Vilafranca vol instaŀlar més càmeres de vigilància al carrer

FOTO: Fèlix Miró
Avatar
31/05/2021 - 21:26h

Gràcies a les càmeres, en un any i mig s’han detingut tres persones i s’han pogut fer moltes altres actuacions policials tant de prevenció com de reacció

Des de l’agost del 2019, Vilafranca disposa de tres càmeres de vigilància. Concretament, n’hi ha una a la plaça de la Vila, una altra a la rambla de Sant Francesc i una tercera a la plaça Jaume I.

Aquestes càmeres no només graven, complint tots els requisits de la Comissió de Videovigilància de Catalunya, sinó que, a més, els agents de la Policia Local les poden controlar a distància amb un sistema de control remot des de la comissaria.

Així, si el policia detecta algun comportament que incompleix l’ordenança de civisme o que sigui delictiu, pot acostar la gravació per ampliar la imatge i prendre les mesures que consideri necessàries.

En aquell moment, el regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Manel Montfort, ja va explicar al 3d8 que el sistema de videovigilància s’havia instaŀlat de tal manera que, amb el temps, es pogués ampliar i incorporar nous punts de control de manera una mica més senzilla.

Així, sembla que ara, des del consistori s’ho estan plantejant, sempre que hi hagi el pressupost per fer-ho (i, per tant, no de manera immediata). I és que les càmeres valen uns 4.000 euros cadascuna, tot i que si se n’instaŀlen diverses de cop, pot sortir més barat.


Montfort explica que aquest any i mig amb càmeres ha servit tant per fer prevenció com per actuar quan ha estat necessari, i que cada cop són més les associacions i veïns de barris que els demanen instaŀlar-ne als seus carrers.

Malgrat tot, Montfort apunta que “no han de ser càmeres reactives a un problema concret, sinó més estructurals”.

Així, tenen peticions formals per instaŀlar-ne a la Girada, a l’Espirall i també en zones comercials del centre. Uns punts que, segons Montfort, “són llocs dignes d’estudi, perquè la incidència de determinats delictes o accions incíviques és més elevada que en altres indrets”.

Per Montfort, les tres ubicacions actuals són “espais estratègics” on les càmeres han estat sobretot un element dissuasori i han donat una sensació de seguretat major: “En veure els cartells on s’explica que és una zona videovigilada, la gent que vol cometre algun delicte ja va més amb compte”.

Montfort repeteix, doncs, que les càmeres no volen ser un element de càstig, sinó sobretot de prevenció de conductes incíviques o delinqüencials. I que s’ha de justificar molt bé la necessitat de la càmera per tal d’obtenir l’autorització, que pot trigar mesos.

Tres detinguts
Pel que fa a la valoració policial, el cap de la Policia Local, Albert Romero, apunta que “tot el que sigui tenir més ulls al carrer, ens sembla magnífic”.
A partir d’aquí, explica que des que les càmeres estan en marxa s’han pogut detenir tres persones directament gràcies a elles, un dels quals, per exemple, era una persona intentant trencar la porta d’un establiment del carrer Indústria. L’agent de comissaria ho va veure i va avisar la patrulla, i el van poder detenir in fraganti.

A més, les càmeres també han facilitat que hi hagi més denúncies per conductes incíviques o per tràfic o consum de drogues o alcohol a la via pública.

Romero posa com a exemple un cas de dissabte passat: la càmera va enfocar un grup gran de gent concentrat a prop de la plaça Jaume I fent botelló, amb un bar obert fora de l’horari establert. De nou, la patrulla hi va poder anar perquè l’agent de comissaria ho va veure a través de les càmeres de vigilància.

Finalment, Romero destaca la gran utilitat de les càmeres tant per fer tasca preventiva com reactiva. Així mateix, recorda que el que grava la càmera serveix com a prova judicial i, pel que fa a les reticències a tenir càmeres al carrer, considera que “la gran majoria de gent ni tan sols recorda que hi ha una càmera i, de fet, si no fas res dolent, no has de patir per res”. “És clar que si tens intenció de cometre algun delicte, no t’agraden”, clou.

També et pot interessar

Comentaris