ERC vol que l’Ajuntament de Vilafranca implementi un permís menstrual

08/06/2021 - 10:00h

Creuen que serien necessaris 12 dies anuals i apunten que aquest ha de ser un primer pas que pot servir com a exemple per estendre’l a l’empresa privada

ERC presentarà aquest mes de juny al ple una moció per instar a l’equip de govern a iniciar negociacions amb els diferents comitès d’empresa (de funcionaris, de treballadors laborals i de l’Institut de Formació) per arribar a un acord, en un termini màxim de sis mesos, per a la implementació d’un permís de 12 dies anuals per les dones que ho necessitin degut als dolors menstruals.

Els republicans sostenen que en aquesta mesura conflueixen dos dels eixos que configuren l’adn d’ERC: polítiques socials i feminisme. Són moltes les mesures que afirmen que el partit ha anat proposant per tal de trencar la bretxa de gènere, però emfatitzen que la proposta que ara portaran al proper ple serà pionera.

Segons les dades actuals, entre un 25 i un 60% de les dones pateixen dolors menstruals i d’aquestes entre un 1% i un 15% pateixen dolors molt intensos i invalidants que les incapaciten temporalment. La pressió social provoca que les persones que pateixen dolor menstrual hagin d’amagar-lo i fer veure que no “passa res”, però la realitat és que aquests dolors afecten psicològicament i físicament i, per tant, dificulten el desenvolupament habitual de les seves feines.

Des d’ERC consideren que ha arribat el moment, potser massa tard, de trencar tabús i de parlar obertament de tots els aspectes que comporta la menstruació, que afecta a la meitat de la població durant bona part de la seva vida.

Aquest pacte entre els comitès d’empresa i l’ajuntament ha de ser, segons els republicans, un primer pas i un exemple perquè s’estengui també a altres institucions i a l’empresa privada.

Els republicans són conscients que durant el debat obert sobre aquest permís alguns creuran que no n’hi ha per tant i d’altres ho consideraran insuficient, però creuen que és necessari posar sobre la taula aquesta necessitat per a trobar solucions.

També et pot interessar

Comentaris