ERC de Vilafranca insta a no pagar a Adif fins que no solucioni el pas de mercaderies

Avatar
25/05/2021 - 10:13h

El partit vilafranquí demana una junta de portaveus per establir una estratègia compartida i per assegurar culminar el cobriment de la via del tren

Segons ERC, el pas del tren per Vilafranca és, des de fa gairebé dues dècades, un dels reptes no resolts de la ciutat. A la cobertura inacabada de la llosa i les problemàtiques que ha comportat urbanísticament i de benestar pels veïns i veïnes, s’hi suma, segons els republicans, ara el pas dels trens de mercaderies “que augmentaran l’impacte acústic i de vibracions, a més de saturar per complert el trànsit de trens de passatgers per la R4”. Davant d’aquesta situació Esquerra Republicana insta a l’alcalde a no pagar les 20 milions d’euros pendents amb Adif fins que no s’hagi arribat a un acord en aquests dos temes.

“És l’hora de la determinació i de les solucions” ha exposat Pere Sàbat, portaveu dels republicans. Sàbat ha remarcat la importància de resoldre el pas de leș mercaderies per la R4 per l’augment de soroll i vibracions i també per la saturació que produiran, a partir de la tardor, quan estigui a ple rendiment el corredor.

PUBLICITAT

En aquest sentit ha instat a l’alcalde a comprometre’s a “no pagar els 20 milions d’euros fins que no hi hagi un acord per resoldre el pas dels trens de mercaderies” ja que aquest fet és el que posa en risc el futur del tren al seu pas per Vilafranca.

Els republicans celebren les declaracions de l’alcalde quan afirma que no pagarà a Adif fins que no hi hagi el compromís de cobrir els 200 metres que falten de la cobertura de la llosa, però consideren que cal fer servir “el botó nuclear dels 20 milions d’euros” per resoldre també la problemàtica dels trens de mercaderies i que el problema no són només els 200 metres que manquen per cobrir, sinó tot el que ocasionaran els trens de mercaderies quan estigui a ple rendiment el corredor.

Molèsties dels veïns i veïnes
I és que les molèsties del veïns i veïnes de Vilafranca pel pas de les mercaderies i de la manca de cobertura de la llosa fa més de 15 anys que dura. El passat mes de març el senador republicà Bernat Picornell va preguntar al ministre Àbalos sobre quines mesures estaven previstes prendre per resoldre-ho, i la resposta va ser que el ministre “desconeixia que hi hagués aquestes problemàtiques”, mostra de què potser el govern local no està incidint suficientment a Madrid i a Adif de tota la problemàtica que generen els trens a Vilafranca. Des d’Esquerra Republicana es farà seguiment des del Senat i el Congrés per fer implicar el govern espanyol en aquest tema.

Buscar aliances al Penedès
La problemàtica dels trens de mercaderies és un fet que afecta a bona part del Penedès. Com aquests trens utilitzen la R4, els municipis de l’Alt i el Baix Penedès són els que reben de forma més directa l’impacte, tant de sorolls i vibracions com de saturació de la línia, expliquen els republicans.
De fet, durant els mesos de 2020 que la R4 va estar tallada per obres, aquesta problemàtica va reduir-se molt, ja que els trens de mercaderies passaven per la costa.

Els republicans per tant, demanen que l’Ajuntament s’impliqui en buscar un acord territorial, i posen sobre la taula com a punt de partida l’acord del ple de l’Ajuntament, a instàncies d’ERC, que situava l’Eix Transversal Ferroviari com a solució, una proposta que resoldria la problemàtica del pas de mercaderies i faria possible que l’Anoia tingués accés a trens de rodalies. “Si no treballem amb visió de Penedès i de forma global no ens en sortirem, ja hem perdut massa temps i és hora de posar solucions”, afirmen.

PUBLICITAT

Estratègia compartida
“El tren és un dels reptes més importants que té Vilafranca, i és dels temes de Vilafranca que no té colors, només hi ha l’interés general; si l’alcalde es compromet a anar per aquest via, des d’Esquerra serem al seu costat”. I precisament per vestir una estratègia compartida en relació al repte ferroviari des d’Esquerra es demana una Junta de Portaveus.

Sàbat apunta que a cada ple municipal debaten sobre aspectes del tren, sobre mercaderies, rodalies o l’estat de l’estació i remarca que “és l’hora de passar a les solucions i a tenir una estratègia comuna, un Acord de Ciutat ferroviari que permeti que Vilafranca tingui una mirada llarga en aquest repte i permeti tenir mes força”.

També et pot interessar

Comentaris