I les colles petites, què?

FOTO: Cristian Muñoz
21/05/2021 - 21:00h

Algunes de les colles més modestes de l’Alt i Baix Penedès expliquen com els ha afectat la pandèmia i els seus plans immediats

L’activitat castellera ha començat a caminar després de més d’un any d’aturada per culpa de la pandèmia de la Covid-19. Fins ara n’hem parlat amb les colles grans, però ara ens hem posat en contacte amb les més petites per saber com els ha afectat aquest parèntesi.

Així, aquesta setmana expliquem les experiències de Jove de Vilafranca, Minyons de l’Arboç, Castellers de Mediona i Bous de la Bisbal. Totes tres van viure el primer confinament amb incertesa, van muntar activitats telemàtiques per no perdre la massa social i ara –unes més que altres– veuen la represa de l’activitat amb dubtes.

Colla Jove: picabaralla amb l’Ajuntament pel local
Pel que fa a la Colla Jove de Vilafranca, el seu president, Manel Trias, explica que al començament de la pandèmia a la colla hi va haver molta frustració, ja que l’any 2020 havien de celebrar 10 anys captant nous castellers i recuperant la gamma de 7.

El seu cap de colla, Bernat Costa, afegeix que, en ser una colla petita, el component de vincle emocional amb tots els membres de l’entitat és molt fort, i la pandèmia ha afectat molt aquesta connexió.

Sobre la futura tornada, la Colla Jove està en plena picabaralla amb l’Ajuntament de Vilafranca per aconseguir un local d’assaig. Trias apunta que a la colla genera “perplexitat i malestar” el fet de no poder començar els assaigs perquè no disposen de local propi i, per tant, no poder controlar l’aforament ni les altres restriccions.

“No hi ha cap voluntat política de posar-hi solució, i creiem que els fa mandra, perquè som una colla petita que a alguns els sobra o els resta vot. Per tant, creuen que ja ens ho farem i esperen a veure si pleguem. Cal treure’ns les caretes i s’han de dir les coses clares”, apunta Manel Trias.

Tot i així, la Colla Jove vol començar els assaigs regulars de canalla i joves durant el mes de juny i, a l’octubre, quan s’espera que ja estigui consolidada la immunitat de ramat, volen començar els assaigs de tota la colla i preparar la temporada 2022 amb un calendari d’actuacions de nombre reduït “però atractiu”.

Els Minyons de l’Arboç volen esperar una mica
Des de Minyons de l’Arboç, el seu cap de colla, Joan Inglada Solé, explica que durant aquest temps de pandèmia s’han dedicat a mantenir l’esperit de la colla, sobretot a través d’actes telemàtics i alguna petita activitat presencial amb la canalla.

Pel que fa al futur, Inglada reconeix que és “molt incert”, ja que abans ja els costava trobar efectius. Malgrat això, com a aspecte positiu comenta que ara la colla té una nova junta administrativa que encara no s’ha estrenat a plaça i que té moltes ganes de reprendre l’activitat, cosa que creu que també els passa als castellers.

Al cap de colla li agradaria tornar amb les màximes garanties sanitàries. Així, opina que ara no és moment de córrer, sinó que prefereix esperar una mica i començar amb la màxima tranquil·litat. La colla valorarà la situació a principis del mes de juny i decidirà què fer i quan començar.

Castellers de Mediona, dubtosos i esperançats
Des dels Castellers de Mediona tenien la temporada estructurada per aconseguir grans objectius i havien començat assajos al febrer, però tot es va trencar en sec i, tot i que s’han anat trobant per fer petites activitats, com ara caminades, la part social s’haurà de recuperar.

Així, apunten que els castellers estan “desorientats, amb por, dubtes i desanimats” i són conscients que s’estan buscant noves aficions, tot i que també tenen moltes ganes de retrobar-se.

Els Castellers de Mediona reconeixen que han tingut dubtes pel que fa a la continuïtat de la colla, però que han vist la canalla molt motivada, cosa que els dona esperances. La seva tornada als assaigs serà esglaonada i sense objectius de temporada, però tenen una missió al cap: poder actuar per la festa major del municipi al mes de juliol. “Anirem ampliant grups d’assaig sense pressa, però sense pausa”, afirmen des de la colla medionenca.

Els Bous de la Bisbal, prudents
Per la seva banda, des dels Bous de la Bisbal expliquen que el 2020 havien de celebrar el seu cinquè aniversari i recorden que a mesura que anaven passant els mesos les previsions més optimistes s’esvaïen.

Comenten també que la particularitat de les colles petites és que es coneixen tots i, per tant, ja saben les dinàmiques de cadascun, i qui voldrà tornar-hi de manera més immediata i qui no. Els bisbalencs noten que hi ha moltes ganes de tornar i, per tant, no els preocupa el futur de la colla, tot i que no creuen que sigui aviat.

Els Bous veuen molt difícil que enguany es facin diades castelleres, i creuen que fer-ne sense públic trenca tot el que representa el món casteller. Així, l’entitat no vol posar dates ni anar amb presses: “Farem castells quan les condicions ho permetin”, diuen.

També et pot interessar

Comentaris