La relació entre el mestre Pau Casals i Amèrica, eix central del FIMPC 2021

Un moment de la presentació feta aquest dimecres a l’auditori Pau Casals
20/05/2021 - 10:00h

Set concerts i dues activitats formen el cartell del Festival Internacional de Música Pau Casals que tindrà lloc del 10 al 22 de juliol

La 40a edició del Festival Internacional de Música Pau Casals (FIMPC) agafarà com a eix temàtic “Pau Casals i Amèrica” i té previst celebrar diverses dates emblemàtiques que marquen aquesta relació. El FIMPC tindrà lloc del 10 al 22 de juliol al Vendrell, en un retorn a la normalitat cultural després d’haver hagut de cancel·lar l’edició del 2020 a causa de la pandèmia. Amb energies renovades, l’organització del Festival vol commemorar, amb una programació amb artistes internacionals i nacionals, algunes de les fites dins la carrera artística de Pau Casals vinculades a Amèrica.

Set concerts de nivell

L’Ajuntament del Vendrell i l’Auditori Pau Casals organitzen un any més el Festival, que compta amb la col·laboració de la Fundació Pau Casals i de l’Associació de l’Orgue del Vendrell. Un total de set concerts amb artistes nacionals i internacionals, a més de dues projeccions sobre el Mestre Pau Casals acompanyades d’actuacions en directe formen el programa sencer.

A la presentació d’aquest dimecres hi van assistir l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, la regidora de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell, Silvia Vaquero, el director del Festival, Oriol Toldrà, el director artístic del festival, Bernard Meillat i el director de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo.
Bernard Meillat va destacar alguns dels concerts del Festival, com el pianista Javier Perianes, que oferirà el concert inaugural del 10 de juliol amb un programa que homenatja Enric Granados i la seva amistat amb Casals. La mort de Granados va ser un cop molt dur per Casals, un sentiment que es reflecteix en les obres escollides per Perianes, Premi Nacional de Música 2012 i Artista de l’Any 2019 dels ICMA.

També destaca les actuacions de la soprano Sara Blanch, que reprodueix el primer concert de la gira de Pau Casals per Estats Units, ara fa 120 anys, amb la soprano Emma Nevada, i dos joves violoncel·listes d’origen americà: el colombià Santiago Cañón Valencia i el nord-americà Johannes Gray, guanyador ex aequo del Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes 2018, que faran referència al Mestre en la seva vessant de violoncel·lista com també en la director d’orquestra.

La passió per Bach

Destaca també l’actuació de l’organista belga Bernard Foccroulle, qui comparteix amb Casals els ideals de democràcia, pau i justícia, a més de la passió per Bach. El programa que ha escollit per a aquesta ocasió repassa les seves fonts d’inspiració italianes, franceses i nord-alemanyes per acabar amb una selecció de peces de Bach que hagués encantat a Casals.

Les altres dues fites històriques que es commemoren al Festival són, per una banda, el concert que Casals va oferir a la Casa Blanca davant del president J.F. Kennedy. El trio format pel pianista Eric Le Sage, el violinista Daishin Kashimoto i el violoncel·lista Claudio Bohórquez, que interpretaran el programa de fa 60 anys, on hi ha peces de Schumann, Couperin i l’harmonització més reconeguda del Mestre, El cant dels ocells.

Per altra banda, també se celebren 50 anys del famós concert a les Nacions Unides, on va oferir un dels seus discursos més recordats i on se li va atorgar la Medalla de la Pau. El 21 de juliol a l’Auditori del Tívoli tindrà lloc una de les dues projeccions especials del Festival. Acompanyant fragments dels concerts i els discursos de Pau Casals a les Nacions Unides, hi haurà l’oportunitat d’escoltar els Joves Músics del projecte Marlboro, que interpretaran l’Himne per a les Nacions Unides de Casals i altres peces de Bach i Mozart.

El Festival ha reunit dotze joves músics amb molt de talent: la meitat procedents d’Espanya i l’altra d’altres països europeus. Amb músics experts, han treballat durant una setmana per preparar dos grans programes pel concert “Música a Marlboro” amb un programa variat de música de cambra.

Finalment destaca una projecció especial per commemorar el Centenari de l’Orquestra Pau Casals, que impulsa la Fundació Pau Casals en el període 2020-2021, on es podran veure imatges de Pau Casals dirigint, amb un concert amb peces de Beethoven, Brahms i Haydn. Enguany és la 4a edició en que el Festival incorpora aquestes projeccions, les quals tenen l’objectiu de difondre el llegat musical i humanístic de Casals. Tot gràcies a la Fundació Casals, que s’ha dedicat a recuperar i donar a conèixer aquests audiovisuals.

A partir de dijous es podran comprar les entrades

Les entrades pel Festival es podran adquirir els dies 20, 21, 24 i 25 de maig i els divendres no festius de 10 a 13h a l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell, els dies que hi hagi concert del Festival de 10 a 13 h i un hora abans de la representació a l’Auditori Pau Casals o bé per internet a la pàgina web d’aquest últim: https://temporada.koobin.cat.

També et pot interessar

Comentaris