L’Escorxador acull dimecres la presentació de l’últim llibre de Fonxo Blanc

07/06/2021 - 10:00h

La glossa a càrrec dels professors jubilats Jesús Gómez i Eloi Biosca i l’exalcalde Marcel Esteve

Organitzat per Silva editorial, de Tarragona, i la vilafranquina llibreria La Cultural, la sala 3 de l’Escorxador acollirà aquest proper dimecres, a les 7 de la tarda, l’acte de presentació del llibre Citacions i (e)vocacions. Glossari, obra de Fonxo Blanc, professor jubilat de l’Eugeni d’Ors i articulista de Fotogrames de Vilanies d’aquest setmanari. La manifestació literària tindrà dues parts: la introductòria, d’anàlisi crítica i de vincles personals, a cura dels seus amics companys de claustre Jesús Gómez i Eloi Biosca – que hi dialogarà– així com del qui fou durant anys alcalde, Marcel Esteve. La segona desplegarà un seguit de lectures de fragments del llibre en les veus de Sílvia Amigó, Marta Coll, Anna Tomàs, Jessica Neuquelman; les actrius Xènia Bermúdez i Pilar Arbós; la professora Marta Plans, el polític socialista FranCisco Romero i l’esportista iŀlustrat Blas E.Fito.

El llibre va desglossant fins a més d’una seixantena de cites, ordenades per ordre alfabètic del concepte central; des d’abstenció fins a Vilafranca. A partir de la cita enceta un comentari, d’aclariment o d’aprofundiment, com a transició a les evocacions autobiogràfiques. Com diu el jubilat catedràtic de finances Màxim Borrell, presentador de l’opuscle al Faristol d’Altafulla: “un procés d’ascens al concret”. Entre els citats i els evocats sumen més de sis-cents, els esmentats. Per no engruixir l’opuscle no hi figura el copiós índex onomàstic. També poden extreure-se’n dotzenes d’aforismes de collita pròpia.

L’opuscle va néixer a proposta de l’editor i poeta Manuel Rivera, que suggerí al nostre tan veterà coŀlaborador una mena de Diccionari per a ociosos del gran assagista valencià Joan Fuster. Oli en un llum, assumir-ne l’encàrrec, perquè el lector Fonxo Blanc acumulva quaderns on anava transcrivint a mà citacions d’articles i llibres. Només calia fer-ne la tria. En surt, segons el biògraf d’Eugeni d’Ors Andreu Navarra, “un assaig amb aroma de pre-guerra: aquests llibres miscel·lànics, el bon assaig liberal”. Manuel Rivera és l’autor de la contraportada crítica del llibre, de la qual destaquem el fragment següent: “Aquest ciutadà, activista intens, practica lúcidament els perillosos exercicis de la memòria, l’humor i la crítica (ell s’implica també exposant-se a la picota).

Recepció crítica

Al text de presentació al Faristol d’Altafulla de principis d’octubre, el biògraf de Gil de Biedma Miguel Dalmau lloa que “este libro se erige como una de aquellas constelaciones primeras de Cortázar (a París), pero con el regalo de que además es portatil. Llevadera”. “Sólo un espíritu abierto plural puede sentar en una misma mesa a invitados tan suyos como la pasión política y las etimologías, la literatura o la intrahistòria, el psioanálisis o la felicidad”.

A la valenciana revista mensual Saó, el gran amic de l’autor, membre de l’Acadèmia de la Llengua Valenciana Dr. Abelard Saragossà, el recensiona amb el títol Un llibre per a pensar: “Estem davant d’un llibre ben interessant. I ben difícil d’elaborar, no debades no és fàcil parlar sobre la vida. I el cas és que eixe tema és el primer de tots: la vida, el sentit que tota persona busca a la seua vida per a viure satisfactòriament cada dia”.

El mateix autor està molt satisfet del resultat final, un tractat personal de psicologia pròpia i social, que “em posa en net”, que permet fer un “text testamentari” en paraules de Quim Jubert; o “d’entranyables vivencials racionals i emocionals”, per al demòscopa de La Vanguardia Carles Castro, censat a Altafulla. D’alguna manera, l’opuscle fixa unitàriament i arrodoneix el seu llegat desplegat durant dècades al nostre setmanari, que no en llibres.

La publicació compta amb el suport dels ajuntaments de les dues viles on Fonxo Blanc ha desplegat les seves vocacions. Un fragment d’un paisatge de la plaça del Pou d’Altafulla Marta Balañà iŀlustra la portada. Complementat amb un retrat al carbó de Marcel Socias a la pestanya biogràfica i un bodegó tropical de Salvador Anton / SAL al colofó.

També et pot interessar

Comentaris