El Penedès accelera el ritme de la vacunació contra la Covid

FOTO: FREEPIK.COM
20/05/2021 - 19:29h

A l’Alt Penedès s’han administrat aquesta setmana 1.500 primeres dosis més que la passada, i al Baix Penedès gairebé 900

atalunya camina decidida cap a l’era postpandèmia. La Generalitat ha anunciat aquesta setmana que seguirà relaxant les restriccions imposades per la Covid, permetent que la restauració allargui l’horari d’obertura i les reunions de fins a deu persones en lloc de sis.

La decisió no s’ha pres a la babalà. Ja fa setmanes que els principals indicadors dels contagis es mantenen a la baixa, i la vacunació avança a ritme frenètic. De fet, aquesta setmana el Govern ja ha anunciat que a mitjans de juny té intenció de començar a administrar el vaccí contra el SARS-CoV-2 a la franja d’edat dels 40 als 49 anys.

La bona evolució dels indicadors de la pandèmia és generalitzada arreu de Catalunya. Al Penedès, els d’aquesta setmana no es donaven des de fa mesos, amb el risc de rebrot i l’Rt per sota de la mitjana catalana.

Segons dades del Departament de Salut, aquest dijous el risc de rebrot se situava en 123 punts a Catalunya, mentre que a l’Alt Penedès era de 104 punts. A partir dels cent punts encara es considera risc alt, però la situació és molt diferent que al mes de gener, per exemple, en què l’Alt Penedès va superar els mil punts de risc de rebrot. La comarca que ha aconseguit baixar dels cent punts és el Baix Penedès, que aquest dijous registrava un risc de rebrot de 90, quinze menys que fa set dies.

L’altre principal valor que es té en compte per conèixer l’evolució del nou coronavirus és l’Rt, que calcula quina capacitat d’infecció té cada nou contagiat. L’ideal és que se situï per sota de l’1, cosa que significa que cada nou positiu infecta menys d’una persona. Aquest indicador, tot i que es manté molt estable, ha pujat una mica la darrera setmana al territori. A l’interior, l’Rt ha passat del 0,76 la setmana passada al 0,95 aquesta, i al Baix Penedès ha augmentat del 0,76 a l’1,02.

Malgrat tot, segueix disminuint també el percentatge de proves diagnòstiques que donen positiu. Dels més de 1.600 tests que s’han fet els últims dies a l’Alt Penedès, un 4,08% han confirmat el contagi, mentre que al Baix Penedès, de 1.100 han estat positius el 3,02%. D’entre els nous infectats, destaca especialment la caiguda d’edat a l’Alt Penedès, on la mitjana dels que han contret la malaltia ha caigut dels 36 als 29 anys. També és remarcable la diferència entre sexes de qui contreu la Covid: a l’interior, un 65% són homes, i a la costa un 68% són dones.

És evident que el que ha fet possible controlar l’evolució de la pandèmia ha estat la vacunació. Al Penedès ja s’han administrat més de 68.000 primeres dosis, i 29.000 persones ja han rebut la pauta completa del vaccí. La darrera setmana l’acceleració de la vacunació ha estat especialment destacable, amb 1.500 dosis més a l’Alt Penedès que fa set dies, i 900 més al Baix Penedès.

També et pot interessar

Comentaris