Els Verds, pendents del Procicat per poder actuar en breu a Puigdàlber

Siscu Benet. FOTO: Jose Paredes
Judit Benages
26/05/2021 - 21:49h

L’Ajuntament del municipi ha presentat un pla, amb totes les mesures de seguretat, per una actuació que es faria “el més aviat possible”

Els Castellers de Vilafranca estan treballant des del primer dia per tornar als assaigs i a les places d’una forma segura. De fet, els Verds porten més d’un any amb protocols diferents que han anat adaptant i que els han permès, fa unes setmanes, tornar als assaigs. Ara, l’objectiu és ampliar grups, poder sortir del local i actuar. Ens ho ha explicat el cap de colla dels vilafranquins, Sisco Benet.

Com van els assaigs? Com estan responent els castellers?
Molt bé, la gent ve molt motivada i conscienciada, estem fent petits grups, amb separació de deu dies entre assaig i assaig, i calculem que ja s’han incorporat a l’activitat unes 130 persones. Esperem que en les properes setmanes puguem ampliar grups i s’animi més gent.

Com veu el futur més immediat?
Ara estem pendents de la situació epidemiològica, que sembla que cada cop va a millor, i també de la normativa vigent que, en el nostre cas, continua sent la del juliol del 2020, cosa que és absurd perquè les coses han canviat molt en aquests mesos. Els castells són l’únic sector que ara mateix està aturat del tot i crec que toca que les colles ens reivindiquem tal com toca i diguem que tenim ganes de tornar. Sinó treballem per desencallar aquesta situació, crec que serà una traïció a l’origen i esperit del fet casteller. Els Castellers de Vilafranca no hem nascut per quedar-nos parats esperant sinó per lluitar.


Aquesta setmana a Valls han presentat el que serà un petit acte simbòlic de retorn a les places amb pilars de 5. Això vol dir que no es podrà fer cap actuació abans?
Actualment el que es pot fer és això: pilars amb petits grups. Per tant jo espero que les colles sortim a fer pilars i reivindiquem que el món casteller està aquí, que volem tornar a les places. Però el nostre objectiu no és poder fer un pilar, sinó poder sortir a actuar. La de Valls és una acció més, que celebrem, que suma i desencalla i, per tant, ho celebrem. Però va en paral·lel a molta altra feina que s’està fent.

Estaven preparant una actuació per al juny, no? Com està la situació?
Sí, concretament a Puigdàlber. Ara estem pendents del Procicat per poder actuar allà i si pot ser al juny millor que al juliol. L’Ajuntament va presentar un pla per una proposta d’actuació al Procicat i esperem que en vinguin més, Ara, però, estem pendents de la resposta per aquesta actuació a Puigdàlber.

Perquè a Puigdàlber?
Perquè l’alcalde és un gran aficionat casteller, coneix el protocol antiCovid-19 perfectament i se’ns va oferir. A més, en ser un poble petit, creiem que és més fàcil muntar una actuació post pandèmia. Al final, la història dels castells, sempre que han vingut èpoques complicades, han estat les places i els aficionats qui han facilitat que l’activitat castellera continuï. Doncs ara pensem que és el mateix. A Vilafranca estem treballant per poder fer castells i també sabem que hi ha places com el Catllar o Reus que ens van dir que estaven interessades.

Com seria, a dia d’avui, una actuació castellera?
Ens hem de treure del cap que serà una actuació com abans de la pandèmia. Estarem temps en què no hi haurà interacció amb el públic, que haurà d’estar assegut, amb control d’aforament. A banda, creiem que tots els castellers hauran de passar un test abans, mantenir distància quan no s’estigui fent el castell i només tenir contacte durant els 3 o 4 minuts que durin les construccions. Després, tots separats de nou. A banda, de les mesures ja més típiques com el gel hidroalcohòlic, la desinfecció, etc. I castells amb mascareta, que ja hem vist que es poden fer.

El fet que s’estiguin programant festivals de música amb més de 20.000 persones, sense distància, l’animen o l’indignen?
El que m’animen són les dades de vacunació , però el que comentes dels festivals m’indignen. I molt. El món casteller sempre ha estat al costat del país i és l’únic sector que no té un pla de reactivació. Com et deia, som els únics que estem aturats. I això em desespera perquè l’esperit casteller és lluitar per tirar endavant.

Potser perquè és un sector que no mou tants diners com altres?
Els castells també tenen un impacte econòmic al territori, qeu nosaltres calculquem en un milió d’euros anual, a banda de la labor social que fem que no s’ha posat en valor. Crec que durant la pandèmia ha costat que tothom sigui fidel al que representa el món casteller i he trobat a faltar, sovint, en alguns casos, empenta.

Sap alguna cosa de la prova pilot anunciada fa setmanes per la Coordinadora de Colles Castelleres?
És una prova més, com la de Valls. Es tracta, com et deia, de sumar i tot el que sigui per això, benvingut.. Nosaltres ens vam oferir a participar en la prova pilot però la Coordinadora ens va dir que ja tenien les colles triades. A partir d’aquí, doncs, nosaltres estem a l’espera del que digui el Procicat del model d’actuació presentat per l’Ajuntament de Puigdàlber, que, com es va presentar fa temps, contempla unes mesures més restrictives que les que segurament en unes setmanes tindrem i tant de bo puguem ser més fle

També et pot interessar

Comentaris