Arrenca la collita de Préssec d’Ordal, marcada per fruits menuts però de gran qualitat

Un agricultor collint Préssec d’Ordal. FOTO: GEMMA SÁNCHEZ
07/06/2021 - 13:00h

Els productors deixen enrere el “desastre” dels fongs de l’any passat i confien posar a la venda prop de 800 tones de fruita

Subirats va iniciar la setmana passada la collita de Préssec d’Ordal, marcada per la falta de pluges dels darrers mesos. L’escassetat d’aigua porta els agricultors a preveure una campanya de fruits petits “però de molt bona qualitat”.

“L’any passat va caure molta pluja i va ser un desastre”, recorden, tot lamentant que van aparèixer fongs que va malmetre la qualitat dels préssecs. Respecte la quantitat, estimen collir prop de 800 tones.

Com és tradició, un dels principals punts de venda serà el mercat monogràfic de Sant Pau, el qual s’inaugurarà el dia 12. L’espai tornarà funcionar amb les restriccions imposades per la covid-19, però auguren que seguiran creixent els clients d’arreu de Catalunya, com ha passat els darrers anys.

“Ens espera una collita bona en qualitat, però ens faltarà més mida als préssecs, per culpa de la sequera”, resumeix a l’ACN Josep Maria Olivella, fundador i membre de l’Associació de Productors de Préssec d’Ordal. Olivella es mostra a l’expectativa de les pluges que puguin caure els propers mesos, però veu complicat engreixar gaire més els fruits.

Actualment conreen Préssec d’Ordal una dotzena de pagesos dels termes municipals de Subirats i Avinyonet del Penedès. De mitjana, calculen collir prop de 8.000 quilos per hectàrea, de manera que el volum total de la campanya fregarà les 800 tones. “Serà un any bo en quantitat”, destaquen els agricultors. De tots els quilos, un 60% serà préssec vermell d’aigua, un 35% serà préssec de vinya i la resta serà paraguaio.

Bona part de la collita es destinarà al mercat setmanal que fins a mitjans d’agost els productors organitzen al centre del petit poble de Sant Pau. De moment obrirà amb poques parades, i la previsió és que estigui en el seu màxim esplendor a partir del dia 13, quan se’n preveu la inauguració oficial.

L’espai s’ha convertit en una tradició per al contacte entre pagesos i milers de clients, que s’enduen diverses caixes per a tota la família. Olivella assegura que, malgrat les limitacions d’aforament provocades per la covid-19, bona part dels compradors venen de lluny. Hi ha clients del Vallès Oriental, el Vallès Occidental, la Conca de Barberà o fins i tot l’Urgell.

El motiu, “una qualitat excepcional”. “Són gent que creuen quilòmetres on ja hi ha camps de presseguers, però prefereixen venir fins aquí a comprar el nostre perquè no ho troben enlloc”, assegura. La clau del producte, explica, és la terra on es conrea. Es tracta d’un sòl molt argilós, “fet que dona molt color i dolçor al préssec”. Olivella també assenyala que els pagesos perfilen al màxim el moment de la collita, que és molt reduïda si es compara amb altres grans explotacions que hi ha a Catalunya.

Malgrat l’èxit del producte, però, l’Associació de Productors no aconsegueix atraure nous adeptes. Olivella lamenta que l’envelliment dels pagesos i la dedicació que comporta el Préssec d’Ordal fan que costi molt incrementar el nombre de camps “i la gent acaba preferint dedicar-se a la vinya”.

Al mateix temps, els productors batallen els últims anys amb la presència de senglars, que els consideren “la pitjor plaga de totes”. Apunten que hi ha nombrosos casos en què els porcs malmeten arbres que triguen un mínim de tres anys a recuperar-se, de manera que això també foragita possibles nous productors de préssecs.

Olivella assegura que les destrosses dels senglars arriben a provocar la pèrdua de milers de quilos de fruits. Per aquest motiu, enguany ell ha instal·lat una tanca al voltant de tot el seu conreu. Hi ha hagut d’invertir prop de 12.000 euros, en una mesura que diu que ha pres a contracor “perquè si et quedes sense fer res, entren i ho deixen tot malmès de forma esgarrifosa”.

També et pot interessar

Comentaris