamentar la multitud de queixes que li han arribat de serveis municipals com CatSalut o el SEPE.

Un cop acabada la seva intervenció, tots els grups de l’oposició li van agrair la feina i van donar un toc d’atenció al govern, a qui van demanar que prestés més atenció a la sindicatura.

L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, va cloure el debat agraint la seva tasca a Rafecas i afirmant que el govern aposta de manera real per la sindicatura. També va apuntar que el que gestiona el síndic “són els casos més complicats, que són pocs”. “I cal dir, també, que els polítics no sempre som els responsables del que no funciona”, va afegir.

Prestacions socials
Després de la intervenció del síndic, el ple va aprovar, entre moltes altres qüestions, de manera definitiva el Reglament Municipal Regulador de Prestacions Econòmiques de Caràcter Social. El regidor de Serveis Socials, Ramon Zaballa, va explicar que, tot i no rebre aŀlegacions del primer document, ha estat el mateix servei qui ha volgut millorar el redactat final afegint-hi referències als ajuts del servei funerari, i també s’ha proposat que les prestacions econòmiques de la dependència no computin alhora amb els ajuts municipals. La moció es va aprovar amb els vots a favor de JxV, ERC, PSC, VeC i Cs i l’abstenció de la CUP.

Un altre dels acords destacats del ple va ser l’aprovació de la sol·licitud de declaració d’àrea amb mercat d’habitatge tens de Vilafranca, conforme a la Llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge.

El text es va aprovar amb els vots a favor de JxV, ERC, PSC, CUP i VeC i el vot en contra de Cs. El regidor de Ciutadans, Eladio García, no hi va estar d’acord perquè considera que el problema de l’habitatge l’ha de resoldre, en bona part, l’administració pública, dotant de més pisos, i no pas els propietaris privats.

El ple també va aprovar l’adhesió de l’Ajuntament de Vilafranca, juntament amb els altres municipis fundadors, a l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità de Barcelona. Es va tirar endavant amb els vots a favor de JxV, ERC, PSC, VeC i Cs i els vots en contra de la CUP.
Regull va assegurar que formar part d’aquesta associació “no vol dir renunciar a res”. “Nosaltres continuarem reclamant i treballant per la vegueria Penedès i ho farem, també, a través d’aquesta entitat”. Bona part de l’oposició li va demanar, precisament, que no deixés de banda el fet de pensar en la vegueria .

Diverses mocions
El ple va aprovar una moció de VeC també sobre el desplegament de les instaŀlacions d’energia renovable a Catalunya que es va aprovar per unanimitat. Malgrat tot, no va tirar endavant una moció d’ERC que el que demanava era una millora de l’accés als entorns escolars de Vilafranca.

El portaveu del govern, Aureli Ruiz, va explicar que no podien votar a favor del text perquè es demanaven accions que ja s’estaven plantejant dins el Pla de Mobilitat, cosa que ERC sabia i, per tant, Ruiz va afirmar no entendre el perquè de la moció.

Tampoc va tirar endavant una altra moció d’ERC que demanava un permís menstrual per a les treballadores de l’Ajuntament. Aureli Ruiz va explicar que acceptar aquest text seria empitjorar les condicions actuals del conveni, que fixen moltes facilitats per no anar a treballar en cas de trobar-se malament o, fins i tot, de necessitar dies per a assumptes propis.

Rebuig frontal a una moció de Ciutadans

Ciutadans es va quedar sol en l’aprovació d’una moció que demanava el rebuig a l’indult als presos polítics catalans, proposta que tots els grups van criticar durament. Des del govern, el regidor de Cultura, Ricard Rafecas, visiblement enfadat, li va demanar que retirés el text, cosa que el regidor de Ciutadans, Eladio García, es va negar a fer.

També et pot interessar

Comentaris