Vilafranca es convertirà durant dos dies en la capital de la gralla

02/06/2021 - 10:38h

La Coordinadora de Grallers ha preparat actes de petit format aquest cap de setmana

Després d’un 2020 sense celebrar-lo, aquest juny es reprèn el Dia del Graller amb la intenció de fer arribar la música tradicional a diferents públics i espais. El dia d’homenatge als grallers serà aquest diumenge, però es faran actes previs per anar ambientant la vila.

Així, per escalfar motors es començarà avui amb un concert del grup Criatures. El quartet, format per Marc Vall, Iu Boixader, Ivó Jordà i Marçal Ramon, pretén transportar l’espectador a un món imaginari on tot gira al voltant de la música d’arrel. Es podrà gaudir de la seva música a les 20h al claustre de Sant Francesc.

Concert als balcons

D’altra banda, demà dissabte es farà el ja conegut concert als balcons, a les 12h des de la plaça de la Vila i des de la rambla Sant Francesc. Els grups que amenitzaran el matí seran Els Quatrevents i els Grallers de l’Artús. Al vespre, la trobada serà a Cal Figarot a les 19h, on es farà la presentació del llibre Esbós d’un músic, de Jaume Vidal i Vidal, conegut com a Carboner, Maestro, Vidales o Submarino.

Trajectòria

Jaume Vidal va ser un músic i compositor del Vendrell que va sobresortir en el món modern de la gralla per diferents aspectes. En primer lloc, com a sonador de gralla i fundador de Les Gralles del Baix Penedès, i també com a compositor, investigador, transcriptor i arranjador de música per a gralla

Així doncs, aquesta publicació recull la recerca que s’ha fet per reconstruir-ne la biografia i identificar i documentar les més de dues-centes partitures entre arranjaments, composicions originals i peces desconegudes que formen el Fons Jaume Vidal i Vidal de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, de les quals s’han transcrit onze peces.

El cap de setmana culminarà diumenge a les 12h a Cal Figarot amb el tradicional concert del Dia del Graller, on vuit grups de grallers que integren la Coordinadora tocaran diverses peces de música popular folklòrica.

Tots els actes tindran un aforament limitat i seran amb entrada lliure. A més, es podran seguir en directe a través del perfil d’Instagram @grallers.

També et pot interessar

Comentaris